https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

Učinkovito reševanje problemov v 12 korakih

6.5.2011  

Problemi so tukaj zato, da jih rešujemo. Bolj sistematični in temeljiti, kot smo, hitrejše, lažje in bolj učinkovito lahko rešimo probleme. Poleg ravni sposobnosti našega avatarja. Vendar velik del učinkovitega reševanja problemov je že naš odnos in pristop do reševanja problemov. Zato si poglejmo učinkovit pristop do reševanja problemov.

Ta običajno zajema naslednje korake:

1. Dajte ven iz sebe – Močna čustva popolnoma izkrivijo naš subjektivni zemljevid realnosti. Zato v afektu lahko situacijo zgolj še poslabšamo. Ko nas doleti problem je tako pomembno, da si nekoliko olajšamo breme problema. Lahko si ga olajšamo s tem, da se s kom pogovorimo, problem zapišemo, gremo na sprehod ipd, skratka vsaj malo nevtraliziramo čustven naboj, če je to potrebno.

2. Ne odlašajte – Ko pridemo iz območja glavnega čustvenega efekta je pomembno, da ne odlašamo. Prej, kot se lotimo reševanja problema, lažje in hitrejše ga bomo rešili. Bolj, kot bomo odlašali, bolj bo problem rasel in se večal. Zato je pomembno, da gremo čim prej v akcijo. Seveda s temeljitim načrtom (analiza stanja, želeno stanje, načrt poti), kar je prvi korak k akciji. In zapomnite si, jamranje, pritoževanje in jokanje ni rešilo še nobenega problema.

3. Prava diagnoza – Kot je bolečina znak, da je nekaj narobe na fizični ravni, so negativna čustva znak, da nismo zadovoljni z določenim področjem življenja ali situacijo ter da imamo problem. Velikokrat pa je žal tako, da sploh ne vemo, zakaj točno imamo problem, še manj pa, kje dejansko se nahajamo.Preveč se osredotočamo na posledice, ne pa na vzrok problema, sploh pa se preveč obremenjujemo s samim problemom, kar zamegli in potencira realno situacijo. Zato je v prvem koraku nujno, da jasno definiramo, kaj sploh je naš problem in kaj je vzrok tega problema, prav tako pa, kako velik je sploh naš problem. Najboljše je, če kar na papir zapišemo vse v zvezi s problemom.Če želimo rešiti problem, moramo natančno vedeti kje smo in kaj dejansko sploh je naš problem.

4. Postavite problem v pravo perspektivo – Vaš problem je običajno kot ledenik v oceanu. Dejanski problem je tistih 10%, ki gleda iz ocena, preostalih 90% pa je negativni produkt naše domišljije, naš neukročeni um, ki mu pustimo, da uhaja iz vajeti.Na svetu je omejena količina in vrsta problemov. Večino težkih problemov (izgube, ločitve, bolezen, alkoholizem, finančna kriza ipd.) mora izkusiti vsak od nas. Definirajte vaš problem, potem pa poglejte statistike. Videli boste, da je na tisoče ljudi, ki se sooča z enakim problemom. Danes, ko imamo internet je to povsem enostavno. Vtipkajte vaš problem v iskalnik in s klikom boste prišli do tisoče ljudi, ki se soočajo s podobno situacijo.Na koncu pa, kaj je problem proti vašemu poslanstvu? Nič. Kaj je vaš problem proti neskončnemu vesolju? Nič. Kaj je vaš problem v primerjavi s tem, da je tak problem že rešilo na tisoče ljudi? Nič. Vse to pomeni le to, da boste problem z lahkoto rešili.

5. Zelo jasno definirajte zaželen rezultat – Če želite iz limone vašega problema narediti zdravilno limonado, morate skozi proces reševanja problema. Vendar če želite problem sploh učinkovito rešiti, morate definirati želen rezultat. Šele z jasnostjo vašega želenega rezultata, lahko odklenete svoj potencial. Po koncu tega koraka boste natančno vedeli, kje se nahajate in kam želite. Potem je potrebno definirati samo še pot in orodja, ki jih boste potrebovali na poti.

