https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V MIKK-ovi galeriji odprli novo razstavo

MIKK, 17.07.2021 ob 6:05  

V MIKK-ovi galeriji Odprto obrobje so odprli razstavo del Samir Cerić Kovačević z naslovom "Transkripti prostora".

V MIKK-ovi galeriji Odprto Obrobje se tokrat predstavlja Samir Cerić Kovačević z razstavo "Transkripti prostora". Gre za serijo avtorskih zapiskov s fotografsko kamero s podpisom Samirja Cerića Kovačevića.

Zbrane je slavnostno nagovorila Maja Lačen Škrbič, vodja in koordinator Multimedijskega centra MIKK. Povedala je celotni projekt, podprt s strani Mestne občine Murska Sobota, in so veseli, da lahko razstava končno lahko poteka v fizični in ne virtualni obliki. V galeriji se tako predstavlja avtor Samir Cerić Kovačevića. 

Avtor je tudi njihov prvi gost iz tujine, in to na splošno od leta 2015, ko so zagnali omenjen projekt Odprto obrobje in še bolj so veseli, ker je strokovna komisija, ko je izbirala med prispelimi 27 deli, v ožjem izboru petih izbrala med njimi tudi njega.

Samir Cerić Kovačević prihaja iz Zagreba in je fotograf, ki se že vrsto let profesionalno ukvarja s fotografijo. S fotografijo raziskuje različne teme, vključno s portreti, dokumentarno fotografijo, trenutki v vsakdanjem življenju, človekovo povezanost z naravo. Njegovo delo se sprašuje o mejah fotografije kot dokumentarne raziskave in osebnih izkušenj z uporabo naravne svetlobe za raziskovanje "nevidnega" dela identitete oseb, ki jih fotografira. Kot uradni fotograf deluje tudi na številnih umetniških prireditvah v svoji domovini in v več evropskih državah. Svoja dela je predstavil na več samostojnih in več izbranih, skupinskih razstavah na Hrvaškem in v tujini.

Nato je povzela kustosa Eugen Borkovskya, ki lepo opisuje avtorjeva dela: "Ko gremo skozi galerijo, smo priča zgodbi o izkušnji. Tako kot avtorja lahko tudi nas motivi presenetijo, razžalostijo, razveselijo ali predstavljajo. Predstavljene so značilnosti minljivosti, izražene z delovanjem zoba časa. Pri srečanju s temi deli smo priča spominskim povezavam. Kot predmet fotografiranja avtor vzame zastarelo arhitekturo. Med razvojem projekta je opustil dokumentiranje. Korak naprej gre v umetniškem razmišljanju. Idejo o razmerju med prostorom in zunanjostjo beleži dobesedno, vendar na avtorski način. Podrobnosti, opažene na motivih, se pred nami pojavijo kot avtorjeva umetniška dejstva. To razstavo predstavlja kot projekt, ker nosi značilnosti premišljene celote. Sortiment je povezan s problematizacijo razmer in vtisom nedavnega trenutka.

Obstajajo vrata, okna, včasih opomba o stanju v notranjosti in spremembah, ki so se zgodile skozi čas, na primer rast rastlin, zunaj, pa tudi znotraj. Le v manjšini del opazimo razširjene posnetke dotrajane, zanemarjene arhitekturne zgradbe. Ponekod najdemo grafite na stenah, vendar jim avtor ne pripisuje pomena. Zanj je pomembnejši odnos med notranjostjo in zunanjostjo. Skozi odprtine v stenah opazimo bujno naravno rast. Bogastvo zelenih tonov in razpršeni drobci zasenčijo uničene detajle okvirja. Sledi časa, obraba materialov, spremembe skozi čas postanejo umetniški material. Vpliv časa avtor zaznava kot sodelavca.

Fotografija v pristopu Samirja Cerića Kovačevića pridobi dramatičnost z izbiro izrezov. Načrti, delovne površine so v optimalni komunikaciji s formatom. Trdna kompozicija, bogastvo, pogosto tonske gradacije, solidna povečava so pomembne značilnosti fotografskega projekta. Popolnoma realen motiv je avtorstvu dalo izvrstno kadriranje. Pred sabo imamo kompozicije na robu nadrealnega, a ostajamo vezani na motiv. Očitno je, da je avtor odvisen od figurativne oblike in je noče prikriti” (Eugen Borkovskya, VIII. 2020).

Razstava bo na ogled naslednjih 14 dni v skladu s priporočili NIJZ.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.07.2021 ob 9:39 Printon gost

      enolične slike. in sebe bi naj poslikal, če se že ne pogleda v ogledalo. taka frizura že zdavnaj ni in.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.07.2021 ob 22:24 gost gost

      Prosimo, da v bodoče članke pišejo pismeni, ne pa nepismeni. Ta članek je napisan katastrofalno v vseh pogledih. Uredniki bi morali biti bolj pozorni, kaj se in kako objavlja.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.02.2022 ob 16:31 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.