https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Oljarna Kocbek – bučno olje tudi za sladokusce

Stara Gora, 19.12.2012 ob 7:30  

Čokolada in bučno zeleno zlato se odlično ujameta... dvomite? Proizvodi od hladno stiskanega bučnega olja do strastno dobrih čokolad vas lahko očarajo in začarajo za zmeraj. Pri Oljarni Kocbek, ki deluje že od leta 1929, prisegajo na kakovost in s svojimi izdelki uspešno prodirajo tudi na tuj trg.

Ob glavni cesti, ki  pelje v smeri Sveti Jurij ob Ščavnici – Ptuj, stoji velika tabla z napisom Kocbek 1929. In ko odprete vhodna vrata, vas popolnoma omami prijeten vonj po bučnem olju, ki opaja vso domačijo. Vodja majhnega družinskega podjetja Gorazd Kocbek, ki je v zadnjih letih vnesel precej svežega vetra, z veseljem pokaže “proizvodnjo”, ki že vsa desetletja ostaja unikatna in zanimiva.

Tretji rod oljarjev

Gorazd Kocbek, ki danes predstavlja že tretjo generacijo v družini, nadaljuje 83 let staro tradicijo svojega deda Alojza in očeta Antona ter s svojim znanjem, voljo in predanostjo ohranja dobro ime in vrhunsko kakovost. Oljarna je začela delovati l. 1929, ko je takratni gospodar Alojz opustil mlinarstvo in se preusmeril v izdelavo bučnega olja. Po 83 letih poleg najkvalitetnejših olj kupcem nudijo še veliko več.

Ker prisegajo samo in le na kvaliteto so njihovi izdelki drugačni in posledično tudi dražji, zato zaradi nekonkurenčne cene večino svojih izdelkov ponujajo le na izbranih prodajnih mestih -  po vinotekah in delikatesnih specializiranih trgovinah. »Maloprodajna cena olj v večjih trgovskih centrih je nižja kot je naša proizvodna cena – to pove vse. Moj dedek in oče sta gradila na kakovosti ter dobrem imenu in tudi jaz nameravam nadaljevati v to smer," pravi Kocbek.

Prvi izdelali hladno stiskano olje

Semena odkupujejo samo od slovenskih pridelovalcev in naredijo zalogo za celo leto, cca. 35 ton. Ostalo čez leto po potrebi še dokupijo, približno 7 – 8 ton pa dobijo z zamenjavo. Olja proizvajajo iz izbranih in prečiščenih semen z najmanj 98% čistočo, po naravnem postopku, brez kakršnihkoli dodatkov (barvil, antioksidantov..).

Njihova posebnost so hladno stiskana olja, predvsem hladno stiskano bučno olje, ki so ga kot prvi začeli delati že leta 1994. »Jaz in naše stranke, ki so kadarkoli to olje pri nas poskusili, do danes enako dobrega konkurenčnega izdelka še nismo našli, ne v Sloveniji in ne v tujini,« poudarja Kocbek.

Veliko ljudi ne ve kaj pomeni hladno stiskano, vsi vedo samo, da je zdravo ker se ohranijo vse hranilne snovi, zato mlad gospodar vsem znanja željnim rad razloži kako dejansko nastane hladno stiskano – pove, da se semena ne obdelujejo (meljejo, mešajo, segrevajo), temveč se na posebno stiskalnico iz celega semena stisne olje. »To olje ni temno, ni gosto, ne diši skoraj nič in je zelo nežnega okusa kot da ješ surova bučna semena« ga opisuje.

Pri tradicionalnem ali vročem stiskanju pa se semena najprej zmeljejo, nato se mešajo, pražijo in na koncu stisnejo. Tako pridobljeno olje  je gosto, ima temno barvo in značilen intenziven vonj. »Vse kar je termično obdelano ni slabo, manjša ko je temperatura več naredimo na hranilni vrednosti, višja kot je temperatura več naredimo na okusu in manj na hranilni vrednosti« opisuje razliko.

Kupci so zadovoljni, kar kažejo s svojim vračanjem. »Ljudje pridejo k nam olje kupit, ker vedo, da je vedno najbolj sveže (razen hladno stiskano, ker je čas čiščenja tri tedne preden ga napolnimo), nobenega toplostiskanega olja nimamo več kot tri tedne. Čeprav olje lahko drži več let.«

Temna čokolada, bučna semena in bučno olje? Klobasa ali keksi z bučnimi semeni?

Gorazd Kocbek, ki je vajeti družinskega podjetja z dvema zaposlenima prevzel leta 2005, je poleg tradicionalnih olij v ponudbo vnesel veliko novosti. Začel je s ponudbo poslovnih daril, trg pa je presenetil izdelavo čokolade pod imenom Strast, ki jo izdelujejo ročno. Lično zapakirane čokolade presenečajo z nenavadnimi okusi: dodano imajo bučno olje in bučna semena, pa tudi ocvrto čebulo, suhe slive in slivovo žganje, suha jabolka in cimet, rožmarin ... Vsako napolnjeno leto dajo na trg nov okus – doslej že sedem. Čokolado je sprva zanj delal čokoladar iz Izole, zdaj jo družba prideluje sama. Po prihodu na tržišče je bila čokolada izredno dobro sprejeta. Izbrane slovenske bučne semenke pred uporabo ter po praženju ročno preberejo, in s tem zagotavljajo visoko kakovost in enkraten okus.

Za nekatere slovenske vinarje izdelujejo tudi čokolade z njihovim vinom: s figami in refoškom, belo čokolado z olivnim oljem in sivko, temno čokolado s sivko, čokolado s pomarančo, čokolado z medom... torej lokalne ali slovenske stvari.

Drugi izdelki, ki so povezani z njihovo znamko, in nastajajo v sodelovanju z zunanjimi partnerji so salama z bučnimi semeni, keksi in testenine z bučnimi semeni in bučnim oljem, bučke v omaki iz bučnega olja, milo za tuširanje s hladnostiskanim bučnim in sončničnim oljem ter čokolado, ki vsebuje 100% rastlinske maščobe, brez dodatka kemije - le ta bo v ponudbi od začetka leta 2013. Uspešno so prodrli tudi v tujino in tako se njihovi izdelki prodajajo tudi na ameriškem, ruskem, japonskem trgu...

Foto: osebni arhiv in Marina Vrbnjak

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.12.2012 ob 16:19 Ac gost

      Kehlkopf košta Liter?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.02.2013 ob 16:57 boris gost

      Pozdravljeni! Bil sem že pri vas in le z eno besedo lahko rečem ,da imate res super bučno olje pa vse ostalo.Pa bo potrebno ker spet iti k vam sej se je zaloga že skoraj ispraznila. Lep pozdrav iz primorske... Boris..

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.