https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOLEDAR DOGODKOV

Posvet o semenih: ŠTAFETO SEMEN ZMOREJO OTROCI IN VRTIČKARJI - KMETJE- ALI ZMORETE PRIDELAVO SEMEN?

Kdaj: Četrtek, 28.08.2014 ob 10:00

Kje: Gornja Radgona, Kmetijsko-živilski sejem AGRA, Cesta na stadion 2, Gornja Radgona

Posvet o sejanju, ohranjanju in pridelovanju avtohtonih, domačih in tradicionalnih vrst semen v prihodnosti. Na posvet ste vabljeni vsi, ki vas zanima aktivni pristop od semen do zdrave hrane v Sloveniji.

Za udeležbo na posvetu prijavite svojo prisotnost na: ekoci.si@gmail.com; ali sms 040-203-055.
Prijavljeni udeleženci dobijo popotnico. Prijava je možna do zasedbe prostih mest. Dobrodošli!

Program od 10.00 – 11.00 ure:
• Pomen semen, predstavitev ukrepov za vzpobudo pridelave semen od l. 2015 do 2020: nagovor mag. Tanja Strniša, državna sekretarka Ministrstva za kmetijstvo in okolje.
• Štafeta semen - gibanje za ohranjanje, sejanje in izmenjavo avtohtonih, domačih in tradicionalnih vrst semen, zelenjave, poljščin, sadnih vrst in zelišč:Irena Rotar, Eko civilna iniciativa Slovenije.
• Slovesna predaja semen, ki so jih zbrali sodelujoči v Štafeti semen v gensko banko Kmetijskega Inštituta Slovenije. 
• Pomen ohranjanja slovenskih semen v genski banki: dr. Jelka Vozlič, Kmetijski inštitut Slovenije.
• Kaj saditi, kaj sejati, kaj semeniti na kmetiji - kako ohranjati stare sadne vrste? Zakaj sploh čim bolj sonaravno pridelovati? Predstavijo agronomi in ljudje iz prakse: Maja Klemen Cokan, kmet.svet., in kmetica, Dejan Rangeo, dipl. agr., in kmet; Peter Čvan, dipl.agr. in kmet, SlavkoTuršič, sadjar. 

Odmor: od 11.00 do 11.15 nadaljevanje 11.15 - 12.15:
• Sorte in sortna lista - veljavni predpisi in EU uredba o semenih: Marinka Pečnik, Tomislav Bošnjak, UVHVVR, Sektor za zdravje rastlin in rastlinski semenski material.
• Kako postati pridelovalec semen za trg? Razlike med pridelavo semen na domačem vrtu in registrirano semensko pridelavo za trg: Fanči Perdih, Amarant.
• Kako rastejo ekološka semena in sadike – Predstavitev in voden ogled Gainega samooskrbnega ekološkega vrta na sejmu Agra:,Loreta Vlahovič,dir .Kluba Gaia

Program od 12.15 -13.00:
Izmenjevalnica semen, svetovanje, nasveti strokovnjakov, ekološki pridelki v praksi 

Vabljeni gostje: Kmetje in potencialni pridelovalci semen, Meta Vrhunc, Ajda Vrzdenec, Društvo Ajda Štajerska, Društva Ajda Slovenije, Društvo La Vita, Zeleni krog, sodelujoči v Bazi znanja in v Štafeti semen, Župan Občine Žalec in ostalih Občin, Skupnost vrtcev Slovenije, Koordinatorica Štafete semen Vrtec Otona Zupančiča Slovenska Bistrica, Koordinatorica osnovnih šol OŠ Žalec,vse šole, vrtci, srednje šole, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze Maribor in ostale Fakultete in Univerze v Sloveniji, strokovnjaki in svetovalci KGZS in institucije, revija Pomagaj si sam , Misterij,Skupaj za človeka in zdravje in predstavniki naprednih medijev.

(Fotografija dogodka je iz otvoritve Štafete semen 2014 na sejmu Altermed v Celju.)

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.