https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V Sloveniji lahko ob materinskem dnevu voščimo skoraj 670.500 materam

25.03.2016 ob 7:50  

Materinski dan je dan, posvečen vsem materam. In kako se spreminja statistika materinstva v Sloveniji skozi leta?

V Sloveniji je med ženskami starimi 45 do 49 let več kot 90 odstotkov mater

V Sloveniji je bilo na začetku lanskega leta skoraj 670.500 mater, kažejo podatki republiškega statističnega urada (Surs). V letu 2014 je pri nas rodilo 20.813 žensk, od tega jih je 10.154 rodilo prvič. Povprečna starost mater ob rojstvu prvega otroka je bila 29,1 leta. Med ženskami, ki so bile na začetku leta 2015 starejše od 15 let, so bile matere tri od štirih, ena od štirih pa materinstva ni ali še ni doživela. Med desetimi ženskami, ki so bile mame, so tri rodile po enega otroka, pet po dva, dve pa po tri ali več otrok. Med ženskami, starimi med 25 in 29 let, je bila mati vsaka tretja, med starimi od 45 do 49 let je bilo mater več kot 90 odstotkov.

Foto: Topshop

Dandanes se ženske odločijo za prvega otroka pet let kasneje kot pred 50 leti

Starost mater ob rojstvu prvega otroka in njihova izobrazba sta čedalje višji. Po poročanju STA, so bile ženske, ki so v letu 2014 rodile prvega otroka, tedaj stare povprečno 29,1 leta ali skoraj pet let starejše od tistih, ki so prvič rodile pred 50 leti. Dviganje povprečne starosti žensk ob rojstvu prvega otroka je po navedbah Sursa gotovo v veliki meri povezano z njihovim dalj časa trajajočim izobraževanjem. Čedalje več otrok se rodi zunaj zakonske zveze. Tako se jih je v letu 1964 rodilo devet odstotkov, v 1991 26 odstotkov, v letu 2014 pa 58 odstotkov. Povprečno število živorojenih otrok na eno žensko v rodni dobi (15-49 let) se znižuje, in sicer je bilo v letu 2014 1,58 otroka, pred 50 leti pa 2,32 otroka.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.03.2016 ob 13:13 Stewen gost

      MATERINSKI DAN - Kmalu po osamosvojitvi nekaj časa nismo več praznovali režimskega 8- marca - dneva žena, ampak, ampak materinski dan - 25. marec. To je tudi dan Gospovega oznanjenja najstnici Mariji, ki je živela s tesarjem Jožefom, da bo brezmadežno spočela. In res se je to zgodio, kajti čez devet mesecev - 25. decembra - je rodila. ------------Kako je z materinstvom pri nas, ste prebrali v zgornjem članku. Tu bi pa rad dodal, da je prvotni zanos praznovanja materinskega dne - minil. Le tu in tam še praznujejo materinski dan, kajti ćez nekaj let je znova aktualen dan žena.----------- Osebno seveda nimam nič proti ženam, saj to niso samo poročene, ampak tudi (še) device, vdove, ločene, pa tiste, ki niso več v partnerski zvezi ....Sem pa za to, da materinski dan praznujemo bolj množično in vsebinska. No, letos (danes) pa to ne bo mogoče, kajti danes je tudi veliki petek, dan spomina na Kristusovo pribitje na križ, pa postiti se je treba.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.03.2016 ob 14:29 mama in ata gost

      Jaz iz izkušenj vem, da se praznujeta oba dneva. Trgovci spodbujajo ljudi za oba dneva tudi zaradi posla. Podobno je tudi z Valentinovim in Gregorjevim. Za praznovanje, obdarovanje in še kaj je priložnost kak dan prej ali pozneje. Da le ni tako podcenjen materinski dan priča tudi dejstvo, da je v veliko šolah in vrtcih prav materinski dan tisti zaradi katerega se v šolo povabi mamice, kjer jim otroci pripravijo krajši kulturni program in izročijo lastno ročno izdelana darila. Veliko jih zraven tudi vabi očete, ki bi neformalno naj imeli praznik na god sv Jožefa, kot zavetnika družin in očetov. Zato je tudi teden med Jožefovim in Marijinim čas za take družinske zadeve, ki so se tudi letos dogajale na šolah in vrtcih.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.