6. Pridobite znanje in orodja – Če imate problem, ki vas pesti dalj časa, to pomeni, da se nahajate prvič v določeni situaciji. Dobre odločitve so posledica izkušenj, vendar so izkušnje posledica slabih odločitev. Torej, ko se soočimo z nekim problemom prvič, običajno ne vemo, kako naprej, ker nimamo ustreznih izkušenj. Dobra stran vsega tega je, da je na tisoče ljudi, ki so že šli čez podobne probleme, kot gremo mi sami. Torej je smiseln korak, da analiziramo, kako so drugi ljudje rešili podobne probleme. Vsekakor je situacija vsakega posameznika edinstvena, kljub vsemu pa je znanje tisto, ki je glavno orodje za reševanje problemov. Lahko preučimo posameznike, ki so izjemno uspešno rešili probleme. Temu pravimo modeliranje. Lahko pridobimo mentorja, ki nas sistematično vodi skozi probleme. Lahko preberemo deset knjig na določeno temo, kjer se nahaja naš problem in zagotovo bomo imeli dovolj znanja, da se bolj učinkovito lotimo reševanja problema. V znanju je moč.

7. Zapišite možne poti do rešitve – Ko imate ustrezno znanje, razmislite o vseh možnih poteh do rešitve, glede na vašo edinstveno situacijo. Pomagajte si z možgansko nevihto. Predelajte različne scenarije. Razmislite, kam vas bodo pripeljala vaša dejanja. Dobre odločitve so rezultat temeljitega premisleka, kakšne posledice bo imelo v prihodnosti določeno dejanje.Ko pretehtate vse scenarije, izberite vašo optimalno pot. Izberite najboljšo možno pot, ki vas bo pripeljala do cilja. In to je redko najlažja pot. Zagotovo pa se bo potrebno na tej poti še prilagajati.

8. Razbijte problem na manjše podprobleme – Če se soočate z izjemno velikim problemom, razbijte velik problem na majhne probleme. Namreč če se nam zdi nekaj prezahtevno, običajno ne vemo, kje začeti in zato s tem odlašamo. Zato razbite velik problem na majhne problemčke, jih prioritizirajte in določite najbolj kritične problemčke.Nato počasi rešite majčkene probleme, ki bodo vodili do celostne rešitve. Vsak večji problem je lahko  enostavno rešljiv, če ta velik problem razbijemo na dovolj majhne enote.

9. Vprašajte se, kaj vas drži nazaj – Če smo povsem iskreni, je vsak problem iz racionalnega vidika dokaj enostavno rešljiv. Direktna in enostavna rešitev je vedno najboljša in za vsak problem jo zelo enostavno najdemo. Zato v bistvu največji problem problemov ni sam problem. Temveč smo mi sami.Največji izziv pri reševanju problemov je ta, da nam manjka poguma, samodiscipline, vztrajnosti in psihološkega kapitala, da bi se lotili reševanja določenega problema. Zato raje zamrznemo ali zbežimo.Tako je reševanje problemov v resnici dejansko soočanje z notranjimi bitkami. Zato se pri vsakem problemu vprašajte, kaj je tisto, ki vas dejansko drži nazaj, da se ne lotite reševanja problema. Kateri so tisti vzorci, kateri so tisti stavki vaših bližnjih, kaj je notranja bolečina, da stagnirate. Nato pa zmagajte bitko znotraj sebe. Posledično pa boste rešili tudi sam problem.

10. Osredotočite se na rešitev in akcijo, ne na problem – V življenju se razvijajo tiste stvari, na katere se osredotočimo. Če se osredotočimo na problem, se bo ta zgolj večal. In ker naša domišljija ne pozna meja, se bo problem s časom zdel le večji in večji. Deloma bo tudi postajal, če ne bomo šli v akcijo, naša domišljija pa bo to zgolj še potencirala. Zato se raje osredotočite na rešitev in jasnost rešitve.

