https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Porabska Slovenka prejela Maroltovo listino za leto 2020

18.11.2021 ob 6:05  

V soboto, 13. novembra, se je v Žalcu odvijala državna folklorna prireditev Folklorna prepletanja, ki je potekala v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) z območno izpostavo Žalec.

V okviru dogodka so podelili tudi najvišja priznanja za področje folklorne dejavnosti - Maroltove listine in plaketo za leti 2019 in 2020. Med dobitniki je tudi Vera Gašpar iz Slovenskega Porabja, ki je prejela Maroltovo listino za leto 2020.

V utemeljitvi glede njenega prispevka na področju ljudskega petja je med drugim zapisano, da je Vera Gašpar vse življenje povezana s petjem – ljudskim petjem in petjem v zboru.

»V Porabju petje slovenskih pesmi oziroma petje v slovenščini ni bilo samoumevno. Ne glede na to je v vseh obdobjih, naj je šlo za restriktivna desetletja v času železne zavese ali za čas po padcu berlinskega zidu, Vera Gašpar v vseh obdobjih aktivno sodelovala pri petju slovenskih ljudskih pesmi,« so zapisali v obrazložitvi.

»Z ohranjanjem porabskega pesemskega izročila in vedenja o njem Vera Gašpar bogati vseslovensko izročilo, pri čemer sta pomembni njena vloga pevke – informatorke in njena mentorska vloga, pa tudi širše kulturno delovanje,« so še dodali.

Najvišja priznanja, ki jih JSKD podeljuje za strokovno in organizacijsko delo, kulturno vzgojno in mentorsko delo, analitično, raziskovalno in publicistično delo oziroma za izredne ustvarjalne ali poustvarjalne dosežke na področju folklorne dejavnosti, so poleg Vere Gašpar prejeli: Olga Gruden, ki je prejela plaketo za leto 2020, Miha Haler in Tomaž Gantar, ki sta prejela listino za leto 2019 ter Nevenka Unk Hribovšek in Simona Šercer, ki sta prejeli listino za leto 2020.

Na prireditvi so nastopili: Hedera vento, Maroltovski godci, Folklorna skupina KD Sveta Ana, Glasbeni sestav AFS KUD Študent Maribor, Maroltovke, Kapelski pubje, Akademska folklorna skupina Študent ter Akademska folklorna skupina France Marolt.

Foto: Janez Eržen (FB JSKD-Folklorna dejavnost)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.11.2021 ob 18:35 gost gost

      Čestitke gospe Veri Gašpar- zasluženo!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.02.2022 ob 16:41 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.