https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Povprečne bruto plače avgusta višje

18.10.2018 ob 6:05  

Povprečna bruto plača je v mesecu avgustu znašala 1669,51 evra, kar je gledano realno en odstotek več od višine plače za julij letos. Plače so se zvišale tudi v primerjavi z avgustom lansko leto in sicer, realno za 1,7 odstotka.

Kot kažejo podatki Statističnega urada RS je povprečna neto plača za avgust znašala 1082,88 evra. To pomeni, da je bila plača nominalno za odstotek, realno pa za 0,9 odstotka višja od neto plače za julij. V primerjavi z lanskim avgustom je bila neto plača nominalno višja za tri odstotke, realno pa za 1,2 odstotka.

V zasebnem sektorju rast plač za 1,7 odstotka, v javnem sektorju znižanje za 0,1 odstotka

V zasebnem sektorju je bila povprečna neto plača v mesecu avgustu za 1,7 odstotka višja od plače za julij. Po drugi strani se je plača v javnem sektorju v primerjavi s plačo za julij znižala za 0,1 odstotka. Nadalje se je v institucionalnem sektorju država plača znižala za 0,6 odstotka.

Najvišje povprečne neto plače v panogi oskrbe z električno energijo, plinom in paro

V letošnjem avgustu je bila povprečna neto plača najvišja v gospodarski panogi oskrbe z električno energijo, plinom in paro ter je znašala 1654,18 evra. V tej dejavnosti se je povprečna neto plača tudi najobčutneje zvišala glede na plačo za prejšnji mesec, in sicer za 11,4 odstotka.

Osrednjeslovenska statistična regija in jugovzhodna Slovenija nad slovenskim povprečjem

Le osrednjeslovenska statistična regija in jugovzhodna Slovenija sta imeli med statističnimi regijami višjo povprečno neto plačo od slovenskega povprečja. V prvi statistični regiji je bila ta višja za 8,2 odstotka, v drugi regiji pa za 6,5 odstotka. Sicer je imela najnižjo povprečno neto plačo primorsko-notranjska statistična regija še navajajo na Statističnem uradu RS.

Foto: sl.wikipedia.org

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.10.2018 ob 9:28 77 gost

      Laž in to velika laž,ne zavajajte nas navadne smrtnike in nas ne primerjajte z mafijo te izropane države,ker mi nismo otroci v vrtcu in oni še vam ne verjamejo.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.10.2018 ob 15:36 gramofon gost

      Poglejte Slovake pa Čehe. A slišite, da imajo oni kak problem. V EU so šli takrat kot mi. So si pa EVRO in plačilni sistem nastavili tako, da vsem ustreza, po domače - VSI SO S SVOJIMI ZASLUŽKI ZADOVOLJNI. Pri nas pa po osamosvojitvi ustoličimo plače poslancev (povprečje 800.000 tolarjev (3.500 eur), BREZ DODATKOV IN PODOBNE PIZDARIJE. O direktorjih, ki so si sami obračunavali plače, pa raje nebi. Sami so si izračunavali odpravnine, kdo jih je kontroliral? Velike plače, velike odpravnine, 300 delavcev pa na cesto, poglejte samo propad firm po letu 1990 v Lendavi in M.Soboti, takratni vodilni pa sedaj na jahtah in križarjenjih, prokleta drhal.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.10.2018 ob 16:08 Mata tematika gost

      Imamo 9 ljudi s plačo 1 € in enega s plačo 1000€, povprečna plača je torej 100,9. Podatek o povprečni plači ne pove prav ničesar.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.