11. Ljubezen ali strah – Vsak problem lahko rešimo iz dveh ekstremnih pristopov. Prvi pristop je pristop ljubezni, drugi pristop je pristop strahu. Če si pomagamo z modeliranjem, vzemite en vaš problem, nato pa se vprašajte, kaj bi naredil Hitler v takšnem primeru? In kaj bi naredil Jezus v takšnem primeru? Prišli boste do tega, da bi takšni dve osebi povsem drugače rešile določen problem.Reševanje problemov z vidika ljubezni pomeni odpuščanje, sprejemanje, prilagoditev, povezovanje, pozitivne misli ter sprejetje določenega toka situacije. Navzven ta pristop velikokrat deluje, kot da se ne postavimo dovolj zase.

Vendar v resnici rešimo problem na povsem drugi, višji vibraciji, ki se jo težko razloži zgolj z umom. V tem primeru rezultat dejanja običajno ne pripelje do zunanje situacije, kot bi si jo mi želeli, vendar problem rešimo, s tem, da prilagodimo del našega notranjega sveta.Reševanje problema z vidika strahu pa pomeni, da želimo dominirati, uveljavljati našo voljo za vsako ceno, s pravnimi mehanizmi, psihološko nadvlado, več volje in sredstvi, napadom, agresivno komunikacijo ipd. Zahtevamo, kar nam pripada in se agresivno poženemo k rešitvi problema, ki vodi k zunanji situaciji, kot si jo mi sami želimo.

Seveda ima to bistveno večje posledice v zunanjem svetu, saj zunanjemu svetu vsilimo našo notranjo sliko situacije in to lahko sproži val novih uporov, ki jih moramo reševati.Z največjim veseljem na svetu bi zapisal, da je zgolj reševanje z ljubeznijo prav in dovolj močan pristop. Vendar bi bil to stavek duhovne naivnosti. Tudi Jezus je v jezi razdejal stojnice trgovcev v templju. Vsaka situacija zahteva svoj pristop in presoja, kdaj in do kakšne mere sploh uporabiti delovanje na podlagi strahu je velika modrost, ki jo je smiselno razvijati v življenju. Vsak dober manager ve, da se ne da motivirati zgolj s korenčkom, vendar da je potrebna tudi palica.Žal je tako, da včasih z uporabo strahu lahko dosežemo hitrejšo in boljšo rešitev z manj posledicami.

Če pa narobe ocenimo situacijo in uporabimo preveč strahu, na nepravilen način, ali nerodno, lahko pridemo do rojstva novih in veliko večjih problemov. Z ognjem si lahko skuhaš večerjo ali pa se opečeš. Modrost pa je uporaba prave mere, predvsem pa tega, da ne škodujemo drugim, saj s tem na koncu škodujemo sebi.Ko razmišljate o vaših rešitvah problemov, razmislite še o pristopu ljubezni ali strahu. Če je le možno, izberite pristop ljubezni.

12. Počivajte – V življenju, sploh po rešenih težkih problemih, je smiselno tako nekoliko odložiti žago, kot tudi nabrusiti žago. Vse, kar smo izkusili moramo zaviti v epilog, izkušnje pa integrirati v naše življenje. Tako bomo naslednjič, ko se bomo zopet soočili s podobnim problemom tega rešili veliko hitreje in bolj učinkovito. Če pa pridobljeno znanje ne ozavestimo, strnemo v lekcije življenja ter izkušnje, nam to v prihodnje ne bo nič kaj koristilo.Na koncu pa je pomembno tudi to, da smo ponosni nase in da ne pozabimo zapisati uspešno rešene težke probleme v seznam osebnih dosežkov. Za vrh pa še našo pridobljeno modrost deliti z drugimi in jim pomagati, ko se bodo soočili s podobnimi težavami.

Blaž Kos je avtor bloga www.blazkos.com

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.