https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Dan, ko se spominjamo upora proti okupatorju

27.04.2024 ob 6:05  

Danes obeležujemo dan upora proti okupatorju kot spomin na slovensko odporništvo in nastanek osvobodilne fronte, osrednje odporniške organizacije Slovencev v drugi svetovni vojni. Državna proslava je bila na predvečer praznika v Črnomlju v športni dvorani OŠ Mirana Jarca.

Na predvečer državnega praznika dneva upora proti okupatorju je v Črnomlju potekala osrednja državna proslava. Osrednjo idejo slovesnosti najbolje povzema izjava člana tedanje zavezniške misije v Beli krajini, ameriškega častnika Georgea Wuchinicha: "Narod, ki se bori enako odločno s puško, kot s knjigo v roki, ne more biti premagan."

Dan upora proti okupatorju praznujemo pod tem imenom od leta 1992, saj je bil prej znan kot praznik dan Osvobodilne fronte oz. dan OF-a. Dan upora proti okupatorju je eden izmed državnih praznikov, ker je na ta dan leta 1941 bila v Ljubljani ustanovljena Protiimperialistična fronta, ki se je po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941 preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda. OF je bila sicer ustanovljena dan prej, 26. aprila 1941, v hiši književnika Josipa Vidmarja, kjer so se sestali predstavniki nekaj političnih strank in kulturnih delavcev.

Predstavniki so bili sledeči: Boris Kidrič, Boris Ziherl, Aleš Bebler (za KP), Josip Rus (za Sokole), Tone Fajfar (za Krščanske socialiste), Ferdo Kozak, Franc Šturm in Josip Vidmar (za Slovenske kulturne delavce). Prvotno ime ob ustanovitvi je bilo »Protiimperialistična Fronta«. Nastala je deset dni zatem, ko je jugoslovanska vojska v Beogradu podpisala vdajo, in dobrih 14 dni po okupaciji Slovenije.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.04.2024 ob 6:45 Karel K. gost

      Ta Lotrič se je zares izkazal s svebino svojega govora na tej proslavi. Ni presenečenje, da se baje zaradi njegovega nastopa proslave ni udeležila Klakočarjeva, saj bi se ji smejalo in bi zaradi tega lahko padla v zdravstvene težave. Zdaj ga bodo potomci revolucionarjev sprejeli med sebe kot enakovrednega, saj zagovarja iste vrednote kot oni, zagovarja krvavo titoisitčno revolucijo, ki je z tem dnem leta 1941 začela svoj pohod na absolutno oblast in je utemeljila enoumje, zločine nad slovenskim narodom kot legalno in legitimno dejanje njih za osvojitev absolutne oblasti.

      5 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.04.2024 ob 18:28 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 9,000-37,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐄𝐬𝐡𝐨𝐩𝐂𝐫𝐚𝐳𝐞.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.04.2024 ob 15:15 Nisu bili proti okupatorju gost

        https://www.academia.edu/111347713/Organizacija_i_djelovanje_frakcije_Crkvene_armije_i_njen_prikaz_u_hrvatskim_medijima_sedamdesetih_godina_20_stolje%C4%87a/https://www.bmk.org.rs/humain/silovanje-kao-oruzje-u-ratu Crven i crkven Stalinisti siloval i moril su i u Sloveniji i EU

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.04.2024 ob 7:04 Karel K. gost

      Odsev te zgodovine je današnja razklanost slovenske politične srenje na skrajno desničarsko in levičarsko, ko Janša aplavdira Orbanu in diktatorsko usmerjeni politiki v Evropi, druga stran, katere glavni poveljnik je še vedno Kučan, vodilna izvršniva direktorja pa sta v tem trenutku Golob in Musarjeva, pa podpira teroristične in revolucionarne skupine in režime po svetu. Janša za levičarske skrajneže imenuje Kučanove-Goloba, oni pa Janšo za desničarskega skrajneža, svetovni politiki pa ne vedo resnice, da oboji ti slovenski politikanti umsko, razumsko in vzgojno izhajajo iz istega centra, titoisitčnega zločinskega. Obe skupini se vdinjata skrajnežem po svetu, nobena od njih se ne more poistovetiti z demokratičnmo usmerjenimi politiki v Evropi. Vsi ti so za oboje sovražniki evropejcev in Evrope, Sorošovi plačanci, Kapitalistični izžemalci delovnega ljudstva. Nekateri vmesni slovenski politiki, kot je Lotrič pa se kot so se nekateri tedaj leta 1941 na današnji dan ali dan prej ali pozneje podredili titoistični revolucionarni bandi, ki jim je obljubila blaginjo, če se bodo njim priključili, na koncu ko je prišla svoboda katero so izborili zahodni zavezniki, pa so jih namesto blaginje in svobode na različne načine politično in tudi fizično likvidirali.

