https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Učni pripomoček Romskega jezika zgodovine in kulture

26.09.2012 ob 12:18  

Učni pripomoček Romskega jezika zgodovine in kulture je priročnik za pomoč Romskim pomočnikom pri delu z Romskimi otroki, ki jo je napisal mag. Jožek Horvat-Muc.

Izobraževanje Romov v Sloveniji je ena od največjih potreb te skupnosti, kakor tudi obveznost slovenske države, ki želi zagotoviti integracijo Romov ob uhranjanju identitet te skupnosti. Spoznavanje romske zgodovine, kulture in jezika je sad dolgoletnih prizadevanj Romov v Sloveniji, ki jo podpirajo tudi strokovni in akademski krogi slovenskega naroda ter uradni predstavniki slovenske države. Spoznanje romske zgodovine, kulture in jezika je istočasno dokaz da se za Rome v Sloveniji odpira ustrezni prostor tudi v procesih strokovnega in znanstvenega napredovanja. To je v skladu s cilji Bolonjske Deklaracije, kakor tudi z evropskimi in mednarodnimi deklaracijami, ki se nanašajo na strategije za izboljšanje izobrazbene strukture Romov.

Učni pripomoček romskega jezika, zgodovine in kulture - pmoč romskim pomočnikom pri delu z romskimi otroki je življenje Romov v vseh njegovih pojavnih oblikah (zgodovina, kultura, družba, jezik, literatura, itd.). S spoznanjem romske kulture, jezika in kulture skozi pripomoček lahko romski pomočniki opišejo, razložijo in razumejo te odnose in pojavne oblike v sodelovanju z drugimi družbenimi vedami. Poleg tega je naloga romskega pomočnika, da preko Učnega pripomočka, prispeva k rekonstrukciji različnih procesov in dogodkov iz zgodovinskega in kulturnega življenja Romov. V okviru "Uspešno vključevane Romov v vzgojo in izobraževanje II" se je zaposlilo 26 romskih pomočnikov v 30 vzgojno-izobraževalnih ustanovah po celi Sloveniji.

Za uspešnost romskih pomočnikov pri njihovem delu bo Učni pripomoček  prispeval k uresničevanju strategije izobraževanja Romov:

- uveljavljanje pravice do ohranjanja spoštovanja romskega jezika in kulture v vzgoji in izobraževanju,

- vključevanje v večinsko družbo tako, da vzgoja in izobraževanje zagotavljata prevzemanje funkcionalnih rekvizitov družbe in obenem spoštovanje razločnosti,

- vključevanje v večinsko družbo tako, da vzgoja in izobraževanje v kurikulu zagotavljata načela in vrednoste enakosti v povezavi s socialno pravičnostjo (spopad s predsodki), približevanje univerzalnim vrednotam, spoštovanje druge kulture in jezika),

- romski pomočnik si bo z Učnim pripomočkom pomagal k odpravi neznanja slovenskega jezika in bo otrokom pomagal prebroditi čustveno in jezikovno bariero in bo predstavljal neke vrste most med vrtcem oziroma šolo ter romsko skupnostjo,

- vsebinsko prilagajanje programov: v osnovni šoli uvedba romskega jezika na fakultativni ravni, učenje slovenskega jezika, identifikacija ciljev oziroma standardov znanja v učnih načrtih, ki se dosežejo z vsebinami romske kulture, zgodovine in identitete.

 

Izid knjige so omogočili: Ministerstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, Zveza Romov Slovenije, Romani Union Murska Sobota in Evropski Naložba v vašo prihodnost.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.