https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pričeli so z obrezovanjem najstarejših dreves

Murska Sobota, 04.10.2018 ob 12:00  

V mestnem parku so začeli z obrezovanjem najstarejših dreves v parku zaradi zmanjševanja potencialne nevarnosti. 

Ti ukrepi se izvajajo na podlagi pregleda dreves na območju soboškega parka. Opravljen je bil strokovni arboristični pregled stanja izbranih dreves v parku. Ocenjena so bila najstarejša drevesa v parku, ki bi se ohranjala kot odraslo staro drevo in izjemno staro drevo/veteran (drevesna naravna vrednota). V prvi fazi bodo obrezovali platano in soforo pri gradu, lipo pri ribniku in gaber. V drugi fazi pa se bo opravilo še obrezovanje hrasta. 

Za platano, soforo in hrast bi se lahko na Zavodu Republike Slovenije za varstvo narave podal predlog za novo drevesno naravno vrednoto. Ta drevesa namreč dosegajo obseg debla, ki ga Zavod Republike Slovenije določa, ko se drevo predlaga za samostojno naravno vrednoto. Ocenili so tudi splošno zdravstveno stanje dreves z uporabo vizualne metode VTA s tal in z uporabo gumijastega kladiva zabeležili splošne zaznamke glede razmer na določeni lokaciji, uporabil pa se je tudi poglobljeni pregled stanja dreves. Na podlagi pregleda se je izdalo strokovno mnenje in podan je bil zaključek s smernicami in priporočili za nadaljnje vzdrževalne ukrepe. Obrezovanje dreves poteka pod nadzorom strokovnjakinje arboristke Tanje Grmovšek, ki je opravila pregled stanja dreves in podala smernice in ukrepe, in bo po opravljenem delu pripravila tudi poročilo. 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.10.2018 ob 16:30 DEBELI FUKJENEC gost

      Pohvala. Končno ena dobra novica iz našega parka.Želim, da bo delo opravljeno strokovno.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.