https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Otroku za praznike kupite kakovostno in primerno igračo

22.12.2020 ob 13:00  

Za otroke in starše so božični in novoletni prazniki čas sproščenosti, sreče in zabave. V tem času pogosto kupujemo igrače. Na prodajnih policah je na tisoče igrač in izbrati tako, ki bo razveselila otroka, hkrati pa bo tudi primerna njegovim razvojnim sposobnostim in varna, je za marsikoga zahtevna naloga.


Težko je reči, katera igrača je dobra ali slaba. Izbira igrače je lahko zahtevna naloga vsakega posameznika. Velika ponudba nam omogoča, da najdemo kakovostne igrače, nam pa tudi otežuje, da izberemo primerno igračo. Trenutni časi so še bolj zahtevni, kako izbrati primerno igračo. Igračo je pomembno pregledati in oceniti, ali ustreza vsem merilom ki so navedene na embalaži, to pa je težko zdaj ko smo primorani igrače kupovati preko spleta.

Po čem prepoznamo dobro igračo?

Igrača mora biti za začetek varna za določeno starost otrok. Igrača, ki je primerna za šestletnika, ni primerna za dvoletnega malčka. To težko ocenimo, če igrače ne moremo pregledati. Ne sme imeti ostrih robov, ne sem imeti barve, ki se lušči iz igrače, pazimo, da delčki ne odpadajo.

Pazimo na znak CE, ki je mednarodni znak za varne igrače in zagotavlja, da je igrača narejena iz materiala, ki je namenjen za igrače.

V mislih morate imeti, kaj otrok že ima. Lahko tudi igračo, ki je doma dopolnite ali nadgradite.

Za otroke, ki so tekmovalni je dobra izbira različne družabne igre. Te med sabo povežejo več sorojencev ali celotno družino in kje se, na eni strani razvija tekmovalnost na drugi strani sodelovanje. Obstajajo igre, ki spodbujajo matematično znanje ali besedne igre, izbira je velika.

Pri izbiri igrače je zelo pomembno, da se upošteva starost, ki je navedena na embalaži. Pri večini igrač je starost omejena na nekaj let. S prezahtevno igračo se otrok ne bo z veseljem igral.

Za dojenčke so najbolj primerni igrače, ki visijo nad posteljico, so pestrih barv in oblik, prisotna je lahko tudi melodija. Dojenček se začne dotikati in premikat in to je njegov način učenja v tej starosti. Primerne so tudi ropotuljice, ki so kakovostne, imajo prijeten zvok in primerne za držanje.

Igrač ne sme biti preveč

Podarjene igrače se kopičijo in ni v funkciji. Starši v tem primeru ustvarijo sistem rotiranja igrač. Preprosto vsake toliko časa določene igrače (lahko skupaj z otrokom) pospravimo za nekaj časa, kjer niso na voljo. Po nekem času spet zamenjamo, igrač se ponovno razveselijo, kot če bi jih ponovno dobili. 

Foto: Pixabay - Fotografije so simbolične

Bolj pomembna količina igrač je pomembna raznolikost, saj določene igrače spodbujajo določen razvoj otroka. Ene spodbujajo gibanje, druge domišljijo, razvijajo prostorsko predstavljivost v skladu z rokami in očmi, socilane veščine, strategije in sodelovanje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.