https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V soboški galeriji odprtje Vrečičeve in Šušnikove razstave

Murska Sobota, 01.02.2019 ob 11:00  

Včeraj, 31. januarja, je v Galeriji Murska Sobota potekalo odprje razstave del Ludvika Vrečiča, prvega prekmurskega akademskega slikarja in razstava umetnika Tuga Šušnika. Dela Ludvika Vrečiča je posvečena 100. obletnici združitve Prekmurja z matičnim narodom.


Dela na papirju iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota, slikarja Ludvika Vrečiča so razstavljena v mali galeriji, dela pa je na otvoritvi predstavila kustodinja razstave Irma Brodnjak. 

Ludvik Vrečič je prvi akademsko šolan likovni umetnik iz Prekmurja in najstarejši predstavnik t.i. prve prekmurske likovne četverice. Vanjo je, poleg Vrečiča, še vključen slikar Karel Jakob in Lajči Pandur ter kipar Feri Kühar. Vrečič je večino svoje kratke življenjske poti preživel v Budimpešti, a se je v domačo prekmursko pokrajino pogosto vračal in jo na svojih delih pogosto upodobil.

Razstava Vrečičevih del v Galeriji Murska Sobota je nastala v sodelovanju s Pomurskim muzejem Murska Sobota in predstavlja dopolnitev razstave Vrečičevih del iz muzejske stalne zbirke, ki bo prikazala njegova slikarska dela in dela na papirju. V Galeriji Murska Sobota je tako prvič na ogled 50 Vrečičevih del na papirju. Po številčnosti izstopajo portreti, sledijo prekmurski pejsaži in žanrski prizori.

Z razstavama želijo osvetliti in v celoti razstaviti bogat fundus Vrečičevih del iz stalne zbirke Pomurskega muzeja in Galerije Murska Sobota ter izpostaviti pomen začetkov likovne tradicije Pomurja, ki se v 1. polovici 20. stoletja vzpostavi ravno z Vrečičem in omenjeno četverico ter v začetku sedemdesetih nadaljuje s skupino DHLM in nato z odlično generacijo mlajših umetnikov, ki so na likovno prizorišče vstopili v osemdesetih in devetdesetih. Ob razstavi bo izšel tudi katalog s spremnima besediloma kustodinj Tamare Andrejek in Irme Brodnjak, vključeval bo obsežen kataloški del z barvnimi reprodukcijami vseh Vrečičevih del iz stalnih zbirk Galerije Murska Sobota in Pomurskega muzeja.

Včeraj so prav tako odprli razstavo slik in elektrografike Tuga Šušnika z naslovom Déjà Vu, katere so razstavljene v veliki galeriji in balkonu. Na odprtju je bil prisoten tudi umetnik, njega in njegova dela pa je predstavil kustos razstave, dr. Robert Inhof.

Šušnika že od začetka likovnega ustvarjanja zanima predvsem barva, in sicer ne barva kot specifičen element v barvni lestvici, ne kot kromatska teorija in ne kot tista kategorija, zaradi katere bi študiral znanost o optiki temveč ga barva zanima kot metafizična in tudi kot mistična kategorija. V Šušnikovem iskanju ter prikazovanju življenja barve lahko vidimo, da si prizadeva to specifično življenje izkusiti, predstaviti in razširiti do njegovih skrajnih meja. Najprej uporabi žive akrilne barve, ki jih postavlja v različne kontraste, nato ugotovi, da lahko barve – in s tem seveda tudi slike – še bolj zažarijo in dobijo status luminiscenčnih objektov, če uporabi fluorescentne pigmente. Na koncu ugotovi, da lahko slika sama postane svetlobno telo, in sicer tako, da jo s pomočjo elektrike razsvetli od znotraj.

Razstavi je odprl Zoran Hoblaj, podžupan Mestne občine Murska Sobota, razstava pa bo na ogled do 28. marca 2019.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.