https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

ENDURANCE - Vzpostavitev obsežne in trajne nacionalne ter evropske podpore za trajnostno mobilnost v mestih

31.08.2014 ob 10:35  

Razvojna agencija Sinergija izvaja projekt ENDURANCE - Vzpostavitev obsežne in trajne nacionalne ter evropske podpore za trajnostno mobilnost v mestih. Sam projekt se navezuje na trajnostno mobilnost, kar je trenutno v Evropi aktualna problematika.


ENDURANCE se tematsko navezuje na projekt EPOMM PLUS, kjer se je vzpostavila nacionalna mreža za mobilni management. Aktualni ENDURANCE pa bo mrežo nadgradil in vzpostavil nacionalne mreže za SUMP, Sustainable urban mobility plan (Celostne prometne strategije), kar bo pripomoglo k večji promociji trajnostne mobilnosti, čistejšemu zraku in okolju, zdravemu in kvalitetnejšemu načinu življenja. V projektu sodeluje predvsem z občinami in ostalimi lokalnimi akterji, ki se bodo zavezali k pripravi Celostnih prometnih strategij in tako oblikovali novo mrežo, ki bo povezovala mesta in nudila znanja ter pomoč pri načrtovanju mobilnosti. Mesta želijo aktivirati in jih prepričati za smotrnost priprave SUMP-a. Zato menijo, da Celostna prometna strategija ni še en nov dokument, temveč se ponuja kot nova perspektiva, iniciativa, ki je nacionalnega in evropskega interesa. Predstavlja dodano vrednost za učinkovitejšo načrtovanje mobilnosti v mestih. Priprava SUMP-a je ustvarjanje različnega pristopa k delu, ki ga bo v prihodnosti v vsakem primeru potrebno opraviti. S SUMP-om se vzpodbuja bolj integrirano razmišljanje in podpira lokalne organe pri ustvarjanju splošne vizije trajnostnega urbanega razvoja. Strategija predstavlja proces sodelovanja med oddelki, političnimi področji in ključnimi akterji v občini.

Mesto, ki ima SUMP, je trendovsko mesto. Lahko ustvarja dobro za skupnost, ga poveže, prinaša pozitivno samopredstavitev in morda celo pridobi nove obiskovalce, državljane ali podjetja. Predvsem pa SUMP odraža osebne potrebe prebivalcev in javno mnenje, ki je vključeno v pripravo načrta.

Ravno prebivalci lokalnih skupnosti so tisti, ki jih je potrebno pri trajnostnem načrtovanju upoštevati na prvem mestu. Mesta in promet prilagajamo za njih in jih upoštevamo pri kreiranju cestnega in drugega prometa. Mesta naj poskušajo čim več vključevati trajnostne oblike prevoznih sredstev. Časi, ko smo še gradili široke ceste, velike obvoznice, nadvoze in podvoze so minili. Prihajajo časi kolesarskih stez, zaprtih ulic za avtomobile, zmanjševanja parkirnih mest v središčih in enakovredna souporaba prostora za avtomobila, kolesarje in pešce, kjer se upoštevajo in se daje prednost bolj ogroženim v prometu.

Glavne ciljne skupine projekta ENDURANCE so strokovnjaki za mobilnost v mestih, mesta in nacionalni organi. Projekt ENDURANCE se je pričel maja 2013 in se bo izvajal do maja 2016. Vrednost projekta na slovenski strani je 49.665,00 EUR, od tega 75% vrednosti sofinancira EU program Intelligent energy Europe.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.