https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Minister Turk v Lendavi proslavil madžarski narodni praznik

Lendava, 20.08.2012 ob 13:00  

V Lendavi je včeraj potekala svečanost v počastitev madžarskega narodnega praznika, dneva Svetega Štefana, kjer je zbrane nagovoril minister Turk.


Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je v uvodnem nagovoru poudaril pomen zavzetosti slovenske države za vrednotenje kulture in jezika madžarske narodne skupnosti. To dvojezično območje se po njegovih besedah lahko pohvali z aktivno politiko prijateljstva in sodelovanja, kjer integracija ne vodi samo v smer večinskega naroda in kjer se uveljavljajo prizadevanja za ohranitev dvojezične identitete, ki vrednoti obe skupnosti, ki si delita isti prostor. Kot je povedal minister, to bistveno prispeva  k preprečevanju napetosti, ki so zelo pogoste v Evropi in so se tudi v bližnji preteklosti prevesile v krvave vojne.

Foto: Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport

Spomnil se je nedavnega praznika Dneva priključitve Prekmurja k matični domovini in poudaril, da te obletnice ne smemo razumete v nasprotju s proslavo madžarskega narodnega praznika, ampak kot skupno prizadevanje za sožitje in sodelovanje pod evropsko streho: »Republika Slovenija si prizadeva, da bi se to vrednotenje dvojezičnega prostora v Prekmurju še obogatilo. Znana so naša dolgoletna prizadevanja za ohranjanje in krepitev dvojezičnega pouka, ker ocenjujemo, da je pravilno, da prebivalci teh krajev razumejo in govorijo jezik ljudi, s katerim živijo v skupnem prostoru.«

Minister je nagovor izkoristil tudi kot vnovično vabilo madžarskemu ministru Zoltanu Balogu, da bi 8. februarja v Monoštru skupaj proslavila slovenski kulturni praznik, ki je, kot pravi, »za Slovence enako povezovalen kot je dan Svetega Štefana za Madžare.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.