https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

Preteklost kot osnova za napovedovanje prihodnosti

20.11.2010  

Vsak od nas ima določene karakterne značilnosti, ki so mu bolj ali manj dane. Te karakterne značilnosti se izražajo skozi določene vzorce. Ti vzorci so lahko pozitivni, ali negativni. Svojega karakterja ne moremo spremeniti, zdi se, kot da je zapisan v naših genih; spremenimo pa lahko vzorce, preko katerih delujemo oziroma delujejo naše karakterne lastnosti.

Če se vse okoli nas spreminja, je naše bistvo stalnica. Tako se vsaka karakterna lastnost lahko odraža pozitivno ali negativno, odvisno od prevzetih vzorcev, prav tako pa od konteksta (trenutnih ciljev, življenjskega obdobja ipd.) v katerega smo v določeni življenjski situaciji postavljeni.

Iščemo idealni jaz

Spremeniti vzorce je izjemno težko. Navada je železna srajca in sprememba vzorcev zahteva veliko dela na sebi. Na primer, sam se že več kot osem let proaktivno ukvarjam z lastnimi vzorci, pa nisem še niti na četrtini tistega, kar bi želel. Še več, verjetno je to vseživljenjsko potovanje, ki se nikoli ne konča, ko se ga enkrat aktivno lotimo. Vedno bolj želimo slediti idealnemu jazu, ki ga realni jaz nikoli ne doseže.

Ker težko spremenimo vzorce, pa je preteklost najboljša osnova za napovedovanje prihodnosti. Pri ljudeh, ki ne delajo na sebi, še toliko bolj. Pričakovati, da se bo čez noč nekdo začel obnašati drugače zgolj zaradi neke situacije, je seveda naivno, možno pa zgolj v filmih. Za spremembo vzorcev je potrebno leta in leta truda. Tako je povsem nerealno pričakovati, da se bo nekdo spremenil, ker je obiskoval motivacijski seminar, ali pa recimo nehal varati, ker se je v določenem trenutku malo bolj zaljubil.

Moški žensko spozna po 28 letih?

Prva lekcija tega spoznanja je, da lahko svoja idealizirana pričakovanja do drugih postavimo v bolj realen kontekst. Ko spoznamo delovanje nekoga, ga moramo sprejeti takšnega kot je, skupaj s prednostmi in slabostmi. Bolj kot sprejemamo ljudi v celoti takšne, kot so, manj možnosti je, da nas razočarajo. Res pa je, da potrebujemo veliko časa in energije, da nekoga spoznamo. Tudi v partnerstvu. Po taoistični tradiciji potrebuje moški tudi več kot 28 let, da resnično spozna žensko, pri čemer jo spoznava na različnih nivojih (fizični, čustven, mentalni, duhovni). Zanimivo je predvsem to, da je človek tako kompleksno bitje, da potrebujemo leta in leta, da spoznamo nekoga drugega, pa ga še ne poznamo. Sami sebe pa še toliko težje.

Drugo, še bolj bistveno spoznanje te lekcije je, da s pomočjo preteklosti lahko identificiramo področja življenja, kjer moramo nujno začeti spreminjati svoje vzorce. Še več, če smo si postavili določene dolgoročne cilje, je preteklost najboljša osnova za napoved, ali bomo v prihodnosti te cilje resnično dosegli. S pogledom na preteklost si iskreno priznamo, kje smo in kam gremo.

Vložite energijo za dosego svojega cilja

Na primer, če smo si zadali dolgoročni cilj, da bomo podvojili svoje prihodke v štirih letih. Vsako leto ali celo vsake pol leta lahko pogledamo, če so naši prihodki kaj zrasli. V primeru, da niso, pomeni, da nič ne delamo v tej smeri ter da cilja ne bomo dosegli. Če nismo dobili dodatne službe, povečali dodane vrednosti ali kaj drugega, cilja pač enostavno ne bomo dosegli. To, da si nekaj nekam zapišemo in da bo naša podzavest vse uredila, se sliši odlično, je pa daleč od realnosti. Lahko nam podzavest pomaga, vendar če ne bomo sami vložili energije (akcije) za dosego našega cilja, se ne bo nič zgodilo.

