https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Uvedba brezplačnih prevozov presegla pričakovanja

23.11.2020 ob 10:17  

Krepi se trajnostna mobilnost, socialna vključenost ranljivih skupin, povečuje se kakovost življenja na podeželju.


V Občini Šalovci se v okviru operacije PAMETNE VASI ZA JUTRI (vodilni partner LAS Goričko 2020), že nekaj mesecev uspešno izvaja pilotni model Trajnostna mobilnost na podeželju. Več o operaciji si lahko preberete na spletni strani LAS Goričko 2020: http://www.las-goricko.si/operacije/operacije-sodelovanja/pametne-vasi-za-jutri/.

V okviru operacije PAMETNE VASI ZA JUTRI je namreč Občina Šalovci kupila električni avtomobil za namen izvajanja brezplačnih prevozov za ranljive skupine. Že kmalu po začetku izvajanja brezplačnih prevozov je bilo jasno, da potrebe lokalnega okolja skoraj presegajo ponujeno ponudbo. Kljub temu ob dobri organiziranosti in pridnih prostovoljcih, ki brezplačne  prevoze izvajajo, uspevajo zadostiti potrebam.

Starejši in drugi, ki si sami ne morejo zagotoviti primernega prevoza do osnovnih storitev, kot so obisk zdravnika, nabava zdravil, nakup živil in podobno, lahko sedaj zaprosijo za brezplačni prevoz. S svojo prošnjo se morajo nekaj dni pred načrtovano potjo obrniti na Občino Šalovci (tel.: 02-559-80-50) ter počakati, da se jih obvesti, ali je v željenem terminu na voljo avto in voznik-prostovoljec. Med vozniki-prostovoljci je nekaj mlajših članov Društva upokojencev Šalovci, ki na ta način aktivno skrbijo za vse iz društva (pa tudi ostale), ki so potrebni pomoči.

Naj ob tem na kratko povzamemo le bistvene koristi uvedbe pilotnega modela za območje Občine Šalovci, čeprav bi se jih zagotovo našlo še več:

•            Problem zelo slabih povezav (ponekod jih sploh ni) javnega potniškega prometa se je zmanjšal.

•            Starostniki, ki nimajo nikogar, niti lastnega prevoznega sredstva so bili ujetniki lastnih domov, brezplačni prevozi so zmanjšali njihovo izoliranost in povečali njihovo vključenost v družbo.

•            Zmanjšala se je osamljenost in depresivnost ljudi, ki živijo sami (brez sorodnikov, sosedov, prijateljev) na odročnih krajih podeželja.

•            Zmanjšala se je socialna stiska, saj prostovoljci z brezplačnimi prevozi upravičenim posameznikom pripeljejo na dom nujna živila iz trgovine, zdravila iz lekarne ali celo topel obrok.

•            Brezplačni prevozi so ranljivim skupinam povečali dostopnost do zdravnika, lekarne, banke, pošte, trgovine.

•            Uporaba električnega avtomobila za izvajanje brezplačnih prevozov vpliva na zmanjšanje CO2 izpustov, boljšo kvaliteto življenja ter spodbuja k nakupu električnih avtomobilov tudi druge.

•            Povečala se je izobraženost in ozaveščenost o pomenu razvoja trajnostne mobilnosti na podeželju.

•            Okrepilo se je medgeneracijsko sodelovanje.

•            Čuti se večje zadovoljstvo z življenjem v občini, večja povezanost lokalne skupnosti.

•            Pilotni model je vsebinsko in izvedbeno dobro zastavljeni in je lahko prenosljiv v druga lokalna okolja s podobno problematiko.

Vsesplošno stanje na področju trajnostne mobilnosti se je po uvedbi pilotnega modela na območju Občine Šalovci občutno izboljšalo, povečalo se je zadovoljstvo prebivalcev, kakovost življenja nasploh. Predvsem starostniki in predstavniki drugih ranljivih skupin si več ne predstavljajo življenja brez brezplačnih prevozov, ki so bili uvedeni v okviru tega pilotnega modela. To pomeni za občino pomembno dodano vrednost, ki povečuje kakovost življenja v občini ter povečuje privlačnost podeželja za bivanje.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.