https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Evangeličani v Sloveniji dobili novega škofa

28.09.2019 ob 12:17  

Evangeličani v Sloveniji so danes dobili novega škofa. Delegati Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi na Slovenskem so za novega škofa izvolili Leona Novaka.

Leon Novak novi evangeličanski škof

Delegati Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi na Slovenskem, so na tajnem glasovanju lahko izbirali med dvema kandidatoma in to med dosedanjim škofom slovenske evangeličanske cerkve mag. Gezo Filom in soboškim evangeličanskim duhovnikom mag. Leonom Novakom.

Novak je prejel 58 glasov, dosedanji škof Filo 20, 2 glasova sta bila neveljavna.

Novaku šestletni mandat

Prihodnjih šest let bo tako evangeličansko cerkev augsburške veroizpovedi vodil Leon Novak. Skupaj z Novakom bo predsedstvo cerkve v javnosti zastopal tudi novi inšpektor Bojan Prosič.

Bojan Prosič inšpektor Cerkve

Za inšpektorja so kandidirali Bojan Prosič, zaposlen v javnem podjetju Vodovod sistema B, ravnateljica Osnovne šole Fokovci Suzana Deutsch in Tadeja Hari, ki je zaposlena v odvetniški pisarni. Prejšnji inšpektor Johann Laco tokrat zaradi drugih obveznosti ni kandidiral. Inšpektor v prvem krogu ni bil izbran. V drugem krogu pa so izbirali med Bojanom Prosičem in Tadejo Hari. S 47 glasovi je zmagal Prosič, Harijeva je prejela 29 glasov.

Evangeličansko cerkev augsburške veroizpovedi na Slovenskem šteje okoli 20. 000 vernikov. Cerkev v javnosti zastopata škof in inšpektor, ki hkrati predstavljata predsedstvo Cerkve. Izvoljena sta lahko za največ dva mandata, pri čemer eden traja šest let. Sedanjemu škofu ali inšpektorju bi načeloma lahko podaljšali mandat za eno leto le v primeru, če se ne bi prijavil noben kandidat.

Geza Erniša je protestante vodil od leta 1995 do 2013. Od junija 2013 jo je vodi škof Geza Filo, katerega bo sedaj nasledil Leon Novak.

 

Sedež se seli iz Ljubljane v Mursko Soboto

Z izvolitvijo škofa iz soboške cerkvene občine, se sedež Evangeličanske cerkve seli iz Ljubljane v Mursko Soboto.

Za škofa lahko kandidira duhovnik, ki je mlajši od 65. let.

Evangeličanski cerkvi na Slovenskem pripada 14 cerkvenih občin. V skladu z ustavo in statutom Evangeličanske cerkve imajo volilno pravico vse cerkvene občine. Duhovnik iz vsake cerkvene občine, inšpektor in delegati. Število delegatov je odvisno glede na število vernikov. Vsaka cerkvena občina pa lahko določi mladinskega delegata. 

* Foto: arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija