Projekt PEMURES: Občina Ljutomer bi postala energetsko samozadostna

Simona Roudi | Ljutomer, 30.06.2012 ob 10:45

Včeraj je v Ljutomeru potekala tiskovna konferenca s predstavitvijo slovensko-avstrijskega projekta PEMURES. Občina Ljutomer želi razvoj regije doseči s tem, da iz enega najbolj razvitih mest v Pomurje prenese znanje in uspešne prakse na področju rabe obnovljivih virov.


Po dobrem zgledu iz Avstrije

S projektom PEMURES se v občini Ljutomer želijo približati avstrijskemu mestu Güssing, ki se je z usmeritvijo v rabo lokalno dostopnih energetskih virov iz enega najmanj razvitih regij v Avstriji v roku dvajsetih let transformiralo v prvo energetsko samozadostno lokalno skupnost na svetu. Ob tem je v nekoč prazni industrijski coni nastalo 50 novih podjetij z več kot 1000 novimi delovnimi mesti. Kot so povedali vršilci projekta, je ključni učinek ekonomije tega projekta v tem, da se denar, ki je potreben za energijo, ne steka izven lokalne skupnosti, ampak se ohranja znotraj nje.

Za projekt, vreden 664.880 evrov, je občina Ljutomer pridobila dobrega pol milijona evropskih sredstev. Izvajati se bo začel letos, konec projekta pa je napovedan za leto 2015.

Testirali bodo avtohtono drevesno vrsto

Projekt sedmih projektnih partnerjev iz Pomurja in avstrijske gradiščanske je usmerjen v celovito identifikacijo potencialov na področju obnovljivih virov v regiji. Osredotočili se bodo na neizkoriščene in slabo izkoriščene obnovljive vire. Kot je povedal vodja projekta Rok Sunko, je ena slabo znanih možnosti pridelava hitrorastočih rastlin, zato bodo partnerji v projektu preverili možnosti in ekonomiko hitrorastočih rastlin za gojenje biomase v Pomurju. Testirali bodo, kako uspešno se pri pridelavi lesne biomase v primerjavi z drugimi hitrorastočimi drevesi obnese tukajšnja avtohtona vrsta, črni topol, pri čemer bo za to ogroženo drevesno vrsto izdelana genska banka.

Center za obnovljive vire v Ljutomeru

V Ljutomeru bo v sklopu projekta ustanovljen kompetenčni center za obnovljive energije. Tu se bo stekalo znanje iz Güssinga in ugotovitve iz Pomurja. Center bo obenem podpiral končne uporabnike, ustvarjal nove projekte, predstavljal pa bo pomursko institucijo, ki bo dolgoročno razvijala možnosti trajnostne in učinkovite pridelave in rabe obnovljivih virov.
  Oceni prispevek:
  12345
  12345
  Povprecje: (5)  povečava +
  povečava +
  povečava +
  povečava +  Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.
  Prijavi se z računom: line line line

  ali komentiraj kot gost:

  Ime ali vzdevek:


  e-pošta: (samo za potrditev veljavnosti)
  NAJBOLJ BRANO TA TEDEN
  Ružič odhaja iz Pomgrada, nasledil ga bo Polanič
  FOTO: Sandi Cenov zabaval v Nedelici
  FOTO: Spartacus preplavil nov trend »Selfie«
  Župan Občine Velika Polana praznoval rojstni dan, zato so predčasno zaprli občino
  Mursko Središče: Mlada ljubimca sta se strastem predala kar na avtobusni postaji

  NAZADNJE KOMENTIRANO

  KOLEDAR DOGODKOV
  Petek, 25.04.2014
  Sobota, 26.04.2014
  Nedelja, 27.04.2014
  0:00 M. Toplice