https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

12 podjetniških lekcij iz filma Socialno omrežje

12.11.2010  

Pred kratkim je začel v kinu igrati film Socialno omrežje (The Social Network), ki skozi perspektivno dveh tožb do ustanovitelja Facebooka Marka Zuckerberga prikazuje zgodbo o nastanku danes milijardo dolarjev vrednega podjetja, ki ima več kot 500 milijonov uporabnikov. Če pustimo ob strani dejstva, da je film verjetno daleč od resnice, se lahko iz filma vseeno naučimo marsikaj koristnega za vse ekipe, ki začenjajo novo podjetje.

1. Ideja je samo ideja, pomembna je izvršnost – katero koli idejo imate v tem trenutku, o podobnem razmišlja še nekaj Slovencev, nekaj deset Evropejcev in tisoč Kitajcev. Ideje same po sebi niso vredne nič. Najbolj pomembna je izvršnost, podkrepljena z znanjem, kako narediti izjemen produkt. Vseeno je ideja pomembna, kot izhodišče in zaželeno je, da imate čim boljšo jedrno kompetenco. Proces razvoja dobre poslovne ideje pa poteka preko pogovora s pravimi ljudmi. Vendar na kocu šteje zgolj to, koliko ste pripravljeni vložiti v realizacijo poslovne ideje.

2. Popolna predanost – za uspeh podjetja je pomembna popolna predanost, z lasersko osredotočenostjo. Ko je nekdo vprašal Marka, kaj bo počel čez poletje, je bil njegov odgovor jasen. 100 univerz do konca poletja. To je bil en sam cilj, za katerega je v tistem trenutku živel. Brez popolne predanosti je malo verjetnosti, da v življenju naredimo kar koli velikega. Enako velja za umetnost, šport in partnerstvo.

3. Zadaj je vedno neka bolečina ali želja po ustvarjanju – film je osredotočen predvsem na to, kako Mark iz bolečine, ker ga je zavrnila simpatija ter ni sprejet v nobena elitna združenja popularnih športnikov, dobiva nove in nove ideje, kako to kompenzirati na internetu, kjer ima izjemno veliko znanja in prednost pred drugimi. Seveda je dejstvo, da so vse velike stvari na svetu nastale iz globokih in nepredstavljivo močnih čustev. Najlepše slike in besedila so nastala v obilnem trpljenju in bolečini ali pa na podlagi inspiracije sanjske ljubezni. Vseeno ne smemo pozabiti še na nekaj, kar je bil tudi komentar Marka na film. Ni nujno, da je vedno zadaj neka bolečina, lahko je in pogosto je, vendar pa je lahko prisotna tudi zgolj želja po ustvarjanju in gradnji novih izjemnih produktov.

4. Zajahaj trend – Mark Zuckerberg je v svojih dvajsetih letih postal eden najmlajših milijarderjev na svetu. Izključno iz enega razloga. V pravem času je na podlagi novih tehnologij izkoristil povsem nov trend. O tem govorijo Prebojniki. Zgolj če zajahate trend, ki ga drugi ne opazijo, lahko prehitite konkurenco in bistveno bolj uspete. Sploh če ne izhajate iz bogate družine s povezavami, je identifikacija trenda pred drugimi ena izmed redkih opcij, da postanete prebojnik.

5. Če nisi zraven, izpadeš – poleg dveh športnikov, ki naj bi jima Mark ukradel idejo, ga toži tudi bivši najboljši prijatelj, ki so ga pri eni izmed dokapitalizacij praktično izrinili iz podjetja (dilution). Sicer je potem s tožbo pridobil nazaj 5 odstotkov podjetja in je prav tako milijonar. Ta palica ima dva konca. Prvi je, da kljub nesoglasjem to ni bila najlepša poteza Marka. Mnogokrat se prijateljstvo v poslu konča. Zato je pomembno, da berete vse pravne dokumente in imate dobre pravnike.

Vseeno pa je še ena bolj pomembna lekcija. Izrinjen soustanovitelj se je čez poletje preselil v New York. Bolj kot podjetju se je posvetil drugim stvarem. Enostavno je bil njegov fokus daleč stran in bistveno šibkejši od Markovega. Na koncu pridemo do tega, da če ne prinašaš dodane vrednosti podjetju, če te ni fizično zraven, če ne živiš za podjetje, si slej kot prej izven igre.

