https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

ZABAVA

FOTO: Karnevalska povorka na Ptuj tudi letos privabila številne Pomurce

Ptuj, 27.02.2017 ob 10:10  

Sončno vreme in atraktivne maske so včeraj Ptuj zvabile tudi mnoge radovedneže iz pokrajine ob Muri.


S karnevalsko povorko, v kateri je sodelovalo več kot 2500 mask, je svoj vrhunec doživelo 57. Kurentovanje na Ptuju. Ob 13. uri so ulice najstarejšega mesta v Sloveniji napolnile dih jemajoče karnevalske maske in etnografski liki, ki so s svojo edinstvenostjo pričarali občudovanje in navdušenje na obraze obiskovalcev. Teh je bilo letos še več kot prejšnja leta, po ocenah tudi do 60 tisoč.

»Najstarejše slovensko mesto je te dni pravi magnet za obiskovalce iz Slovenije in vsega sveta. Ptujske ulice in trgi so polni radovednih obrazov, ki bodo doživetja etnografskih prikazov in karnevalskih mask ponesli na vse konce,« pravi Katja Gönc, direktorica Zavoda za turizem Ptuj, ki je letos prevzel organizacijo Kurentovanja. »Veseli nas, da si tudi obiskovalci nadenejo maske in se tako priključijo pustnemu vzdušju. Tako ustvarjamo izjemni etnografsko-karnevalski festival in zato tudi sodimo med najbolj zanimive karnevale na svetu.«

»Kurentovanje in maskiranje Ptujčanom izredno veliko pomeni. To lahko sklepamo tudi po tem, da je bila prva povorka že leta 1873. Na nas je, da še naprej ohranjamo to bogato tradicijo in jo še bolje unovčimo pri razvoju turizma,« izpostavlja župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar. Čeprav bo na Ptuju pestro še vse do torka, je glede na izjemno število obiskovalcev in udeležencev po besedah Senčarja že sedaj mogoče reči, da je letošnje Kurentovanje več kot uspešno.

Zaščitni znak ptujskega Kurentovanja so prav gotovo kurenti in koranti. Na karnevalski povorki se jih je letos zbralo kar 600. »Po tradicionalnem verovanju naj bi bil korant demon, ki je preganjal zimo in prebujal naravo k pomladnemu življenju in rasti. Glede na pomladanske temperature in obilico sončnih žarkov lahko rečemo, da nam je to tudi uspelo,« je povedal podpredsednik Zveze društev kurentov Nino Galun.

Ob tridesetih domačih etnografskih in karnevalskih skupinah je mednarodna karnevalska povorka letos gostila tudi trinajst tujih skupin iz Škotske, Hrvaške, Italije, Francije, Avstrije, Nemčije, Makedonije, Belgije in Srbije. Prav pestra mednarodna udeležba je po besedah predsednika 57. Kurentovanja in podpredsednika FECC Branka Brumna ena od bistvenih razsežnosti Kurentovanja na Ptuju. »Pustna dediščina povezuje ljudi in narode. Tako ni prav nič nenavadno, ko Škot in Irec na dude igrata Golico, ki jo plešemo s prijatelji iz Hrvaške in Belgije.«

Sprevod karnevalske povorke se je zaključil v karnevalski dvorani, kjer se je pustno rajanje nadaljevalo ob zvokih Čukov in Poskočnih muzikantov.

Prikaze etnografskih likov lahko ujamete tudi v ponedeljek, 27. februarja, ob 17. uri, ko se bodo predstavili najprepoznavnejši liki pustnega časa, kurenti in koranti. Njihov obhod bo sledil ob 18. uri, ob 10. uri pa lahko ujamete tisočglavo povorko otrok iz vrtcev ter doživite stoletje in pol dolgo zgodovino maskiranja skozi oči najmlajših. Ponedeljkovemu pestremu dogajanju sledita pustni torek ter pokop pusta, ko Ptujčani z obveznostmi zaključijo že opoldne in se skupaj s številnimi drugimi obiskovalci prepustijo brezskrbnemu veselju.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.