https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

Skrbno izbirajte vaše bitke in ljubite sovražnike!

17.2.2011  

V življenju obstaja izjemno pomembno področje, kateremu moramo znati reči ne. To so potencialne bitke, s katerimi bomo soočeni, prav tako pa tiste, ki jih bijemo v tem trenutku. 

Če želimo, ali pa tudi ne, velikokrat se znajdemo sredi možnosti, da se spustimo v bitko. Bolj kot smo aktivni v življenju, tako osebno kot poslovno, več je možnosti in priložnosti za bitke. Ne zgolj samo bitke, vendar tudi krvavo klanje. Ljudje se ne strinjajo z nami, imajo drugačne poglede, se počutijo ogrožene, hrepenijo po naši pozornosti, jim pač nismo všeč, na tisoče je razlogov, zakaj nas želi nekdo zvabiti v bitko. 

Pri tem si velja zapomniti rek, da pametnejši odneha. Ta rek lahko še nadgradimo in sicer z mislijo, da moder človek bitke sploh ne začne. Namreč, ko smo enkrat v bitki, je veliko težje zapustiti prizorišče, kot če se v bitko sploh ne spustimo. Pač gremo naprej. 

Vsi smo se kdaj spustili v bitko, nakar smo to obžalovali. Mogoče smo kakšno bitko celo sami začeli. Tako dejanje je potrebno skrbno analizirati in ugotoviti, kaj smo resnično imeli od tega. Mogoče poleg kratkega zadovoljstva izliva jeze, verjetno bolj malo, kvečjemu obratno. 

Ena ura jeznega stanja je ena porabi energije v osmih urah zmernega delovnika 

Najprej je smiselno pomisliti na oportunitetni strošek naših omejenih resursov, ki jih imamo na voljo v življenju. Izgubili smo veliko časa, energije, mogoče celo denarja. Bilo je povzročeno izjemno veliko slabe volje, trenj in z bitko običajno povzročimo preglavice še ljudem okoli nas. Redkokdaj se bitke končajo tako, da nekdo zgolj dobi, drugi pa vse izgubi. Običajno v bitki vsi izgubijo. Vso to energijo, ves ta čas bi lahko namenili stvarem, ki so nam v življenju resnično pomembne. Če pomislimo, da je z energetskega vidika ena enota slabe energije enakovredna osmim enotam dobre energije, pomislite, kaj vse je s takimi bitkami zapravljeno. Raziskave so namreč pokazale, da v eni uri jeznega stanja porabimo toliko energije, kot v osmih urah zmernega delovnika. 

Najpomembnejše bitke potekajo znotraj nas 

Jasno je torej, da moramo naše bitke skrbno izbirati. Bolj, kot to razumemo, bolj razumemo, da prave bitke v resnici sploh ne potekajo zunaj nas. Tiste prave bitke, najslajše bitke, najpomembnejše bitke v našem življenju potekajo znotraj nas. Ko premagamo del balasta, ki obkroža naš pravi jaz, takrat zmagujemo najbolj pomembne bitke življenja. In običajno je tako, da se ob vsaki premagani notranji bitki izognemo zunanji bitki, ki ne vodi nikamor. 

Poglejmo si nekaj tipičnih primerov. Dva, ki sta se desetletja ljubila, se smrtno sovražita in se pravdata na sodišču. Za otroke, za premoženje? Zgolj za lasten ranjen ego. In za nič drugega. Tako ta dva uničujeta življenje sebi in drugim. Malo odpuščanja in malo razumevanja, pa bi se dalo vse dogovoriti. Drugi primer je širša družina. Družina, kot osnovna enota, kjer bi se moral vsak član počutiti varne, ljubljene, spoštovane, zaželene. Brezpogojno. Prihaja pa do zlorab, prepirov, uničevanja, groženj ipd. Če bijemo takšne bitke, je takoj jasno, da moramo nekaj znotraj sebe spremeniti. Mogoče celo odkorakati stran. 

Ponudite premirje in še več ljubezni ter odkorakajte stran 

Strategija opuščanja bitk je preprosta. Najprej obrnite svoj odziv za 180 stopinj. Ponudite premirje. Ponudite ljubezen. Definicija norosti je, če počnemo enake stvari in pričakujemo drugačen rezultat. Ljudje bodo kar naenkrat presenečeni. Obstaja verjetnost, da vam bodo s časom enako vrnili.

Obstaja pa tudi verjetnost, da vas bodo želeli še bolj raztrgati. Takrat jim podarite še več ljubezni, povejte jim, da jim odpuščate in odkorakajte stran. Ni ga moralnega zakona (npr. nesprejemljivost ločitve) ali pa zunanje stvari na svetu (nekaj kvadratov stanovanja), ki je vredna vaših notranjih virov, pozitivne energije in vaše zvestobe samemu sebi. Izpustite, pojdite naprej.

Nihče na svetu vam nič ne more, če mu tega ne dovolite. Ko ste sredi bitke, ste že nekomu nekaj dovolili. 

In če ste sredi velike bitke. Vi ste tisti, ki jo lahko v tem trenutku ustavite. Vi ste tisti, ki lahko negativen rezultat spremenite. Spremenite predvsem tako, da spremenite sebe. Ponudite premirje, odpovejte se nečemu, kar polni zgolj vaš ranjen ego, namesto sovraštva podarite ljubezen. Ljubite svoje sovražnike! Osvobodite se. 

Kljub vsemu bi bilo naivno reči, da se lahko izognemo vsem zunanjim bitkam. Tako kot ima posameznik itudi človeštvo tendenco, da včasih izbere lažjo pot, navidezno bližnjico, kjer se izgubi pravica in se začnejo dnevi napajati s sedmimi smrtnimi grehi. V takih trenutkih pa je resnično potrebno začeti biti bitko. 

Prave bitke se bijejo s srcem 

Najbolj vroč del pekla je vseeno rezerviran za tiste, ki zamižijo krivicam. Vendar se bitko ne sme biti na enakem nivoju, kot je bila začeta. Ne glede na to, kako biblično se sliši, vendar je čista resnica - kdor z mečem, besedo ali manipulacijami drugim življenje končuje, bo sam tako pokončan. 

Zato se prave bitke bijejo na drugačen način. S srcem. Najprej tako, da ste zgled. Zgolj zgledi vlečejo. Potem pa širite dobro, širite ljubezen in pokažete drugim, da vedno obstaja možnost. Možnost, kjer vsi pridobimo. Zunanji svet je odsev skupka stanja zavesti posameznikov. In ko dovolj ljudi vidi alternativo, ki je bolj zdrava, takrat se zgodi velik preskok v zavesti človeka. In takrat je človeštvo zmagalo bitko nad samim seboj. 

Vsi smo povezani, vsi smo eno. Obstajata zgolj dve možnosti. Vsi pridobimo ali pa vsi izgubimo.

www.blazkos.com

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.