https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

Vlada, brez kompromisov pri družinskem zakoniku prosim!

3.2.2011  

Nekaj misli. Trenutno se ukvarjam z družinskim pravom, iz katerega me čaka izpit. Seveda ne morem iz svoje kože, da nebi pri tej temi zajadral na področje izenačitve istospolnih družin z raznospolnimi ter novega družinskega zakonika. 

Pred tednom dni je vlada, natančneje Ministrstvo za delo družine in socialne zadeve, stisnila rep med noge in se uklonila nasprotnikom novega družinskega zakonika, ter pripravila takšen predlog, ki bi naj bil sprejemljiv tudi za stranke SDS, SLS in SNS. Vas zanima, kaj so spremenili?! Problem statusa quo bodo v dveh točkah rešili tako:

  1. Istospolni partnerji ne bodo mogli skleniti zakonske zveze ampak le partnersko zvezo (razlika zgolj v besedi)
  2. Istospolni partnerji bodo lahko posvojili le biološkega otroka svojega zakonca (partnerja) in ne tujega. 

Zgleda, kot da so popolnoma podlegli predsodkom in nestrpnosti vodji kampanje "Za družino in pravice otrok" Alešu Primcu ter njegovemu "guruju", bog ne daj mnenjskemu voditelju in svetovalcu Romanu Vodebu, ki v kolumnah na 24kul.si, oprostite besedi, kvasi o feminističnem državnem udaru na vzgojo v vrtcih in izobraževanju. Postane mi prav smešno, da človek očitno potrebuje Freuda, da mu drži njegov falus, čeprav je ta mrtev že 72 let in se je rodil v času, ko otroka zaradi cerkve niso mogli posvojiti niti heteroseksualni pari (dovoljeno leta 1930). 

Poleg tega so se ustrašili ideologije cerkve in konzervativnih nazadnjaških političnih strank. To zadnje lepo opiše Morfejork.com. 

Kaj je družina? 

Vse drugo ostaja enako. Tudi druga najbolj sporna zadeva, poimenovanje družine. Predlog, kateremu nasprotuje opozicija in civilna iniciativa "Za družino in pravico otrok", se glasi: 

Družina je življenjska skupnost otroka z enim ali obema staršema ali z drugo odraslo osebo, če ta trajno skrbi za otroka in ima po tem zakoniku do otroka določene dolžnosti in pravice.

V nasprotju s staro definicijo: 

Družina je življenjska skupnost staršev in otrok, ki zaradi koristi otrok uživa posebno varstvo. 

Povejte mi, ljudje božji, kdo, ki ima malo v glavi, lahko nasprotuje predlagani definiciji družine, ki bo ostala enaka tudi v popravljenem načrtu in poimenuje kot družino tudi tisto, kjer otrok ne živi pri roditeljih, živi z enim roditeljem ali pa pri dveh mamicah ali dveh očetih? 

Še primerjava definicije zakonske zveze. Po novem družinskem zakoniku se glasi takole: Zakonska zveza je življenjska skupnost dveh oseb, katere sklenitev, pravne posledice in prenehanje ureja ta zakonik. 

Pa še stara definicija: 

Zakonska zveza je z zakonom urejena življenjska skupnost moža in žene. Pomen zakonske zveze je v zasnovanju družine. 

 Po mojem mnenju je to že 20 let neustavna definicija. 

Sprejmimo drugačnost 

Muči me misel, ali bi referendum o novem družinskem zakoniku zares padel, zakaj toliko nasprotovanja, predvsem pa misel o tem, kako bi ljudem razložil, predstavil in jih soočil z novejšim strpnim pogledom na medosebne odnose. Razlaga, ki v ozadju nebi skrivala nobene velike teorije, klinične psihologije ali ideologije, ampak bi preprost pogovor pomenil dejstvo, da se ljudje rodimo različni in da se je prav to različnost skozi tisočletja tlačilo v podzavest, tlačilo v bolnice, zapore, da so to drugačnost obešali, se iz nje norčevali, posmehovali in da smo danes toliko prisebni, izobraženi, da v srcu in duši lahko to drugačnost sprejmemo, kot le eno izmed mnogih. 

