https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

FOTO: 16. občinska seja občine Puconci: pocenitev odvoza odpadkov, podražitev odvajanja komunalnih voda

Puconci, 22.06.2016 ob 7:00  

V sejni sobi Občine Puconci so se svetniki in svetnice občine Puconci zbrali na 16. seji Občinskega sveta Občine Puconci. Na seji so bili prisotni tudi direktor JKP Püngrad Dejan Sever, direktor Razvojnega zavoda občine Puconci Milan Vrečič in direktor Saubermacher-Komunale Murska Sobota Drago Dervarič, ki so, med drugim, podali tudi letna poročila za leto 2015.

Na dnevnem redu so imeli 13 točk in najprej so spregovorili o rebalansu proračuna Občine Puconci št. 2/2016. Razloga za rebalans sta bila dva. Prvi predlog je bil podan zaradi potreb KS Vaneča. Na prihodkovni strani proračunskega uporabnika KS Vaneča ni sprememb, na odhodkovni strani pa se zaradi nakupa osnovnih sredstev in dotacij društvom v nespremenjeni skupni višini  spreminjajo le posamični zneski na določenih proračunskih postavkah in kontih.  Drugi predlog pa se je nanašal na spremembo Načrta razvojnih programov  za obdobje 2016 -2019. V NRP za leto 2017 je bila predlagana sanacija plazu na LC 197080 Vidonci – Mačkovci. Jože Ficko se je glasovanja vzdržal, ker je bil mnenja, da pri KS Vaneča ni vse šlo po pravem postopku in da se takšne investicije načrtuje najmanj eno ali dve leti v naprej. Ostali svetniki so po daljši razpravi glasovali za sprejem rebalansa.

Premoženjska bilanca občine Puconci na dan 31.12.2015 izkazuje na kontih aktive in pasive v bilanca stanja vrednost: 59.545,110 evra, največ od tega znesejo nepremičnine, dobrih 48 milijonov. Tudi sedanja vrednost opreme se je v letu 2015 povečala za 4 krat in znaša 9.351.404 evra.  Vrednost nepremičnega in premičnega premoženja danega v upravljanje OŠ Puconci in Razvojnemu zavodu Občine Puconci se je  v primerjavi z letom 2014 povečala za 4% in znaša 7.527,077 evra. Kratkoročne terjatve  presegajo vrednost milijona: 1.136,386 evra. Dolgoročne kapitalske naložbe se v primerjavi z 2014 niso spremenile in znesejo 26.524 evra. Občina Puconci se v letu 2015 ni dodano zadolžila, preostanek dolgoročnega dela kredita znaša 3.246.190 evra. Kratkoročne obveznosti do dobaviteljev  pa znašajo 1.335,796 evra.

Okoli 10% znižanje cene odvoza odpadkov in okoli 10% zvišanje cene odvajanja komunalnih voda

Z direktorjem Saubermacher-Komunale Murska Sobota Dragom Dervaričem so sprejeli elaborat o oblikovanju cene izvajanja obvezne občinske gospodarske javne službe zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov v občini Puconci (razen naselij Puconci in Vaneča) za leto 2016. Podan je bil predlog o znižanju cene, ker iz leta v leto količina odvoženih odpadkov pada. Kar je pozitivno in kaže na to, da so občani in občanke Puconcev zelo osveščeni, obrazloži Dervarič. V številkah je povedal, da je bilo za leto 2015 zaračunano za odvoz 101.855 evra, dejanska cena pa je bila 91.739 evra. Razlika torej znaša 10.116 evrov. In ker je razlika višja od 10% je potrebna potrditev elaborata z znižanjem cene. Dervarič je še razložil, da to konkretno pomeni, da bo eno gospodinjstvo za 120l posodo na letni ravni prihranilo 9 evrov. Seveda ob predpostavki, da bo količina odpadkov podobna kot je bila v letu 2015.

