https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Hanžek v Murski Soboti: Z našo solidarnostjo do 30.000 novih zaposlitev

Murska Sobota, 09.11.2012 ob 10:37  

Včeraj je v Mikk-u potekala javna tribuna »Alternativa obstaja: Ekonomija blaginje«, ki je gostila politologa Romeo Varga in sociologa Matjaž Hanžeka iz Slovenije ter gosta iz Gradca Christiana Kozina in Andreasa Giselbrechta.


Zakaj sploh ekonomija blaginje?

Na javni tribuni so se ukvarjali z vprašanjem neoliberalnega modela ekonomije, ki po njihovem mnenju pretirano izkorišča naravne vire, ustvarja monopole, preusmerja dobrine k samo določenim skupinam, povzroča razslojevanje, nima želje poskrbeti pomoči potrebnim. Zaradi želje po pravični ekonomiji je na ramenih velikih mislecev, nobelovca Amartya Sena, Richarda Wilkinsona in drugih, nastal teoretični koncept »ekonomije blaginje«. Ta koncept ekonomije je začel prenašati v prakso Christian Felber, mlad profesor iz Dunaja, ki je pri tem izdal več knjig.

Ekonomijo blaginje so izpostavili kot drugačno ekonomijo, ki v osredje postavlja vrednote  solidarnost, poštenost, pravičnost, iskrenost, skrb za okolje, ki umiri pehanje za dobičkom in divjo tekmovalnost ter v ospredje postavi skupno blaginjo in sodelovanje.

Ekonomija blaginje v treh minutah

Ekonomija skupne blaginje sestavlja temeljne prvine alternativnega ekonomskega okvira. Uporablja tri pristope:

  • tržne vrednosti in socialne vrednosti si ne bi smele več nasprotovati
  • skladnost  z ustavo
  • ekonomski uspeh se ne bi smel več meriti z denarnimi kazalci (finančni dobiček, BDP), temveč s tem, kar je zares pomembno, t. j. z uporabnimi vrednostmi (osnovne potrebe, kakovost življenja, vrednosti skupnosti)

Matjaž Hanžek vidi ključ iz krize v zaposlovanju in plačevanju 2 % od dohodka za varno starost

Sociolog Matjaž Hanžek je mnenja, da obstaja povezanost med tranzicijo in umrljivostjo, saj je v Rusiji v času tranzicije zaradi izgube služb in stresa umrlo več ljudi, kakor pa zaradi uživanja alkohola. Po njegovem mnenju je izhod iz krize v tem, da država poskrbi za zaposlovanje, saj to potegne za sabo tudi druge aktivnosti.  Pri tem je navedel primer, da bi lahko vsak zaposleni plačeval 2 % od svojega dohodka za varno starost, kar bi omogočilo delo 30.000 ljudem, ki bi izvajali razna dela v obliki pomoči na domu.

Ljudje so srečni, ko imajo dobre medčloveške odnose

Christian Kozina, gost iz Gradca, je razpravi izpostavil, da je bila izvedena globalna raziskava, kjer so ljudi spraševali kaj rabijo v življenju, da bi bili srečni. Večina jih je odgovorila, da so srečni šele takrat, ko imajo urejene medčloveške odnose. Kot zanimivost je navedel podatek, da 88% oz. 90 % Avstrijcev in Nemcev želi drug ekonomski sistem, kot pa ta, ki ga imajo sedaj.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.11.2012 ob 12:55 KAJ RES? gost

      Matjaž Hanžek je celo življenje trdno prisesan na državni proračun, šef neke obskurne strančiče, sedaj pa bi ekonomsko razsvetljeval neuke Slovence. Sicer pa, največ Rusov je pomrlo v sibirskih gulagih zaradi pomanjkanja in mraza.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.11.2012 ob 14:06 gost gost

      SRAM TE BODI Hanžek !!! Da si upaš o tem razlagati ! TI, ki si prijatelj z Jankovićem, ki je največji tajkun! TRS je podpiral in še podpira PS in Jankovića. In ravno Hanžek bo govoril sedaj takšne. In kot je že pred menoj povedal komentator, je Hanžek vso življenje na državnem proračunu in nobene koristi ni naredil nikoli. Kam smo prišli?

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.11.2012 ob 14:22 gost gost

      Ka vidva zgoraj sta malo prizadetiva? Tej ka nan zdaj državo vodijo se čisto nič ne razlikujejo od hanžeka, ob enon nan pa še večje ekonomske oslarije odavlej. Mater ste eni neumni. Če nešče slučajno s kakšno dobro idejo prijde na plano se takoj najde par takših kak sta teva pacijenta zgoraj ka začnejo pametovati. Me zanijma ka sta vidva gda v življenji napravila? Pou države je prisesanih na državni proračun. Ka tej zdaj nemajo pravice nika povedati ali predlagati? Mater van sajavo.

