https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na Stari Gori pridno čebelarijo že 100 let

Stara Gora, 12.08.2012 ob 9:15  

V senci stoletnih lip na Stari Gori so včeraj jűrjovški čebelarji proslavili svojih 100 let.


Čebelarsko društvo Sveti Jurij ob Ščavnici deluje že 100 let. Častitljiva starost, na katero so lahko ponosni. Ob tej priložnosti so predsednik društva Branko Gerlica, župan občine Anton Slana, podpredsednik čebelarske zveze Slovenije Marko Alauf, predsednik zveze čebelarskih društev Pomurja dr. Stanko Kapun in medena kraljica Nataša Bukovec pred staro OŠ zasadili lipo, ki se ji bo kmalu pridružil še stari čebelnjak.

Društvo se je obdržalo kljub trem vojnam, različnim državnim in vladnim ureditvam. Prvotno društvo se je imenovalo Čebelarska družina Sv. Jurij ob Ščavnici in je pripadalo ljutomerskemu okraju. Med 1. svetovno vojno je društvo skoraj prenehalo delovati, saj je šlo več čebelarjev na fronto. Po vojni pa ni bilo vasi, kjer ne bi bilo kakšnega čebelarja, ki bi čebelaril v majhnih panjih – kranjičih. Med večjimi in znanimi čebelarji po 1. svetovni vojni je bil tudi g. Drago Korošak iz Vidma. Gotovo je njegova usluga, da je društvo ponovno oživelo, saj je okrog sebe zbral precej mladih čebelarjev iz jűrjovške fare.

Danes društvo šteje 63 članov, od katerih je 15 žensk, ki prav tako uspešno čebelarijo ali pa pomagajo svojim partnerjem. Radi sodelujejo na prireditvah, ki jih pripravljata tako vrtec kot osnovna šola v Svetem Juriju ob Ščavnici, predvsem so pa veseli da na OŠ ponovno deluje čebelarski krožek. Njihov najmlajši član je star 19 let, največji čebelar pa ima preko 100 panjev. Kar 23 njihovih članov ima svečane čebelarske obleke, s katerimi se radi predstavijo na čebelarskih in drugih prireditvah. Skupno imajo preko 730 panjev s čebelami in so verjetno edino društvo v Sloveniji, ki vsakemu lebelarju začetniku podari panj s čebelami.

Na slavnostni prireditvi so priznanja ob 100 letnici prejeli: Starh Franci, Žinkovič Vlado, Postružnik Anton,Šijanec Jožica, Perša Matija, Bec Franc, Rožman Leon, Ketiš Ivan, Šijanec Alojz, Šijanec Janez, Jože Kramberger, Janko Žunil in Branko Rajh. Posebne zahvale so dobili Čebelarska zveza Slovenije, dr. Stanko Kapun iz čebelarske zveze društev Pomurja, dr. Lidija Matavž, ravnatelj mag. Marko Kraner OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici in župan Anton Slana. Le-ta je v svojem nagovoru tudi povedal, da živi v občini preko 40 milijonov čebel, kar je kar 113.000 čebel na občana.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.