6. Moraš biti v središču dogajanja – Mark se je dokaj hitro preselil v Silicijevo dolino. Dejstvo je, da če želiš zgraditi svetovni produkt, moraš biti v središču dogajanja. Tudi Zemanta, slovensko startup podjetje, ki je prejelo tujo investicijo, se je preselilo najprej v London, nato v New York, na koncu še v San Francisco. Če nisi v svetovnem področju dogajanja v določeni industriji, si lahko samo lokalni igralec. In kaj kmalu te lahko prehiti globalni.

7. Spoznaj prave ljudi – izjemno pomembno je bilo srečanje Mark in Seana Parkerja, ki je bil soustanovitelj Napsterja in Plaxota. Sean naj bi bil ekspert za socialna omrežja, predvsem pa je imel izjemno veliko povezav do investitorjev v Silicijevi dolini. Če spoznaš prave ljudi, se tvoja zgodba lahko začne odvijati bistveno hitreje. To je na primer tudi namen poslovnih angelov.

8. Naredi izjemen produkt – poleg Facebooka je bil tukaj še Myspace in Friendster. Sean Parker v enemu izmed videov lepo prizna, da so pri Facebooku pač zgradili boljši produkt. Friendster, ki je bil še največji konkurent, je imeli veliko časa nedostopno stran, veliko stvari ni delovalo, ipd. Tako da karkoli že gradite, naredite resnično izjemen produkt. Le tako lahko uspete, saj bo drugače konkurenca naredila bolj izjemen produkt in vas povozila.

9. Časovno tempiranje – pri visoki tehnologiji je izjemno pomembno časovno tempiranje. Če si prehiter, propadeš, če si prepočasen, pobiraš drobtinice. Facebook je imel izjemne produkt, ravno v pravem času. Če spremljamo tehnološke trende, če imamo pravo idejo ob pravem času in če smo dovolj izvršni, lahko uspemo bistveno bolj, kot smo pričakovali.

10. Strategija in diferenciator – ključna za uspeh je tudi strategija. Facebook je imel izjemno strategijo. Karta na katero so igrali, je bila najprej zaprtost omrežja, namenjena le elitnim šolam. Najprej so igrali na karto ekskluzivnosti. Nato so se počasi razširili še na druge šole, potem pa so stran odprli za vse. Naslednji ključni korak je bil, da so platformo odprli, da so drugi lahko programirali aplikacije, s katerimi so pridobili še več in več uporabnikov.

11. Vedno se najde nekdo, ki nori – na koncu, če uspete in ko je v igri velik denar, se vedno najde nekdo, ki nori. Pa tudi že prej. Morate imeti jasno vizijo, jasno strategijo, zaupati sebi ter zgraditi nekaj izjemnega. In takšne stvari jemati čim bolj neosebno. Namreč veliko ljudi bi se rado »prilepilo« na delo in uspehe drugih. Na koncu uspejo le tisti, ki so resnično predani svoji viziji in trdo delajo za njeno uresničitev.

12. »Geeks and rockstars rule the world« – vse več in več svetovno uspešnih posameznikov je »geekov« (znanje) ali »rockstarjev« (veščine). Mark Zuckerberg je »geek«, Sean Parker je »rockstar«. Bill Gates je »geek«. To so ljudje zgolj na čistem vrhu in še bi lahko naštevali. »Geeki« so posamezniki, ki obvladajo tehnologijo, trende, razumejo stvari, ki jih povprečen zemljan ne razume. Zato lahko ustvarjajo nove in nove izjemne stvari.

»Rockstarji« znajo prepričati druge, da je nove ideja, nova tehnologija tista prava. Imajo vizije, znajo prodajati, imajo izjemno socialno omrežje in razumejo »geeke« ter z njimi izjemno dobro sodelujejo.

Kam spadate vi? Zato razvijajte svojo kompetentnost, svoje znanje in veščine! To je največja lekcija Facebooka. Če se vam še malo nasmehne "Fortuna", lahko dosežete svoje sanje.

www.blazkos.com

    Komentarji

    1. kris
      12.11.2010 ob 20:22 kris

      g. kos čestitke za sestavljeno.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.