https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Na festivalu domačih sort podelili 21 zlatih medalj

Beltinci, 23.06.2021 ob 6:05  

V soboto, 19. junija 2021, je v Beltincih ob Geza pub-u potekal FESTIVAL DOMAČIH SORT Z ODPREJTO KÜJNJO. Gre za napitke iz samorodnih sort grozdja, kot so šmarnica, jurka, klinton, izabela in nekatere druge, letošnja podelitev bo že tretja po vrsti.

Ob upoštevanju pogojev glede omejevanja širjenja COVID-19 se je v letu 2021 izvedlo ocenjevanje fermentiranih pijač iz grozdja samorodnic. Letošnje ocenjevanje je bilo tretje, v organizaciji gospoda Farkaša iz Beltinec (PUB »Geza se zeza«), ki je izvajal zbiranje vzorcev.

Preverjanje vzorcev-strokovna ocena, pa se je izvedla s pomočjo Javne službe kmetijskega svetovanja Slovenije KGZ Murska Sobota. Letos je bilo preverjenih 167 vzorcev različnih sort in mešanic fermentiranih pijač. Za ocenjevanje so letos uporabili prilagojeni sistem, kot se uporablja za ocenjevanje po Zakonu o vinu(Buxbaum), kjer so znižali vrednost, ki jo lahko dobi pijača za okus-harmoničnost iz 12 točk na 10 točk.

"Tako je maksimalna ocena, ki jo lahko dobi fermentirana pijača 18 točk. Na podlagi izkušenj iz prejšnjih let ugotavljam, da so, predvsem na okus fermentirane pijače v primerjavi z žlahtnimi vini, manj polne, zato smo tu znižali kriterij ocene za dve točki. Podeljeno je bilo 21 ZLATIH MEDALJ z oceno 16,8-18,0 točk, SREBRNO MEDALJO je dobilo 77 vzorcev, ki so dosegli oceno od 16,60-16,70 točk. Na preverjanju je bilo izločeno osem vzorcev, nekaj pijač pa je bilo na meji izločitve. Kot glavni vzrok za izločitev, so bile napake in bolezni zaradi premalo kontrolirane maceracije drozge, nečistega vrenja in vpliva mlečno kislinskih bakterij, katerih biokemični proces je stekel v napačno smer. Zelo malo je bilo oksidacij, saj je včasih bila oksidacija tudi pri žlahtnih vinih najpogostejši vzrok izločitve," pove Ernest Novak iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

Jani Erniša s Suhega Vrha nad Moravskimi Toplicami je osvojil tri zlate medalje, in sicer za Penečo šmarnico, Peneče rdeče in Rdečo zvrst. Erniša je imel tudi najvišje ocene in sicer je prejel dvakrat 17 in enkrat 16,9. Zlate medalje so prejeli še Janko Munda iz Male Nedelje, ki je poleg Erniša edini dosegel 17 točk za Gamay, preostali dobitniki zlatih meladlj so še Geza Farkaš iz Beltincev (Šmarnica penina 2000, Jože Kociper iz Odrancev (Rdeča zvrst), Jan Heler iz Dogoš (Gamay), Matjaž Žnuderl iz Senčak (Jurka), Robert Vintar iz Ljutomera (Rdečkasta zvrst), Izletniška kmetija Kozelovi iz Gerlincev (Gerlinčan), Viničarska ekipa občine Starše (Modra kavčina), Leon Šerbinek iz Zlatoličja (Klinton), Aleksander Cvitanič iz Zamušan (Penina jurka), Matečko iz Spodnjega Klapja (Penina jurka), Andrej Trtnik iz Lisec v občini Trebnje (Rdeča zvrst), 2x Silvo Gregorič iz Dogoš (Gamay in Roze klinton), Vili Peklar iz Dupleka (Gamay), Marija Miklavžič iz Dupleka (Klinton), Martin Klanjšček iz Makol (Gamay) in Branko Mesarič iz Beltincev (Rdečkasta zvrst). 

 Več fotografij v spodnji galeriji...

* Foto: GEZA PUB Beltinci

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.06.2021 ob 6:36 gost

      Kaj naj predstavlja ta debela deklica. Verjetno knedel kraljico. Kajti vinska kraljica ne morebiti tako okrogla.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.06.2021 ob 12:34 gost

      Še bolj bi lahko bila!!!!!!! Vino ima dosti hranjljivih snovi in kraljica ga mora orenk zaužiti in rezultati njenega dela se kažejo na njej sami! Zato obilnost je pri pitju lepa čednost!!!!!! dragi gost pamet v roke

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.06.2021 ob 14:42 gost

      Novak se tu poulek slini. Nej dugo nazaj je gučo kak so tou navadne nej vrejdne sorte.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.06.2021 ob 15:14 gost

      Je ostal kakšen, ki ni dobil nagrade? Pijančki bodo imeli svoje veselje, zdravstvo pa težave z njimi.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.02.2022 ob 17:11 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.