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. smrt
      09.11.2012 ob 18:01 smrt

      Od kec pa je tej Hanžek v ton prepranon polouvri prišel ? Ge pa so te tisti njegovi vidni člani stranke Gabi Čačinovič in njoj podobni ? Eh da že Hanžek glumi o zaposlijtvi in gučij ka nikoli nej je delo te znamo kelko je ura .

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. smrt
      09.11.2012 ob 18:05 smrt

      Replika ( gost---gost ) 14:22 (;:-; In tij pametnjakovič maš Hanžeka za nekšnoga pametnjaka z dobro idejo in ga braniš .Tej človik je v življenji nej delal in on bi po tvoje mel dobre in pametne ideje ? Pa zakoj hodijo z raznimi idejami po Pomurju a mijslijo ka smo rejsan tak nouri in zaostali ka mo glij Hanžeka podpirali ?Raj ne pijši nika .

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.11.2012 ob 20:24 stojan gost

      A je kateri od nergačev sploh "zaznal" bistvo sporočila ekonomije za ljudstvo!!?? Se mi zdi, da to ni nikomur pomembno. Pomembno je, da pljuvamo. Predlagam, da se pričnete udeleževati takih dogodkov in se s svojimi argumenti soočite z drugače mislečimi. Seveda mislim na dialog iskanja skupne resnice, ne na obmetavanje s psovkami. Ideja ekonomije blaginje je tako žlahtna, da se ji splača posvetiti malo več časa. Nenazadnje je taka misel stalnica hrepenenja človeštva skozi vso zgodovino, vse religije in kontinente. Končno je v Evropi nova generacija mladih, ki vidi kaj več od trgovskega središča in, ki ji ni vseeno ali bomo živeli kot dobri sosedi in prijatelji, ki skrbijo drug za drugega ali pa bomo le prestrašeni, sami sebi sovražno nastrojeni sužnji profita. Če se ne strinjate s stališči Matjaža Hanžeka o družbenih ciljih o katerih je govoril, jih prosim spodbijte z boljšimi. Zmerljivke seveda niso ravno nek argument ali dober predlog.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. smrt
      09.11.2012 ob 20:36 smrt

      replika ---stojan (='8.;_ tij pa tebi enaki se samo udeležujte takih votlih predavanj o ekonomiji .O predavanjih kak jih ma Hanžek ne bo dela dobilo 5 ljudij ge je pa njegovij 30.000 gezero ?Hanžek se šlepa cejlo življenje in mijsli v Pomurji meglo odavati ker ga drugod po Sloveniji več nišče ne posluša razen takšni kak si tij

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      09.11.2012 ob 23:21 sss gost

      hanžo mutikašić....išče po prekmurji naivneže.....

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      10.11.2012 ob 15:08 gost gost

      Glej stojan, če si dobro prebereš kaj sem zapisal boš razumel. Tudi smrt je lepo povedal o Hanžku. Ni problem vsebina glede ekonomije blaginje in vsega okrog tega. Problem je, ker to pride razlagat en Hanžek, ki je prijatelj enega največjih tajkunov Jankovića. Če bi take stvari razlagal en kompetenten človek ne bi nič rekel. Zato ni letela kritika na vsebino ampak na Hanžeka. Saj tudi kot varuh človekovih pravic ni naredil nobenega haska. Edino veliko mastno plačo je vlekel.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      11.11.2012 ob 11:09 Samuel gost

      Več informacij o ekonomiji blaginje lahko najdete na spletnem naslovu: http://ekonomija-blaginje.blogspot.com/

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      11.11.2012 ob 18:06 ODG. gost

      Samuel, Hanžeka bi lehko proso ka ti sposodi še Marxov Kapital, od tega so bili tudi mnogi siti, se več pa lačnih.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      11.11.2012 ob 18:16 gost gost

      Primitivizem prekmurcev nima mej.smrt pa tovarišija, srečno pot v neoliberalizem, kjer te lahko še bolj po internetu bevskali v resnici pa s sklonjenimi glavami hodili na okrog in prikimavali tistim, ki vas izkoriščajo. Kakšne rešitve imate pa vi? Kdo je pa potem kompetenten za vas? Predlagajte vi nekoga ali pa vi organizirajte predavanje "kompetentnega" ekonomista, da nam predstavi pot v boljše življenje. Čakamo! Trenutno je edino prava kompetenca, da si član določene aktualne partije ali prijatelj ali sorodnik koga iz te prave partije. Tam vas prijateljske in sorodne vezi ne motijo, moti vas en beden jankovič, ki bi naj bil prijtelj s hanžekom. Bolani protiargument in še bolj bolana diskreditacija.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.