https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Lendavčanka izdala nov roman

02.07.2021 ob 6:05  

Pred dnevi je pri založbi Volosov Hram ugledal luč sveta nov roman Lendavčanke Olge Paušič "VOHLJAČI". To je prvi avtoričin roman za odrasle, za mlade jih je spisala že več, med njimi so Junaki, Skrivnosti in Osumljen.

Sama pravi, da je bilo obdobje pandemije, zaprtost med štiri stene … čas, ko je življenje zastalo, idealna priložnost za ustvarjanje. Za pisanje pač potrebuješ mir, tišino, samoto, in v takšnih idealnih okoliščinah dobi domišljija krila. Tako se je rodil roman Vohljači, čigar naslov že rahlo nakazuje, da gre za kriminalko …

Spremno besedo je spisal Robert Titan Felix, ki ugotavlja: »Lendava. Lendavske gorice pravzaprav. Ena izmed »ulic« viničarij in vikendov, ki pa se je v modernem času prezidala v pravcato stanovanjsko naselje, kjer domujejo tudi prebivalci s stalnim prebivališčem. V ta za marsikoga prepoznaven dogajalni prostor je postavljena detektivka, ki je napisana na izjemno domiseln način, saj zaresna detektiva sploh nista tista prava detektiva, čeprav sta navsezadnje kljub vsemu prav onadva prava detektiva. Oznaka deluje komplicirano, vendar pa označuje osnovno razpostavitev odnosov v romanu, preko katerih deluje suspenz, za detektivko ključen element, kajti odnosi so v bistvu precej enostavni, a izjemno učinkoviti: nič hudega sluteč upokojenski zakonski par policija zaprosi, ali lahko iz njunega vikenda v goricah opreza za sosedom, ki ga sumijo nečednih aktivnosti, saj bodo iz njunega vikenda imeli najboljši pogled.

Zakonski par seveda privoli, sosedove morebitne nečednosti pa vznemirijo njuno radovednost in ustvarjalnost, zlasti moškega dela para, tako da si ne moreta pomagati, da ne bi tudi sama malo oprezala – in na koncu celotno svoje intimno okolje nekako vpotegneta v oprezanje za sosedom, s katerim sicer tudi navežeta neposredni stik, a samoiniciativnim detektivom policija na koncu vendarle postavi mejo, in zadovolji njihovo radovednost, kolikor seveda sploh lahko, z resničnimi rezultati raziskave, ki seveda niso tako pompozni, kot so »domači detektivi« predhodno razbirali iz indicev, so pa po drugi plati precej realistični in verjetni glede na osnovno postavitev problema.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.07.2021 ob 10:15 orlovček gost

      df ji je pomagal pri pisanju knjige

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.07.2021 ob 15:14 gost

      Ne Df,je inspiracija za roman,on je Janšov vohljač in manipolator plačan od pomurca,je pa napisal knjigo,kako pogasiti turbo,pravi priročnik za turbaše izven dvojezičnega območja je to

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.02.2022 ob 15:59 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.