https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Tradicionalno kosilo za martinovo

10.11.2021 ob 18:10  

Pred vrati je martinovo, ki prinaša tudi bogato obloženo mizo in pravo vino. Pregovor namreč pravi, da "Martin iz mošta dela vino". Tudi letos bo zaradi slabih epidemioloških razmer vsekakor drugače, a praznovanje v ožjem družinskem krogu ni izgovor, da ne bi izbrana kulinarika našla prostora v domači kuhinji.

Martinovo je praznik posvečen vinu, tradicionalno pa ga spremlja martinova pojedina. Praznujemo ga prvo nedeljo po martinovem, 11. novembra, če pa martinovo pade na delavnik, imamo lahko martinovo pojedino kar dve zaporedni nedelji.

Zraven vina je ta dan na mizi tudi posebna hrana. V kuhinji za martinovo tradicionalno zadiši po perutnini, goski ali raci, polnjeni s kostanjem in jabolkom, mlincih in prav posebnem kislem zelju, rdečem zelju. 

Tisti, ki radi kuhajo, že poznajo številne spletne strani, kot sta denimo Okusno.je ali Kulinarika.net, kjer lahko najdejo številne recepte. Prav tako so vedno bolj popularni različni blogerji, ki ustvarjajo dobrote in ponujajo tudi video navodila o tem, kako ustvariti pojedino, ob kateri se bodo pocedile sline. 

 Naslovna fotografija: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.11.2021 ob 9:03 kilonja gost

      Danes na polno žlokat naokoli pa žret po kleteh in po hišah zasebno, da boste imeli moč čez 2 tedna it na ulice v sredo, ko se boste znova " čudili " "fašističnemu" zaprtju države ;) .

      0 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.11.2021 ob 9:25 kilonja gost

        Cepivo deluje kot deluje tudi cepivo ki ga vsa ta leta dajemo proti gripi, na začetku močno, potem pa zmeraj manj, kot tvoji možgani, nekoč so delovali, zdaj bolj uboga na stara leta . Vsi smo na istem glede tega, če pa misliš da si se cepil in lahko delaš kaj hočeš si pa neuk, naiven . Kdor se izpostavlja okužbam se bo okužil, najbolj pa NECEPLJENI . Preberi si interviju od Fafangela, ki ga tako radi hvalite ko se upre vladnim ukrepom ;) . Žal pa sploh necepljeni kršijo vse možne zakone in ogrožajo tudi cepljene . Cepivo pa sploh ni drago, glavni biznis so testerji od ameruških DEMONKRATOV, ŠOROŠ in BILL GATES.

        2 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.11.2021 ob 9:39 gost

        Kilonja, če te lahko necepljeni ogroža, potem si se v džabe trikrat cepil in se boš še vsako leto trikrat cepil. čE HOČEMO NECEPLJENI KAMORKOLI HODITI, SE MORAMO TESTIRATI - TOREJ SMO ZDRAVI. kAKO LAHKO TRIKRAT CEPLJENEGA OGROŽA ZDRAV ČLOVEK? Malo razmisli o norostih, ki jih pišeš.

        7 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.11.2021 ob 9:06 gost

      Ja lepo kosilo za Martinovo. Gdo si bo pa to lahko privoščil pa ni nasveta. Kajti ko je 200 tisoč ljudi na pragu revščine bi morali tukaj kaj drugo svetovati ne o obilnem kosilu. Kajti vlada ne naredi nič da bi si to ljudje lahko privoščili. Ker se ukvarja sama sabo in sebi polni krožnike. Za lupi narod jo pa boli,,,, kurac,,,.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.11.2021 ob 9:27 kilonja gost

        Seveda ja, piščanca si noben od teh revežev ne more privoščit, gostilno, pivo in čiki pa niso vprašanje kaj ne ? Nehajte te floskule o revežih vlečti naprej, reveži so kvečjemu upokojenci z najnižjimi pokojninami, ostali imamo roke, noge, če premalo zaslužiš v službi, greš obirati jabolka, grozdje, sosedom travo pokosit, pokrivat strehe, narediš si vrt - prihraniš itd..milijon možnosti imaš za dodaten zaslužek, samo če je volja.

        1 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.11.2021 ob 9:45 gost

        Kilonja, več pišeš, večji bedak izpadeš. Kaj naj človek, ki dnevno z vso odgovornostjo in natančnostjo opravlja svoje delo, gre še popoldan dodatno delati, da bo lahko preživel????????? V kakšnem svetu ti to živiš? Vlada v letu in pol razmetala oga pitaj kam 14 milijard evrov, delavec pa naj cele dneve dela, da bo preživel. Kresni se po svoji nori betici.

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.11.2021 ob 13:35 gost

        VLADA je kriva , ker ti lenuh nimaš kaj za jest!!!??Vsak kdor dela je primerno temu plačan ,zasluži in si lahko vse tole privošči!!!!!!!!!! Lenuhi ,pijančki pa naj glodajo kosti ,če jih dobijo saj si drugega niti ne zaslužijo!!!!! tij lupi kot si napisal si pa najbrž (glupi ) !!!!!!

