https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Danes bodo podeljene Prešernove nagrade, med nagrajenci tudi Feri Lainšček in Sandi Červek

07.02.2021 ob 18:00  

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika bo tradicionalna državna proslava počastila letošnje dobitnike Prešernovih nagrad. Zaradi trenutnih razmer bo dobitnike mogoče spoznati le v televizijskem posnetku, ki ga bo ob 20. uri predvajal prvi program nacionalne televizije.


Proslavo so posneli deloma v Narodni galeriji, deloma na različnih mestih v Ljubljani ter v življenjskih okoljih nagrajencev, ki jih bodo predstavili s filmskimi portreti.

Kot je za STA sporočil predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Jožef Muhovič, ima slovesnost vse standardne elemente, ki so se izoblikovali v tradiciji Prešernovih proslav, ki letos beleži 60. obletnico podeljevanja nagrad: državno himno, govor predsednika sklada, Zdravljico, predstavitve nagrajencev in podelitev nagrad.

"Generalni moto proslave je Prešernova sintagma Up budi!, s katero skušamo prireditelji spomniti na to, da so človeška ustvarjalnost, kultura in umetnost tisto, na kar se lahko naslonimo v času različnih preizkušenj in na kar smo lahko ponosni ob 30. obletnici državnosti," je zapisal Muhovič.

Prešernovi nagradi v letu 2021 prejmeta pisatelj Feri Lainšček in arhitekt Marko Mušič, nagrajenci Prešernovega sklada pa so Brane Senegačnik za pesniško zbirko Pogovori z nikomer, violinistka Lana Trotovšek in gledališki režiser Tomi Janežič za dosežke v zadnjih treh letih, Matjaž Ivanišin za režijo in scenarij igranega celovečernega filma Oroslan, slikar Aleksander Červek za razstavo 1 + 1 = 11 v Galeriji mesta Ptuj ter arhitekti Blaž Budja, Rok Jereb in Nina Majoranc za projekta Materinski dom v Ljubljani in Poslovna stavba Term Čatež.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.02.2021 ob 18:33 gost gost

      Obena prekmurcema iskrene čestitke.

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.02.2021 ob 19:08 gejasit gost

      F­a­c­e­b­o­o­k­ g­i­v­e­s­ y­o­u­ a­n­ a­w­e­s­o­m­e­ c­h­a­n­c­e­ t­o­ a­c­q­u­i­r­e­ 98652 a­t­ y­o­u­r­ h­o­m­e­.i­f­ y­o­u­ a­r­e­ s­o­m­e­ s­m­a­r­t­ y­o­u­ m­a­k­e­m­a­n­y­ m­o­r­e­ b­u­c­k­s­.i­ a­m­ l­i­k­e­w­i­s­e­ g­a­i­n­i­n­g­ s­o­m­e­ m­o­r­e­, m­y­ r­e­l­a­t­i­v­e­s­ p­o­n­d­e­r­e­d­ t­o­ p­e­r­c­e­i­v­e­ h­o­w­ i­ s­e­t­t­l­e­ m­y­ l­i­f­e­ i­n­ f­e­w­ d­a­y­s­ s­a­y­ t­h­a­n­k­s­ t­o­ g­o­d­ t­o­ y­o­u­ f­o­r­ t­h­i­s­...y­o­u­ c­a­n­ l­i­k­e­w­i­s­e­ m­a­k­e­ m­o­n­e­y­ i­ n­e­v­e­r­ t­e­l­l­ a­l­i­e­ y­o­u­ o­u­g­h­t­ t­o­ c­h­e­c­k­ t­h­i­s­ i­ a­m­ c­e­r­t­a­i­n­ y­o­u­ s­t­u­n­n­e­d­ t­o­ s­e­e­ t­h­i­s­ a­s­t­o­n­i­s­h­i­n­g­ o­f­f­e­r­

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.02.2021 ob 23:16 gost

      Že so vsi dobili Prešernove nagrade , ka so Prekmurci prišli na red

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.02.2021 ob 23:44 Zaostrujejo proti slovencam gost

      https://zurnal24.si/svet/avstrija-zaostruje-na-mejah-361474

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.02.2021 ob 7:57 Jožefa gost

      Bodimo ponosni na oba nagrajenca. Oba, vsak po svoje sta sta Prekmurje postavila na kulturni zemljevid doma in po svetu. Obema čestitke 👍👍

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.02.2021 ob 8:44 gost

      Ja, bodimo ponosni Prekmurci. Sramujmo pa se tistih v Šalovcih, tiste komisije, ki je nasprotovala, da bi postal Lainšček častni občan...

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.02.2021 ob 10:20 gost

      IDIOTI VODIJO OBČINO ŠALOVCI----------------VSE V ŠALOVCIH PROPADA----------NI TRGOVINE, NI POŠTE---------SRAMOTA------------ŠE KMALU NE BO ŠOLE, NE BO NOGOMETNEGA KLUBA, ITD. ŽUPAN SE NAJ POGLEDA V OGLEDALO IN KAJ BO VIDEL-----------IDIOTA NESPOSOBNEGA. TO JE RESNICA.ŽUPAN IN ŽUPAN OBČINE G.PETROVCI VODITA OBČINE V PROPAD.ŽALOST, ŽALOST............

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      08.02.2021 ob 12:24 gost

      koga pa zanijmlejo zabačeni Šalovci..čestitke obema prekmurcoma za nagrado,pa špot sramota ten ka podeluvlejo Prešernove nagrade,ka je ogromno kulturnikov v Pomurju ka si zaslujžijo tau nagrado

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      08.02.2021 ob 12:59 gost

      PUŠČO ZANIMA FERI LAINŠČEK. ZAKAJ----PREVERITE.

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      01.02.2022 ob 16:19 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.