https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Od danes naprej prepovedana raba glifosata na javnih površinah

01.10.2019 ob 6:00  

V Evropi začenjajo prepovedovati uporabo glifosata. S 1. oktobrom je pri nas prepovedana njegova uporaba na javnih površinah.


Glifosat je herbicid širokega spektra. Uporablja se za uničevanje plevela in je na trgu od leta 1974. Množično priljubljen je postal po tem, ko je ameriško podjetje Monsanto v devetdesetih ponudilo proti glifosatu odporne, genetsko spremenjene rastline (GSR). Poleg uporabe v kombinaciji z GSR se glifosat uporablja tudi kot sredstvo za izsušitev pridelka (desikacijo). Prav desikacijo žit in ostanke glifosata v njih pa povezujejo z alergijami na gluten in boleznimi prebavnega sistema. Povezujejo ga s številnimi obolenji, od diabetesa, bolezni endokrinega sistema, avtoimunih bolezni, zmanjšanja plodnosti, nastanka avtizma do limfomov oziroma malignih tumorjev.

Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC), ki deluje v sklopu Svetovne zdravstvene organizacije, je glifosat leta 2015 uvrstila v skupino 2A, v kateri so snovi, ki so verjetno rakotvorne za človeka. Dve leti pozneje sta ameriška Agencija za varstvo okolja (EPA) in Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) objavili, da omenjeni herbicid “verjetno ni kancerogen za ljudi”. V letos objavljeni študiji Univerze Washington, v njej so pregledali epidemiološke študije, objavljene med letoma 2001 in 2018 (med njimi tudi tisto iz leta 2018, v kateri je bilo zajetih 54 tisoč ljudi, ki delajo s pesticidi), so ugotovili, da izpostavljenost glifosatu za 41 odstotkov poveča tveganje za izbruh ne-Hodgkinovega limfoma.

“Obstaja na desetine ali pa celo stotine drugih snovi, ki so v smislu toksikološkega bremena za človeka nevarnejše od glifosata,” pravi Mario Lešnik, predstojnik katedre za fitomedicino in redni profesor na mariborski fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede in meni, da se strupenosti samo glifosata daje prevelik poudarek. “Verjetno rakotvorna snov” pomeni, da ni jasne potrditve, da gre zagotovo za rakotvorno snov. V kategorijo potencialno kancerogenih snovi je uvrščeno na stotine snovi, s katerimi smo v stiku v vsakodnevnem življenju, dodaja.

Julija je Avstrija kot prva država v EU glifosat prepovedala. V Franciji bodo januarja 2021 ukinili 80 odstotkov svoje porabe glifosata, v Nemčiji pa bodo ta najbolj razširjen herbicid na svetu popolnoma prepovedali do konca leta 2023. Lešnik pravi, da so se glifosatu v nekaterih evropskih mestih, predvsem zaradi nevarnosti za vodne organizme, odrekli že pred leti. “Nizozemci, ki imajo veliko vode, so v velikih mestih prepovedali ali vsaj občutno omejili njegovo uporabo in začeli uporabljati alternative. Vendar so alternativne metode lahko tudi do šestkrat dražje,” pravi. “V Ljubljani bi letni strošek čiščenja javnih površin hitro narasel na 600 do 700 tisoč evrov, če bi želeli imeti brezhibno očiščeno mesto.”

Slovenija s 1. oktobrom prepoveduje uporabo glifosata na javnih površinah.

Jernej Drofenik iz uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je marca opozoril, da se od 75 do 85 odstotkov glifosata v Sloveniji porabi za nekmetijske namene, kot je vzdrževanje cest, železnic, vrtov in na javnih površinah. Prav te so za uporabo glifosata najbolj tvegane, saj se lahko aktivna snov ob dežju spere z asfaltiranih, betonskih in tlakovanih površin v kanalizacijske sisteme, od tam pa gre v vodne sisteme in obremeni vodne organizme.

Vlada je pred letom dni podprla zmanjšanje vseh fitofarmacevtskih sredstev v kmetijski proizvodnji in prepoved uporabe glifosata v nekmetijskih dejavnostih. Na javnih površinah ga ne bo več dovoljeno uporabljati že od 1. oktobra, na cestah in železnicah pa bo njegova uporaba prepovedana od aprila 2021.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.10.2019 ob 8:26 KMET gost

      Od danes naprej vsi ki dobivate socialno pomoč v roke motike pa hajd na njive okapat.

      14 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.10.2019 ob 10:15 gost

        ČISTO KMETU PODOBEN KOMENTAR. SAJ OD ČLOVEKA Z NEDOKONČANO OSNOVNO ŠOLO NIMAŠ KAJ VEČ PRIČAKOVATI. UKINITI VSA NEPOVRATNA SREDSTVA IN SUBVENCIJE KMETOM, CENEJŠO NAFTO, NAJ SI ZAVAROVANJE SAMI PLAČAJO, IN ŠE VSE DRUGE OLAJŠAVE, KI JIH IMAJO!!!!!!!!

        18 9 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.10.2019 ob 8:34 anti kmet gost

      Tvoja njiva je privatna lastnina zato si jo kar sam okapaj. Tisti na socialni pomoči bi pa lahko urejali javne površine. Mimogrede kmet, ambrozijo na svojih njivah si odstrano?