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.11.2021 ob 11:37 gost

      ,,,, klonjaš,,, ne razmišlja ker zadnjega razmišlja sam vele vodja,,, JJ,,,. Keri pa ima razmišljam je zlate ribice ki uresniči tri želje,,, njemu, lobijem zdravstvenim, in njegovim lažnivim kradljivim ministrom.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.11.2021 ob 12:23 kilonja gost

      čE HOČEMO NECEPLJENI KAMORKOLI HODITI, SE MORAMO TESTIRATI - TOREJ SMO ZDRAVI. kAKO LAHKO TRIKRAT CEPLJENEGA OGROŽA ZDRAV ČLOVEK? ...problem je da se družite po vseh jebenih vukojebinah, širite med sabo viruse ( ogrožate predvsem sebe in vam enako misleče trole), jih nosite domov, v službo, dokler ti potrebuješ bris da bi šel Miša Kovača poslušat si okužil že pol svoje vukojebine..potem sem se kot si pravilno ugotovil jaz skoraj brezveze cepil, pa ne zaradi sebe, ampak zaradi tebe, razumeš kaj pomeni PRECEPLJENOST ? Če je ni, tudi ni globalnega učinka cepiva, sem pa jaz zaščiten toliko da imam lažjo obliko prebolevnosti, TI pa zasedaš 80 % postelj na intenzivni negi...razumeš ? Vem da ne razumeš, eni stvari so pretežke za razumet, jaz tudi fizike ne razumem najboljše kaj čem.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.11.2021 ob 12:26 kilonja gost

      Kilonja, več pišeš, večji bedak izpadeš. Kaj naj človek, ki dnevno z vso odgovornostjo in natančnostjo opravlja svoje delo, gre še popoldan dodatno delati, da bo lahko preživel????????? Ne ne noben ne rabi iti delat da bi preživel, kaj je v tvojih Fukjebovcih slučajno kdo od lakote umrl ? Ne ne, če boš pa hotel imeti nekaj več, boš pa potreboval višjo izobrazbo, ali boš mogel delati umazana dela v tujini, se mogoče voziti 400 kilometrov dnevno, ali si boš odprl S.P. in lupil ljudi, lahko greš jabolka nabirat...nešteto možnosti imaš..mislim pa da nima v Sloveniji nihče tako nizke plače da bi umrl od lakote, pa imamo minimalno plačo že 30 let ;) . Koji hepan jebote plug.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.11.2021 ob 12:52 gost

        V Jugoslaviji so tudi tisti, ki so delali umazana dela in niso imeli višje izobrazbe, imeli vse, kar so potrebovali za lepo in dobro življenje. Pa tudi brezdomcev ni bilo. Ko ste pa prišli desni oblast, je pa prišla kraja druženega premoženja. Ekstra bogati brez dela z lopovščino in reveži, ki imajo komaj za kruh in klobase.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.11.2021 ob 13:55 kilonja gost

        V Jugoslaviji so tudi tisti, ki so delali umazana dela in niso imeli višje izobrazbe, imeli vse, kar so potrebovali za lepo in dobro življenje...seveda, če se je odselil v Nemčijo ali pa je delal na črno. Neverjetno ko je prišel Janša na oblast vsi lačni, plače pa gor, minimalna brezposelnost in penzije gor. Debeli jebo vas vaše leva pravljice, včasih se le zbudite za trenutek pa namesto da skoz lapate bodite malo tiho.

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.11.2021 ob 14:09 gost

        Kilonja ti živi samo v pravljici, tisti, ki so deset ali več prošenj poslali za delo in ga nikoli niso dobili, dobro vedo kako so ti podatki o najmanjši nezaposlenosti zlagani. Samo svojega direktorja na statističnem urado Janša nastavi, pa se takoj staje poboljša. Kot tisto jamranje o pomanjkanju kadra v soboški bolnišnici. Ko se paljudje javljajo za delo, jih pa nočejo sprejeti. Janša je penzije dvignil manj kot njegovi predhodniki, tako, da ne laži. Plač pa sploh ni dvignil razen tem zdravstvenim delavcem sedaj. Same velike laži prihajajo iz tebe. Samo glava ti še gleda ven iz Janševe riti, ostalo imaš že vse v njegovi riti.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.11.2021 ob 13:40 gost

      TAK TRBEJ ;ČE TIJ BEDAK TAK PRAVIŠ!!!!!! tij si se ešče te nej skotil , gda se je tole o čem govoriš dogajalo! pa nej tak kak so te nekateri tvoji podučili!!!!!! gdor ne dela , naj NE je!!!!!!!!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.11.2021 ob 14:13 gost

        Po tvoji slovnici in vsebini komentarja se vidi, da nisi končal osnovne šole. Znanje je pa zate tako fata morgana. Rodil sem se pa leta 1950, tako , da vem kako se je v Jugoslaviji živelo brez zlaganih Mahničev, ki so se rodili leta 1990, pa vse " vedo " kako se je živelo v Jugoslaviji.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.02.2022 ob 16:02 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.