https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

Odobrena prodaja Večera - škandal, za kakršne se komaj še zmenimo

4.3.2011  

Če je nekdo za tri četrtine podjetja s 16 milijoni evrov prihodkov in v najboljšem primeru nekaj deset tisoč evri dobička pripravljen plačati 9 milijonov evrov, se mora ravnati po kakšni ‘višji’ logiki od poslovne. Ali pa po nobeni – stran metanje denarja pač.

Ampak v kakšnih drugačnih časih in v primeru, da bi šlo za prevzemnika, ki bi mu bil omenjeni znesek drobiž. Ker 9 milijonov evrov za 3Lan ni zanemarljiva količina evrov, lahko gre pri njegovem prevzemu deleža Dela v Večeru samo za ‘višjo’ logiko. Da je varuh konkurence prevzem Večera mikropodjetju 3Lan vseeno odobril, je škandal, ob kakršnih se ne vznemirjamo več pretirano.

Kdo in kaj je botrovalo odobritvi, prav tako lahko na podlagi dosedanjih bogatih izkušenj domnevamo ‘iz glave’, potrditev suma, da je šlo za odločitev v prid ‘višjim interesom nekoga’ pa bomo najverjetneje dobili šele čez leta. Že zdaj pa je jasno nekaj stvari:

- nadzorniki in varuhi (finančnega) trga in konkurence so in bodo v Sloveniji ‘privzeto’ v konfliktu interesov, saj ni mogoče najti nikogar, ki ni pri kom doktoriral, opravil pri njem pripravništva, imel skupne pisarne z njim ali bil poročen s sestro ali bratom nekoga;
- ker regulator ni mogoče biti v nedogled, je treba ves čas misliti na to, kaj boš v ‘naslednji karieri’ in kdo so tvoje potencialne stranke;
- ker regulator ni mogoče biti v nedogled, je treba ves čas misliti tudi na to, da se politiki na oblasti tu in tam lahko zamenjajo, konkretni ‘višji interesi’ tistih, ki danes niso na oblasti, pa so morda drugačni od interesov aktualnih oblastnikov;

Zanimivo bo videti, kaj bo zdaj storilo kulturno ministrstvo, ki mora izdati soglasje ob pridobitvi več kot 20-odstotnega deleža lastništva v mediju. Brez tega soglasja bo pravni posel prodaje Večera ničen, toda po črki zakona ni razloga, zaradi katerega bi ministrstvo soglasje lahko zavrnilo. Z zavrnilnim razlogom ga pravzaprav lahko opremi samo še ATVP.

Vsi pa vemo, kje smo oziroma za kaj gre. Če Delo ne bo prodalo Večera, bo moralo narediti nove odpise in Pivovarna Laško bo Delo navsezadnje morala prodati za manj, kot je mislila, da bo Delo dobilo za Večer. Vendar iztržek od prodaje Dela za Laško tako ali tako ni usoden. Tudi od Fructala ne. Njegova edina rešilna bilka je Mercator. Proti prodaji tega deleža pa se dviga mogočna fronta.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.