https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

Zamenjajte službo, če tako čutite!

17.9.2010  

Včasih je veljalo ena služba za vse življenje. Pomembna je bila predvsem formalna izobrazba, po tej se je izobraževanje bolj ali manj končalo, nato pa delo v enem poklicu.

Če si enkrat v karieri zamenjal podjetje je bilo to že veliko. Napredovanje je bilo po hierarhični lestvici pa tudi to ni bilo nič kaj preprosto. V primeru, da bi želel zamenjati kariero, pa skoraj nemogoče. Danes v družbi znanja so zadeve seveda povsem drugačne. Vendar je malo ljudi, ki so prepričani, kako se lotiti kariernega razvoja, kaj novi model resnično pomeni in prinaša. Na Zahodu imajo zelo praktičen pogled na karierni razvoj in v nadaljevanju podajam nekaj ključnih točk.

Točka, ko moramo menjati službo

Prvo pomembno dejstvo je, da se naše delovanje v posameznem podjetju giblje v ciklih, tako kot vse v življenju. Cikel v tem primeru traja od 3 do 5 let. Se pravi najprej pridemo v podjetje in potrebno je približno pol leta, da se uvedemo. V skladu z 90. dnevi na novi poziciji, si želimo, da je ta čas čim krajši. Nato imamo 3 do 4 leta pomembno dodano vrednost za organizacijo. Imamo sveže ideje, zagon, prispevamo podjetju ipd. Potem pa se začne upad, razen če se ne povzpenjamo po hierarhični lestvici, kar se večina ne. Tako postane delo rutina, nimamo več prave volje in naša motivacija začne počasi upadati. To je točka, ko je ključno, da zamenjamo službo (ne nujno kariere). Se pravi, da gremo na novo delovno mesto, kjer se začnemo učiti novih stvari, pridobivamo novo znanje ipd. V nasprotnem primeru enostavno zaspimo in naš razvoj se ustavi. Na ta način poskrbimo, da se neprestano razvijamo in izkoristimo cikle sebi v prid.

V modernem svetu je menjava službe nekaj normalnega

Dinamični sistem v družbi znanja z dostopom do informacij na internetu in knjigah, izjemno veliko izobraževalnih programov ipd., nam tudi omogoča, da v karierni dobi celo zamenjamo celotno kariero, če je le dovolj velika volja, motivacija in zadaj seveda tudi želja. V sodobnem času tako ni problem, da enkrat, mogoče celo dvakrat povsem zamenjamo kariero. Menjava je možna predvsem na dva načina. Eden je, da v prvi karieri ustvarimo dovolj veliko finančno zalogo in nato sredstva vložimo v prekvalifikacijo. Druga možnost je, da v teh 5 letnih menjavah počasi menjamo svoj poklic. Možnosti so seveda tudi druge, vendar sta to dva najbolj običajna načina.

Če pogledamo še nekoliko bolj s praktičnega vidika, recimo da karierna pot posameznika traja 40 let, povprečno od 25 leta do 65 leta. Se pravi, da lahko približno vsaj osem krat zamenjamo organizacijo, za katero delamo. Mogoče je včasih to delovalo kot nezvestoba, danes pa je to povsem običajno. Približno na polovici, ko že ustvarimo določeno materialno varnost, gredo otroci od doma, zato ni nobenega problema, da svoje kariere mogoče celo ne zamenjamo.

Bistveno je priti do samoaktualizacije

V celotni sliki  ima svoje mesto tudi podjetništvo. Zakaj ne bi bili posamezni 5-letni izseki na karierni poti tudi podjetniški poskusi. Na primer, greste najprej v prvo službo in tam dobite izjemno idejo. Poskusite in po nekaj letih ugotovite, da zadeva ne deluje. Pač najdete novo službo, kjer seveda tudi osebnostno rastete. In mogoče zamenjate službo in se potem zopet lotite nove ideje. Mogoče uspete, mogoče ne, vedno pa si lahko najdete novo službo. Seveda se je pri tem v podjetništvu najlažje lotiti svojega podjema v dveh življenjskih obdobjih, seveda odvisno od našega izhodišča, ampak v povprečju. Prva opcija je zgodaj v našem kariernem razvoju, ko še nimamo največjih obveznosti v življenju, to je hipoteke in otrok. Takrat si lahko privoščimo večje materialne rizike, prav tako imamo več energije, idej ipd.

Drugo obdobje pa je, ko imamo že veliko izkušenj, materialno varnost, se pravi odplačano hipoteko in so otroci že odšli od doma. Prednosti so, da imamo takrat običajno veliko več izkušenj, obenem pa tudi nekaj denarja, ki je lahko namenjen za zagonski denar podjetja. Seveda pa imamo po drugi strani lahko že kanček manj energije ter nekoliko večji standard. Na koncu je bistveno predvsem to, da dinamiko kariere ne jemljemo preveč statično. Pomemben element, ki odpira neskončne možnosti, so v združevanju držav  tudi vse priložnosti v tujini. Svet tako ponuja neskončno možnost. Če je le možno in če se nam zdi prav, lahko vedno v kariernem razvoju razmišljamo tudi o svojih idejah, svoji lastni poti ipd. Bistveno je to, da pridemo do samoaktualizacije.

www.blazkos.com

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.