    Komentarji

    1. viktor
      04.02.2011 ob 10:36 viktor

      Prijatelj, tvoj komentar popolnoma razumem. Ko boš študij končal, se odlepil od mamininega seska, se soočil z življenjem,... ne boš več tako razmišljal. Rimljani so tik pred propadom imperija razmišlali podobno, kot trenutna slovenska oblast. Če ta vlada čimprej ne pade, so posledice slovenske družbe naprej znane.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Jazz
      06.02.2011 ob 2:04 Jazz

      Moje mišljenje... Dejte more mete očo (moški splo) pa mater (ženski splo)! Moški nemre biti v celoti ženska, ženska pa nej v celoti moški, if you know what I mean. Komentarji dobrodošli!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. communique
      06.02.2011 ob 14:51 communique

      Viktor in Jazz. Prosil bi vaju, da si vzameta 15 minut in pogledata dva filmčka. Gre se za projekt v ZDA kjer je število samomorov otrok starih med 10 in 15 let drastično naraslo v letu 2010 zaradi ustrahovanja, zbadanja in ne-sprejemanja drugačnosti njihovih sovrstnikov. Projekt se imenuje "IT GETS BETTER" . Ideja je ta, da znane osebnosti in podjetja, kot so naprimer Facebook, Google in Pixar s pričevanji svojih zaposlenih, pošiljajo sporočilo mladim, da naj ne obupajo zaradi svoje drugačnosti. http://www.youtube.com/watch?v=iPg02qjL40g&feature=player_embedded (Facebook) http://www.youtube.com/watch?v=7IcVyvg2Qlo&feature=player_embedded (Ustanovitelj projekta "It gets better") Zanima me vajin komentar po ogledu. Potem lahko nadaljujemo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. communique
      06.02.2011 ob 14:52 communique

      Pozabil sem se podpisati. Nejc Perhavec

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. Jazz
      06.02.2011 ob 22:42 Jazz

      Glede teh samomorov... Po moje je med drugim tudi Facebook in podobne družbene spletne strani in programi, ki ponujajo komuniciranje preko spleta (social networks) kriv za povečanje samomorov med mladimi. Preko takih in podobnih strani ljudje (večino mladi) objavljajo svinjarije in zlorabljajo druge uporabnike na različne načine. Veliko lažje je namreč nekoga ustrahovati, ga zbadati, skratka zlorabljati na xy način preko spleta, kot pa, da ga moriš iz oči v oči. FB in podobni so zelo nevarna zadeva, če uporabnik ni "zrel" in na to temo bi bilo potrebno delati projekte in ne tupiti ljudem, da naj so mirni, če so pedri oz. lezbijke oz. kakor koli drugačni od večine. Sem si vzel teh 15min in videl to kar vidim skoraj vsak dan. Pedre in lezbijke. Jih toleriram oz. sprejemam, čeprav ne razumem od kod tile "nenaravni" občutki do istega spola. Po moje gre tu za neko psihološko napako. Ne spomnim se točno kako je to razložil H. Freud. V razlagi uporablja primer Ojdipa. Precej logična teorija. Na kratko povedano, gre za sprijeno dojemanje statusa članov "normalne" družine, oče, mati in otrok. Ve mogoče kdo kaj več o tem? Nejc? No eno so občutki, druga stvar pa je vzgoja otroka, ki odrašča pri istospolnih partnerjih. Nikakor ne odobravam. Že drugače je težko dobro vzgojiti otroka, kaj šele, če pogoji niso idealni. Mati narava je že z razlogom ustvarila dva različna spola, kateriva lahko spočeta novo življenje in ga na samo življenje tudi pripravita. Dva istiva spola ne moreta spočeti novega življenja in ga zato po moje tudi ne moreta idelano pripraviti na življenje. No kdo si upa proti mami naravi? ;) Peace!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.