https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Murski Soboti spoznavali, kako reklame vplivajo na ustvarjanje želja

Murska Sobota, 25.11.2014 ob 9:15  

V ponedeljek  je v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti potekalo v organizaciji Društva za ozaveščen način življenja ORENDA predavanje Andreje Ternar B.C. univ. dipl. ekon., spec. andr. z naslovom Reklame in ustvarjanje želja. Ternarjeva je govorila o nevromarketingu, tistem, česar naše oko ne vidi, možgani pa zaznajo, o podzavestnih in zavestnih odločitvah, točki želja ali nucleus accumbus v možganih, delovanju zrcalnih nevronovna želja posameznika, spolnosti v oglaševanju, pasteh, ki nas čakajo v prodajalnah itd. Delavnica je bila lep vpogled v podzavest potrošnika in zakulisje oglaševanja.


Nevromarketing

Nevromarketing bo po besedah Ternarjeve v naslednjih letih na veliko širil področje svojega delovanja, prisoten je pri napovedovanju smeri in trendov potrošniških in življenjskih stilov. Odpira nova vprašanja etičnosti oglaševanja in družbene odgovornosti ter ponuja nove možnosti na področju odgovornega oglaševanja in socialnega marketinga.

Konkretni primeri

O boju med racionalnim in emocionalnim delom možganov je Ternarjeva podala primer pokušnje Coca-Cole in Pepsija, ki so ju ljudje pokusili, ne da bi vedeli v katerem kozarcu je kateri. Večini je bil po okusu bolj všeč Pepsi, ko so bili kozarci označeni pa Coca-Cola. Zakaj:?  Pri večini se je v drugem primeru vključil del možganov, ki nadzira bolj zapletene funkcije, možgani so ga povezali s Coca-Colinimi reklamami z Božičkom, kar vzbuja srečo, ugodje, Pepsi pa reklamira s športniki, ki ne vzbujajo takih občutkov kot Božiček, ki ga imajo radi vsi.

V neki raziskavi so ljudem obljubili kupone za 15 EUR, ki jih lahko takoj porabijo na Amazonu ali pa za 20 EUR, ki jih lahko porabijo v 2 tednih. Sprva so se večinoma odločili za 20 EUR, ko pa so jih imeli konkretno na mizi pa za 15 EUR. Na isto »finto« delujeta po besedah Ternarjeve Hofer in Lidl ter druge trgovine z reklamami, ki so s ponudbo omejene cenovno ali časovno v nekem obdobju. Ljudje v teh primerih čakajo na izdelek že pred odprtjem trgovine. 

Ali kadilci kadite zaradi napisov o škodljivosti kajenja na škatljicah cigaret kaj manj?

Sledile so tobačne reklame. Opravljena je bila zelo obsežna raziskava ali ljudje zaradi napisov o škodljivosti kajenja na škatljicah cigaret kadijo kaj manj. Raziskava je pokazala, da ne, pri kadilcih še celo povečuje željo po kajenju. Po besedah Ternarjeve se namreč stimulirala točka želja v možganih, potem ko so videli napis ali sliko na škatljici. Isto je drogami, igrami na srečo itd. Kar 123 držav po svetu je podpisnic namere o uvedbi opozorila na škatljici cigater, vendar po tej obsežni raziskavi nobena opozorila ni odstranila.

Vse bolj nerealni vzorniki mladih

Spregovorila pa je tudi o vzornikih otrok in mladostnikov, ki se zgledujejo po neobstoječih osebah, z nenormalnimi oblikami človeškega telesa  (primer Barbike, Bratz, sedaj celo Monster High), ki so ustvarjeni z računalniškimi programi. Kar polovica reklam v sobotnem otroškem programu se po besedah Ternarjeve nanaša na privlačen videz. V 90-ih letih prejšnjega stoletja je veljalo, da je že 30 minut gledanja televizije bilo dovolj, da spremenimo zaznavo o lastni podobi, danes je potrebno seveda veliko manj. V ZDA se v starosti 6 do 9 let redno šminka s svojo šminko ali ima celo kolekcijo kar polovica deklic, isto velja za uporabo maskare med 8. in 12. letom.

Prikrito oglaševanje je sicer prepovedano a...

Spregovorila je tudi o subliminalnem oglaševanju, ki je v nekaterih državah prepovedano. Tovrstna  sporočila, ki so predvajana sredi programa za res zelo kratek čas in ga sprva niti ne zaznamo, se nam prenesejo na nivoju, ki ga zavestni um ne zazna, podzavestni pa ga prepozna. V naše možgane se ta misel vsadi, čez čas pa nas »usmeri« k tistemu, kar naj kupimo. Tako dobesedno dobimo neko »navodilo«, kaj naj kupimo.

Film Top Gun enormno povečal prodajo očal ter vpis na mornarico in letalstvo

Govorila je tudi o legendarnem filmu Top Gun s Tomo Cruisem v glavni vlogi. Po fimu so se neverjetno razširile usnjene jakne, vsi so začeli nosti očala Ray Ban, vpis v mornarico in letalstvo pa se je povečal za kar 500 odstotkov. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Komentarji

    1. gost
      25.11.2014 ob 14:11 snops1 gost

      Zanimivo! Škoda, ka san nej znau, vači bi mogoče šau.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.11.2014 ob 17:11 gost

      HAHA SEDEM OSEB JE SEDELO. KOLIKO JE PA TO VSE SKUPAJ STALO? GRETJE, PREDAVANJE, ELEKTRIKA, ČIŠČENJE, ?

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.11.2014 ob 13:35 gost

      Saj vidiš, gost -- tvoji možgani so že zaznali vse tisto, kar meni sploh ne bi padlo na pamet. Kar pa se predavanja tiče, je lepo slišati nekaj novega.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.