      3 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.04.2024 ob 8:18 gost

      Okupator je v Ljubljani

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.04.2024 ob 8:28 kilonja gost

      Bebci ki častijo Dan upora proti okupatorju, hkrati v naslednjih mesecih pripadnikom EX juge dajejo dodatne pravice in denar za razvijanje njihove kulture in gojenje njihovega jezika na NAŠI zemlji ! Od domačinov pa celo ponekod zahtevajo da se jim prilagajamo, zdravstvo, šolstvo . Ta vlada nadaljuje Titov jugofašizem, iztrebljanje slovenskega naroda. Zadnjič je lepo izjavil neki južni politik, da je samo še Slovenija del Jugoslavije po narodih .Vsi ti priseljenci so proti nacionalizmu, seveda ko se gre za Slovence, sami pa naciji dvakrat večji kot so bili v svojih državah . Slovenija je propadla, čez 20 let bo tu znova Jugoslavija , Slovenci pa v manjšini .

      9 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.04.2024 ob 8:36 gost

      Tam, kjer vidim Kučana in njegov klan sedeti v prvi vrsti, mi je popolnoma jasno kaj se slavi. Ne vem kdaj bo tega starca srečala pamet in kdaj ga bo začela peči vest, odgovarjal tako ali tako nikoli ne bo, čeprav je on bil glavni med tistimi okupatorji, ki so leta 1991 napadli Slovenijo, torej se točno ve kdo je bil okupator, torej tovarišija slavi sama sebe.

      10 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.04.2024 ob 10:43 nsdap gost

      Kakšen neki upor proti ukopatorju ko pa smo na rojstni dan 20. aprila 1944 na stadionu v Ljubljani prisegli gospodu Adolfu ?!

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.04.2024 ob 13:06 Štefan gost

      Takega govornika kot je bil sedaj g. Lotrič, do sedaj še ni bilo. Vse je govoril na pamet, zbrano in povezano ter umirjeno. Takoj bi ga predlagal za predsednika.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      27.04.2024 ob 13:52 smrkci gost

      Tito,je drugi bog,kapitalisti pa drugi vrag.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      27.04.2024 ob 14:58 Štefan gost

      Če leta 1991 leta ne bi bilo Kučana, bi Slovenijo JLA in Miloševič uničili do konca...

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      27.04.2024 ob 18:44 gost

      1991 se je kučan in Drnovšek borla da nas jugoslovanska vojska ni zbrisala iz obličja zemlje. Januš grozni pa je takrat zbiral orožje od Slovencev pa ga lifral v depali vasi na Hrvaško in naprej.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      27.04.2024 ob 18:47 gost

      Zato pa je Janez največji osoboditelj Slovencev. Ker nas je rešil orožja. Zdaj 33 let pozneje pa nas poziva da se ponovno oborožimo.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      27.04.2024 ob 23:07 Štefan gost

      Janša takrat ne bi podpisal Brionskega sporazuma, Kučan pa ga je, kar nas je rešilo velike vojne oz. uničenje Slovenije.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      28.04.2024 ob 11:07 gost

      Janša ni imel časa za časa 10 dnevne vojne za Slovenijo. Kajti on se je ukvarjal z zbiranjem orožja za preprodajo v hrvaško in daje v bosno kjer je bil z tem orožjem narejen genocid največji na svetu o drugi svetovni vojni. Zato še danes po 33 letih Janez Janša poziva ljudi naj se oborožijo. Ampak zato on kot politik kot desni ekstremist ni odgovarjal. Ko se otroci v šoli hecajo glede orožja pa jih lovi cela specialna enota policije in vsi psihologi in psihiatri jih obdelavajo in maltretirajo. Nevem zakaj se muči otroke ker pa jih k orožju poziva politik keri že 33 let meša dek v Sloveniji Janez Janša.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      28.04.2024 ob 11:07 gost

      Popravek,,, DREK,,, meša.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      28.04.2024 ob 13:15 paranoja gost

      Janša je še danes krmežljavi od joka in strahu pred JLA leta 1991.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      28.04.2024 ob 14:03 gost

      Kaj bi vi brez Janše. Levaki, prav svršavate na njega, druge teme sploh nemate, kak Janša, ker levaki ste vsi na drogah in vsepovsod vidite Janšo. Bog vam pomagaj. Jeba je to, ko vas jebe Fatamorgana v obliki Janše.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.