V naslednji točki dnevnega reda so sprejeli ceno storitve izvajanja gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode v občini Puconci, kjer je slika bila obratna: predlagan je bil elaborat za dvig cen. Obrazložitev iz strani direktorja JKP Püngrad Dejana Severja je bila ta, da je dolžina kanalizacijskih vodov v naseljih opremljenih s omrežjem velika, glede na število priključkov, tako predstavlja skoraj celoten dvig cen to dejstvo. Tako Občina Puconci v višini omrežnine-ki mora biti v višini obračunane amortizacije, ni primerljiva s strnjenimi naselji v ostalih občinah. Konkretneje je na omrežje v 8 vaseh priključenih 691 gospodinjstev. Cena omrežnine čiščenja odpadne vode brez subvencije bi znašala 9,11 EUR/mesec, cena omrežnine odvajanja odpadne vode pa 2,87 EUR/mesec, storitev odvajanja odpadne vode 0,2810 EUR/m3 porabljene vode ter storitev čiščenja odpadne vode 0,9478 EUR/m3. Pomeni pri porabi vode 10m3 za gospodinjstvo dvig za 1,65 EUR/mesec. Spregovorili so tudi o določitvi višine subvencioniranja cene storitve obvezne občinske gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode v občini Puconci v letu 2016, ki bo znašalo 40% za gospodinjstva.

Iz strani direktorja JKP Püngrad  je sledilo še letno poročilo za leto 2015 in poslovno-finančni načrt za leto 2016. Sever je povedal, da so s poslovanjem v letu 2015 zadovoljni, saj so bili doseženi cilji in aktivnosti v letu 2015, tudi z občino in občinskim svetom dobro sodelujejo. Prihodki so znesli 2.130.000, stroški pa 1.964.000 evrov, dobiček po obdavčitvi pa znaša 155.000 evrov. Dobiček ostane nerazporejen in se nameni za razvoj in naložbe družbe. Tako imajo v načrtu: posodobiti vozni park, poslovne prostore in nabavo drobne mehanizacije.

V sedmi točki dnevnega reda so spregovorili o spremembah in dopolnitvah Statuta javnega zavoda Razvojni zavod občine Puconci, kar je bilo potrebno zato, ker je prišlo do spremembe sedeža zavoda, ki je sedaj v Bodoncih. Direktor Razvojnega zavoda občine Puconci Milan Vrečič je predstavil spremenjene točke statuta, ki bo objavljen na oglasni deski zavoda in bo začel veljati 8 dni po objavi.

Vrečič je podal tudi poslovno poročilo za leto 2015 in poslovni izid. Povedal je, da so njihova področja delovanja predvsem kultura, turizem, šport in projekti. Slednjih je bilo v lanskem letu manj, saj se je zaključilo projektno obdobje 2007-2014, novo pa se še ni prav začelo. Dohodkov so imeli 99.380 evrov, od tega je 11.740 evrov tržnih prihodkov, k čemur največji del prispeva pošta Bodonci (približno 8.000 evrov). Stroški storitev (stroški dela, prispevki, drugi stroški dela) znašajo 76.842 evra, 4.055 evra znašajo stroški materiala in 15.073 evra stroški storitev. Ugotavljajo dobiček 2.049 evra. Dodal je, da bodo leto zaključili z obstoječo kadrovsko sestavo in da so preko programa javnih del vključili eno osebo z 6 stopnjo izobrazbe, naknadno pa bo vključena še ena oseba s 5. stopnjo.

V nadaljevanju seje so spregovorili o sklepu o dodeljevanju socialnih pomoči v občini Puconci. Ker se že nekaj časa opozarja na to, da določeni posamezniki prejemajo enkratno občinsko socialno pomoč, nimajo pa poravnanih prispevkov za kanalizacijo, vodovod ali imajo neporavnane obveznosti do osnovne šole, so sprejeli predlog, da se iz naslova omenjene socialne pomoči najprej poravnajo dolgovi do javnih zavodov. Sklep bo začasen, saj bo še v letošnjem letu spremenjen občinski akt, ki to opredeljuje.

Za nadaljnih 5 let so imenovali direktorja javnega zavoda Razvojni zavod občine Puconci in še naprej funkcijo zaupali Milanu Vrečiču, saj je na razpis prispela le ena vloga.

Svetnike so seznanili tudi s problematiko sofinanciranja gradnje javnega vodovoda v naselju Kuštanovci.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.06.2016 ob 8:31 gost

      Kako lepo sedijo, kakor v parlamentu, strankarsko opredeljeni skupaj.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.06.2016 ob 10:50 TNT gost

      Isti ptiči v isti jati letijo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.07.2016 ob 12:03 gost

      Drugič dajte tiste slike na katerih nespijo , lepše bi izgledalo..........................mamlazi.............................

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.