https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Počitnice si je lahko privoščilo 72 odstotkov slovenskih gospodinjstev

06.08.2018 ob 13:00  

Po podatkih statističnega urada si je lahko lani enotedenske letne počitnice za vse člane gospodinjstva privoščilo 72 odstotkov gospodinjstev v Sloveniji.

V primerjavi z letom 2016 je to za tri odstotne točke več in obenem največ v 12 letih, odkar na statističnem uradu izračunavajo ta podatek. Slovenski državljani poleti že tradicionalno največ dopustujejo na sosednji hrvaški obali.

Največ državljanov si je lahko privoščilo počitnice med gospodinjstvi z dvema odraslima in z vsaj enim vzdrževanim otrokom, kar je znašalo 87 odstotkov. Glede na tip gospodinjstva pa je bil najmanjši odstotek med enočlanskimi gospodinjstvi, 60 odstotkov.

Največ gospodinjstev si lahko privošči počitnice iz osrednjeslovenske statistične regije 

Glede na dohodek gospodinjstva si je počitnice lahko privoščilo 94 odstotkov tistih z najvišjimi dohodki in le 46 odstotkov tistih z najnižjimi dohodki. Izmed tistih, ki si lahko privošči počitnice, je največ iz osrednjeslovenske statistične regije, 82 odstotkov, najmanj pa iz koroške statistične regije, 64 odstotkov.

Dve tretjini prebivalcev Slovenije vsaj na enem zasebnem potovanju

Na vsaj enem zasebnem potovanju je bilo lansko leto okoli 1,15 milijona, kar znaša dve tretjini prebivalcev Slovenije, v starosti od 15 ali več let. Skupno so opravili okoli 4,29 milijona zasebnih potovanj, kar je tudi za šest odstotkov več, kot v prejšnjem letu. V 77 odstotkov primerov je bil glavni razlog teh potovanj odhod na počitnice.

Največ potovanj Slovenci opravijo julija, največkrat obiskana država Hrvaška

Kot kažejo zbrani podatki Statističnega urada največ zasebnih potovanj prebivalci Slovenije opravijo meseca julija. V veliki večini ali v 88 odstotkov zasebnih potovanj je bilo glavno prevozno sredstvo osebni avtomobil, na drugem mestu pa sta sledila s petimi odstotki avtobus in letalo.

Sosednja Hrvaška je bila lani največkrat obiskana država in sicer kot ciljna država za 64 odstotkov vseh potovanj prebivalcev Slovenije v tujino. Zatem so sledile prav tako sosednja Italija (sedem odstotkov), BiH (pet odstotkov) ter Avstrija (pet odstotkov).

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.08.2018 ob 13:15 pepca gost

      Zanimiva statistika. Se vidi, da si mame samohranilke težje privoščijo počitnice. Največ iz osrednje Slovenije. Ja itak jasno! Tam je največ državnih služb z dobrimi plačami. In četudi nimaš trenutno denarja dobiš kredit na banki. Če nimaš državne službe je težje priti do kredita. Veliko jih počitnice plača na obroke ali na kredit. V določenih branžah pa je težje dobiti dopust, ko bi ga želel in tudi ga mož in žena ne moreta dobiti istočasno. Tudi zaradi tega nekateri ne gredo na počitnice.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.08.2018 ob 13:17 gost

      Bolj pravilen naslov bi bil 72 odstotkov si ne more privoščiti dopusta.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.08.2018 ob 14:29 Yeap gost

      Od teh 72 % jih polovica živi doma pri starših.Če ne vlagaš in gradiš ti denar ostane vsaj za dopust.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.08.2018 ob 21:47 čondraš gost

      Te pa samo jamranje kak nimajo za to pa za ono, pa sanjanje o Jugoslaviji in kak je fajn bilo...večina teh si še Maja privošči morje, ljudje imajo jahte, vikende, prikolice, hodijo po - krat na leto na morje...pa poslušaš samo jamranje..bejžte nekam jamrači...po možnosti pa še kak BMW ali AUDI ugodno kuplčjen z zbitimi kilometri...nek s evidi razkoš, doma pa kup neplačanih položnic, poznamo take..

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.08.2018 ob 8:38 delavec gost

        čondraš ......... maš prav ampak delavec na gradbišči in žena kje za strojem ziher ne moreta imeti vsega tega kar si naštel .Vse to jahte pa BMW in Audije imajo takšni,ki so bili v službi pri koritih in gemali delavcem tudi tebi mogoče .Bolj bi držalo ,če bi napisali,da 72 % Slovencev nima denarja ,da bi šli na morje .To kar oni poročajo je velika LAŽ .

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.08.2018 ob 11:46 DEBELI FUKJENEC gost

      čondraš - ker ti še plenice z riti visijo, ne veš kako je v Jugoslaviji bilo lepo. Si slišal mogoče kdaj za sindikalne domove na morju ali ob jezerih in v planinah. Skoraj zastonj letovanjih v njih??? ... Moral bi živeti in to doživeti, da bi se ti nekoliko odprla obzorja!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.08.2018 ob 12:28 čondraš gost

        To je pa mogel biti raj na zemlji, dva tedna dopusta v pregreti Adrijini prikolici, pa stoenka ki ti je dvakrat zakuhala do končne destinacije na morju..pravi mali raj :) . Dobro jaz vem kako je bilo v Jugoslaviji, me še spomin ni zapustil ;) .

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.