https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovenski otroci zaradi epidemije manj aktivni in debelejši

06.12.2020 ob 18:01  

Med epidemijo je bilo poleg ostalih ukrepov, namenjenih za zajezitev okužb prisotno tudi zaprtje šol, prepoved organiziranih športnih dejavnosti, prepoved uporabe igrišč in igral ter združevanje na javnih prostorih.

 

Po poročanju STA je imelo omejevanje telesne dejavnosti med epidemijo pri otrocih posledice. Meritve v okviru spremljanja telesnega in gibalnega razvoja otrok SLOfit-športnovzgojni karton, kažejo na največji upad gibalne učinkovitosti otrok in večjo porast deleža otrok z debelostjo v zgodovini merjenja, od leta 1982.

Analiza podatkov izhaja iz več kot 100 osnovnih šol, ki so jih izvedli po vrnitvi učencev v šolske klopi v maju in juniju. Analiza vključuje podatke več kot 20.000 otrok od 1. do 9. razreda osnovne šole. Analiza kaže, da je prišlo do upada gibalne učinkovitosti pri skoraj dve tretjini otrok. Pri povprečnem slovenskem otroku je splošna gibalna učinkovitost upadla za 13 odstotkov.

Delež otrok z debelostjo se je povečal za več kot 20 odstotkov, kar je več od povečanja v celotnem obdobju od 2003 do 2007, ki velja do sedaj za najhujšo krizo naraščanja debelosti. Opažajo, da ima polovica otrok povečano podkožno maščevje. Podatke meritev obdeluje Laboratorij za diagnostiko telesnega in gibalnega razvoja Fakultete za šport Ljubljana. Avtorji analize opozarjajo na alarmantne rezultate in pozivajo k ukrepanju. 

Foto: Pixabay - Fotografije so simbolične

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.12.2020 ob 18:06 kilonja gost

      Zredili so se samo tisti ki so se s športom ukvarjali, ostali debeli niso nič manj aktivni za računalnikom kot so bili poprej ;) . Pa še tisti ki bi rad tekel, kolesaril, brcal, metal na koš itd..lahko vse to počne znotraj svoje občine..nič jamrat, na kolo pa bo. Samo kaj ko deci paše bulljiti v računalnik, kot našemu debelemu prascu s pomurca.

      10 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.12.2020 ob 18:15 Harry Queale gost

      Začnite delati doma z našo organizacijo. To je najbolj denarno nadomestilo, kar sem ga kdajkoli naredil. V petek sem dobil brezhiben Audi 5, ko sem prejšnji mesec zaslužil 36259 USD. Začel sem res pet mesecev pred tem in za vse namene takoj pridobil 96 USD na uro. obiščite to spletno stran neposredno tukaj. www.maxjob3.com

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.12.2020 ob 18:28 Balubalu gost

      Mi imamo doma 8 in 4 letnika pa se nista niti malo zredila. Tako kot prej, ko ni bilo epidemije, sta tudi v tem času veliko na zraku, vsak dan na kolesu, skiroju, rolki... kljub vremenu pa so vedno aktualni tudi trampolin, žoga, gugalnica... Je pa res, da je v takih primerih potrebno biti z otrokom, se z njim ukvarjati. Najlažje je otroku dati v roke telefon, še kakšen čips zraven... potem pa grejo kg gor.

      10 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.12.2020 ob 19:38 gost

      ,,, klonja,,,, debeli si tij pa tvoje pedersko tele tvitastu. Zdaj ste pa šteli Karčiji podtakniti ponarejene glasove proti Karčiji. Banda prekleta izdajalski lopovska pederska SDS ova. Ura dela tika taka hlapci pederski z kokainon požegnjanin. Spet so vas dobili z rokami v marmeladi.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.12.2020 ob 20:00 RUSKI PREGOVOR gost

        Ni važno kako in koga ste volili, ampak je važno kdor šteje glasove. Živ primer DESUS uradno so priznali, da so bili ponarejeni glasovi IN SAMI SEBI SO ŠTELI GLASOVNICE, nobenih neodvisnih opazovalcev, nobene kontrole ni bilo. VI JIM LAHKO VERJAMETE, JAZ PA NE VERJAMEM DA JE VSE ČISTO, kdo pa lahko to potrdi kahlove sluge, lepo vas prosim.

        1 3 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.12.2020 ob 19:53 BEDAKI gost

      Da so se otroci zaradi epidemije zredili JE ČISTA BEDARIJA IN LAŽ. Otroci se ne samo redijo že zadnjih 30 let ampak so dosti bolj agresivni, brez delovnih navad ZARADI NAPAČNEGA UČNEGA PROGRAMA V ŠOLAH ZADNJIH 30 LET. Če pogledate samo urnik naših otrok v Sloveniji in ga primerjajte z urnikom otrok na Finskem, Švedskem, Nizozemski, vam bo takoj vse jasno, da vam ne opisujem na široko, v Finski sem preživel 15 let, tako da zadeve poznam. Huono Slovenia, olet edelleen kommunismin alla.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.12.2020 ob 14:37 gost

        Povsem se strinjam, da je neumno govoriti, da je za debelost otrok kriva epidemija. Kriva je napačna prehrana in marsikaj drugega.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.12.2020 ob 17:01 gost

        Veš, če bi imeli šolniki kompetence, ter zaščito, bi bilo marsikaj drugače.Važno je čigav je otrok. Delovni otroci niso problematični, ampak otroci, ki imajo vse in še več.Starši si lahko privoščijo advokate, da preusmerijo starševsko neaktivnost glede vzgoje otrok,ter podpirajo pobalinščine otrok, do trenutka ko več ne obvladujejo situacije. Kaj potem sledi je kot na dlani. Doma je prvi zgled, potem družba, ter seveda nadzor. Kdo pa ima voljo in željo da so otroci aktivni, pa je vprašanje za starše. Nisem pa prosvetni delavec, ampak malo starejši moški, ki je tudi končal kar nekaj šole, ampak to so bili drugačni časi, s katere koli strani pogledamo. O debelosti pa takole, če imajo otroci vzpodbudo in

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.12.2020 ob 18:18 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Mali galofaki....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.12.2020 ob 18:49 gost

      nekoč so otroci vedeli kaj je delo,glede na starost so poprijeli za delo doma,pa tudi pri znancih ,ko je bilo potrebno,tudi več so se družili in seveda igrali.A sedaj pa so jih,novodobni straši zavili v celofan,otroci imajo več pravic kot dolžnosti,posedajo za računalniki,igrajo neke čudne računalniške igre,mamice jim pa nosijo pribolške kar lepo v sobo,da je mir se naj gre poneumljat pred računalnik,zato pa grejo kg gor,delavne vade pa dol..Pa mislim ,da jim paše to sedaj ko nimajo pouka,in je vse preko računalnika,še več so lahko pred njim in še bolj nagajajo staršem..Pač nekateri so postali sužnji svojih otrok

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.