https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Vodovod na desnem bregu Mure bo prednostno sofinanciran

Sv. Jurij ob Ščavnici, 08.11.2012 ob 8:30  

Projekt oskrbe Pomurja s pitno vodo sodi med večje kohezijske projekte. Na torkovem sestanku so se seznanili s stanjem priprave projektne dokumentacije na finančno perspektivo 2014-2020 ter s potekom aktivnosti za izgradnjo pomurskega vodovoda – sistema C.

Projekt je, kot je znano, razdeljen na tri sisteme, ki so na različnih stopnjah izvedbe. Projekt je trenutno še vezan na črpanje evropskih sredstev iz finančne perspektive 2007–2013, ki pa se izteka.

Na sestanku, ki je bil sklican v kulturno-upravnem središču v Sv. Jurij ob Ščavnici na pobudo županov iz UE Gornja Radgona, so se župani osmih občin seznanili s pripravami na naslednjo finančno perspektivo ter stanjem na področju izgradnje pomurskega vodovoda na njihovem območju. V sistem C so vključene občine Ljutomer, Sveti Jurij ob Ščavnici, Veržej, Gornja Radgona, Radenci, Križevci, Razkrižje in Apače.

Priprava na finančno perspektivo 2014-2020

Direktorica javnega zavoda PORA, razvojna agencija Gornja Radgona, dr. Tatjana Fulder je pojasnila, da so priprave v teku, a jasnih informacij kako naprej in s koliko denarja operirajo, še nimajo. Vzporedno trenutno delajo tako za finančno perspektivo, kot za državni razvojni program. Hkrati je poudarila, da bi kot neka subregija morali aktivneje sodelovati, saj bodo predvidoma sofinancirani predvsem večji projekti.

Janez Rožmarin je pozdravil odločitev, da so se sestali ob samem začetku in ne ob koncu, ko se finančno obdobje že izteka. Poudaril je, da bo projekt v naslednji finančni perspektivi upravičen do sredstev iz naslova kohezijske politike, kar lahko predstavlja znaten in kvaliteten delež, saj se bo količina sredstev iz regionalnih in drugih virov predvidoma zmanjšala.

Potek aktivnosti izgradnje pomurskega vodovoda - sistem C

Vlada je 11. oktobra 2012 sprejela sklep, da se s področja operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture, kamor spada tudi področje oskrbe s pitno vodo, v naslednjem letu iz naslova še prostih pravic porabe prednostno sofinancira tri projekte, med katerimi je tudi Oskrba s pitno vodo Pomurja - sistem C (Prlekija).

Janez Rožmarin, koordinator sistema C in sodelavec Občine Ljutomer, je pojasnil da gre za potrditev nekajletnega dela in naporov predstavnikov strokovnih služb, izdelovalcev projektne dokumentacije in ostalih sodelujočih, da so prišli do te točke, saj jim je uspelo izdelati vso investicijsko dokumentacijo in pripraviti vlogo ter uredili vse podrobnosti v zvezi z izvajanjem javne oskrbe s pitno vodo. Trenutno so v fazi usklajevanja razpisne dokumentacije za izbiro izvajalca primarnih in sekundarnih vodovodov. Planirajo, da bi pomladi začeli z izgradnjo cca. 240 km vodovodnega omrežja primarnih in sekundarni cevovodov v vseh 8 občinah sistema C, cca. 44 km kanalizacijskega omrežja, transportnih vodovodov, 4 ključnih vodnih virov v Segovcih, Podgradu, Moti in Lukavcih.

Izpostavil je, da jim je uspelo vzpostavili  kataster v vseh osmih občinah, pripravili so vse odloke o oskrbi s pitno vodo vključno s prilogami, izvedli hidrogeološke raziskave desnega brega Mure, katera dajejo natančne podatke o kvaliteti in kvantiteti vode, ter da se uspešno urejajo vsa premoženjsko pravna razmerja.

Na sestanku se je odprlo tudi nekaj vprašanj, predvsem ponovne oživitve območnega razvojnega partnerstva.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.11.2012 ob 23:33 gost gost

      Janez je CAR! Najsposobnejši človek na Občini Ljutomer. Nekaterim tudi trn v peti. Večkrat pa edini, ki zadeve obvlada, kot se šika.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.11.2012 ob 16:30 oto gost

      Bravo g.Janez, cela SV Slovenija ve, da je g.Rožmarin daleč najsposobnejši in najstrokovnejši človek. Vsaka normalna občinska uprava bi si želela takih Janezov. Iskrene čestitke! Žalostno, da se v Ljutomeru želi njegovo delo prikriti in minimalizirati, sramota za vodstvo te prleške Občine.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.