Enako je glede zdravja. Če smo si zadali cilj, da bomo bolj fit, lahko na merilcu srčnega utripa jasno merimo naš napredek ter si tudi zadamo cilje v tej smeri. Poleg merilnika srčnega utripa je tudi tehtnica lahko dober pokazatelj realnega napredka. Seveda ljudje precenjujemo, kaj lahko dosežemo v enem letu in podcenjujemo kaj lahko dosežemo v petih, vendar če si zadamo realne cilje, da bomo v treh letih »fit«, lahko počasi spremljamo naš napredek. Če tega ni, so vse skupaj pobožne sanje.

Preteklost je najboljši mehanizem za napovedovanje prihodnosti

Enako velja za vsa ostala področja. Če smo se odločili, da bomo nekaj spremenili, se lahko ozremo v bližnjo ali daljno preteklost ter si iskreno odgovorimo, ali napredujemo ali sami sebi lažemo. Namreč preteklost je najboljši mehanizem za napovedovanje prihodnosti, tako pri sebi, kot tudi pri drugih. Sprememba vzorca, ki pušča sled v naši preteklosti, pa zahteva izjemno veliko truda, energije, odrekanja, dela na sebi, razčiščevanja, znanja in še bi lahko naštevali. Če se spreminjamo, je to v preteklosti vidno.

Na koncu pridemo še do tretjega in najmočnejšega spoznanja oziroma orodja v tem kontekstu. To je, da se iskreno vprašamo, če bomo v življenju na določenem področju tako napredovali, kot smo do sedaj, kje bomo čez pet let? Vsi vzorci nas nekam vodijo, v boljše in lažje življenje ali ravno obratno. Velja si zapomniti, da težka pot sčasoma postane lažja in lažja pot s časoma postane težka.

Tako si iskreno zastavljajte vprašanja, kot so:

  • Če boste nadaljevali s takšnim sistemom varčevanja/zadolževanja in finančnega napredovanja (višanje prihodkov), kot ste v zadnjih nekaj letih, kje boste čez pet let?
  • Če se boste še naprej posvečali vašemu partnerstvu v takšni meri in tako globoko kot ste se zadnjih nekaj mesecev (čas in ljubezen, ki ste jo namenili), kakšna bo kakovost vašega razmerja čez eno leto? Ali bo sploh obstajalo?
  • Če boste s skrbjo za vaše zdravje še naprej nadaljevali, kot ste zadnje leto, kaj lahko pričakujete čez 10 let, da boste polni zdravja in energije, ali obubožani kje v bolnici?

Spremenite svoje vzorce obnašanja

Zastavimo si lahko marsikatero podobno vprašanje. Seveda je iskrenost in realnost tovrstnih vprašanj lahko izjemno boleča. Vendar, če si iskreno odgovorimo in če je bolečina dovolj močna, je to lahko motivacija, da spremenimo naše vzorce.

Vsi imamo negativne vzorce, ki v različnih obdobjih življenja dobijo še toliko večjo težo in negativno vplivajo na naše življenje. Oddaljujejo nas od nas samih. Zato je bistveno, da se neprestano postavljamo tovrstna vprašanja in z njimi korigiramo našo življenjsko pot. Najtežje je, če si zakrivamo oči in če odgovori na zgornja vprašanja niso nič kaj bleščeči. V tem primeru je mogoče skrajni čas, da čim prej kaj ukrenemo in začnemo delati na sebi ali določenem področju življenja, kjer je čas, da spremenimo svoje vzorce.

www.blazkos.com

    Komentarji

    1. sineson
      21.11.2010 ob 12:09 sineson

      Neje vse tak črno belo, se strinjan sicer ka trbej delati na ton ampak do uspeha in spremembe vzorcev načinov razmišljanja, itd. je resno zahtevno delo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. vinci
      22.11.2010 ob 11:20 vinci

      Seveda je težko spreminjati navade (ležernost, uživanje-prekomerno), ali, če maš jasen cilj, se tou da. Samo potruditi se moraš.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.