https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Vrhunec Prleške kult-ure s predstavitvijo »Koncerta iz Placa«

26.05.2021 ob 14:30  

V organizaciji Kulturno turističnega društva Festival Ljutomer, se približujejo vrhuncu cikla kulturnih dogodkov, ki so ga poimenovali Prleška kult-ura. Namen projekta, se bo odvil do konca meseca maja 2021, je predstavitev umetnikov in kulturnikov iz Prlekije in bližnje okolice, različnih umetnostnih zvrsti, generacij in izkušenj.

V orgranizaciji so si sprva zamislili projekt v fizični izvedbi, a so epidemiološke razmere prekrižale ta načrt, zato so celotno zadevo preselili na splet. S tem so sicer izgubili možnost stika z živim občinstvom, a po drugi strani posneli in pridobili neprecenljiv dokument nekega časa in prerez kulturnega ustvarjanja Prlekije in bližnje okolice, ki bo ostal zabeležen v digitalni obliki za vedno.

Predstavili so likovnike, glasbenike, književnike in filmarje, ki so na tak ali drugačen način povezani s Prlekijo. Med njimi so se znašla nekatera še manj znana imena kot so: Judita Karba, Petja Kolenko in Bernard Rebernik, vse do nekaterih najbolj uveljavljenih domačih ustvarjalcev kot so: Ljutomerski oktet, Vlado Žabot, Domen Gnezda, Vasja Rovšnik in Davorin Bešvir.

Zaključek projekta bo to nedeljo, 30. maja 2021, ko bodo objavili še zadnje kulturne dogodke, med katerimi bo izstopala (virtualna) razstava Zgodovine prleške glasbe, kjer bodo skozi fotografije ter kratke opise in prispevke predstavili pestro glasbeno ustvarjanje tega prostora. To (še) ne bo končna predstavitev te zgodovine, temveč le prvi korak k obširnejši razstavi, ki jo nameravajo postaviti tudi v fizični obliki, ko bodo to dopuščale epidemiološke in prostorske razmere.

Vrhunec projekta bo predstavitev »Koncerta iz Placa«, najbolj uveljavljenega domačega glasbenika, Sama Budne, ki je na slovenski sceni prisoten že čez 30 let - kot nekdanji ustanovni član skupin kot so: Marko banda, Posodi mi jürja, član Beltinške bande in sodelujoči glasbenik Vlada Kreslina, violinist, kitarist, avtor in tekstopisec. Tega domačega glasbenika predstavljajo v nekoliko bolj intimnem vzdušju, z odličnim bendom, in na vrhuncu svoje ustvarjalne moči.

Koncert iz Placa je sestavljen iz dveh delov, in sicer vam bo prvi na voljo od tega petka 28. maja, drugi del, na katerem se mu bo pridružil tudi Peter Beznec (nekdanji član Posodi mi jürja in Odpisanih), pa bo na voljo od nedelje 30. maja. Torej vabljeni, da se jim pridružite na sklepnem dejanju Prleške kult-ure, ki se bo odvijalo to nedeljo v virtualnem svetu.

Projekt sta omogočila Evropski socialni sklad in Ministrstvo za kulturo.

*Foto: KTD Festival Ljutomer

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.05.2021 ob 19:44 Klopotec gost

      Bravo dečki! Najboljša pa bo Muršova razstava. Mesto duhov. Točno to je Lotmerk. Samo ne pozabiti kdo je takšnega naredil. Bravo!!!

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.05.2021 ob 13:48 Vanc gost

      Vse lepo in praf, ampak z Grossmana nic in to je kar neka. Se pa zno kdo je za ten, haska pa nobenega

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.02.2022 ob 16:01 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.