      19 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.10.2019 ob 15:30 KMET gost

        Vama dvema, ki bi naj bila anti kmeta. Vidim jebenti ka vas je dosti na socialni podpori. Zanima me samo od ge sta vidva dva ven spadnola, če nej iz tiste kmečke luknje poreg riti sedaj pa se pametna delata in norčujeta iz kmeta. SRAM NAJ VAJU BO.

        9 9 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.10.2019 ob 16:01 gost

        15:30...... NIHČE SE NE NORČUJE IZ KMETOV, SAMO DEJSTVO SEM ZAPISAL. IN VSE, KAR SEM ZAPISAL 100 % DRŽI RAZEN IZOBRAZBE, KJER VAS JE NEKAJ S SREDNO ŠOLO IN UNIVERZITETNO IZOBRAZBO. A VI STE REDKE IZJEME, VEČINOMA SO TO NEŠOLANI LJUDJE. TI PA MENE RESNIČNO ŽALIŠ S TEM, KO ME TISKAŠ MED SOCIALCE IN, DA SEM PRILEZEL IZ KMEČKE LUKNJE!!! DELAL SEM 42 LET, VSA TA LETA IN ŠE ZDAJ PLAČEVAL, DA LAHKO KMETJE DOBIVATE RAZNE SUBVENCIJE, NEPOVRATNA SREDSTVA IN OGROMNO NEKIH OLAJŠAV. nAMESTO, DA BI BILI HVALEŽNI ZA TO, DA LAHKO DELNO NA NAŠ RAČUN DOBRO ŽIVITE IN IMATE MODERNO MEHANIZACIJO, NAS NEPRESTANO ŽALITE. PAČ VAŠA IZOBRAZBA IN NERAZGLEDANOST. DELAVEC NIKOLI NI DOBIVAL NITI NEKIH NEPOVRATNIH SREDSTEV, SUBVENCIJ, ............. SVINJATE IN ONESNAŽUJETE NARAVO NA VELIKO. KO BOŠ V NEDELJO OPOLDAN RAZLIVAL 5000 LITROV SMRDEČE GNOJNICE V BLIŽINI HIŠ, POMISLI NA TO, DA BI TEBE MORALO BITI SRAM!!!!!!!!!

        8 4 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.10.2019 ob 11:27 Bljak gost

      Ka pa tij blokovčar znaš o ambroziji , ha ?

      3 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.10.2019 ob 12:01 ne-kmet gost

      Bljak, ka pa te ti znaš? daj, malo nan razloži, da izvemo malo več o ambroziji od očitno strokovnjaka.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.10.2019 ob 13:50 gost

      KMETJE SO NAJVEČJI ONESNAŽEVALCI OKOLJA.

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.10.2019 ob 14:25 gost

      ni res..največji onesneževalec okolja je Df,ko vsepovsod smradi

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.10.2019 ob 15:34 gost

      ZAKAJ ENKRAT NE PRENEHAŠ UŽIVATI HRANO IN ŽIVIŠ IZ ZRAKA - BEDAK

      6 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.10.2019 ob 15:41 ne-kmet gost

      KMET, kje pa se norčujem iz tebe v mojem komentarju? napisal sem ti samo dejstva, na katera si pač pozabil. Ambrozijo pa sem 100% ka maš na svojih njivah. Mimogrede, si mogoče pomislo ka poleg tvoje delitve na "kmet" in "tisti na socialni podpori" obstajajo tudi takšni, ki to dvoje niso in so recimo zaposleni, redni plačujejo dajatve, niso prejemniki subvencij, plačam polno ceno goriva, ....

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      01.10.2019 ob 17:38 Lendavski nadvojvoda gost

      Kmetje radi pozabljajo,da jih v dobri meri podpirajo nekmetje v obliki subvencij.Še Orbanu so se zasmilili,. jim kupuje traktorje,vsaj tu pri nas.Marsikateri naš poskuša prodati svojo slovensko dušo za traktor.Hitro se najdejo potencialni madžaroni,slovenskost za traktor ,pokvarjenci eni.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      01.10.2019 ob 22:09 Hiter gost

      Nemate pojma od subvencij, eu lejko ukine subvencije, nej drzava. Samo te te vij na minimalcaj travo zrli, mij vam nemo zasenki gesti delali.

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.10.2019 ob 9:39 gost

        Kmetavzar, v slovenskih trgovinah je jako malo vaše hrane. V večini je iz tujine, cenejša in veliko kvalitetnejša od vaše. Tak, da mi dol visi za vas..............

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      01.10.2019 ob 23:15 pip gost

      Tu se nekdo izdaja za kmeta in provocira. Lepo je en povedal, da ni samo kmetov in nezaposlenih. So tudi drugi in veliko nas je. Smo tudi samostojni podjetniki, ki nikjer ne moremo dobiti subvencije in smo odvisni od posla. Če hočemo preživeti se moramo obnašati tržno. Tudi kmetisjtvo naj regulira trg in ne subvencije. Tisti, ki ne bo zmogel poslovati uspešno bo prodal zemljo in bo nekdo drug delal , ki bo uspešnejši. Tudi pri podjetništvu je tako. Če ne posluješ uspešno propadeš in to ni nič takega. Naj enkrat končno začnejo veljati tržne zakonitosti tudi za kmete.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.