https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Minister Andrijanič ob obisku SPTŠ izpostavil pomen navduševanja mladih nad poklici prihodnosti

25.11.2021 ob 6:00  

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je v torek v sklopu vladnega obiska pomurske regije obiskal Srednjo poklicno in tehniško šolo v Murski Soboti.

Srečal se je z dijaki 3. letnika računalništva in jim predstavil novo Službo Vlade RS za digitalno preobrazbo ter prisluhnil njihovim načrtom v prihodnosti. To je bil po besedah ministra tudi namen obiska: »Glavni namen je to, da se spoznam z mladimi, da jih poslušam, da vidim kaj potrebujejo za to, da bodo še bolj uspešni tu v šoli in kasneje v svojem poklicnem življenju.«

Ob tem je izpostavil tudi, da se od mladih tudi ogromno nauči. »Generacijske razlike so vsaj na tehnološkem področju čedalje večje, zato res želim čim več časa preživeti z njimi, da jim lahko prisluhnem in potem tudi ustrezno pomagam,« je dodal.

En izmed razlogov obiska je tudi pomanjkanje tehniških kadrov v naši državi: »Pomanjkanje tehniških talentov je naš izziv številka ena in moramo kot država pa tudi kot družba veliko več vlagati v razvoj tega kadra, predvsem pa moramo navdušiti čim več deklet da se odločajo za tehniške poklice, ki so pravzaprav poklici prihodnosti.«

»Danes je bilo v razredu tudi nekaj punc, kar me zelo veseli. Bile pa sta v bistvu zgolj dve od približno tridesetih. Tako da verjamem, da imamo tu ogromno rezervo in upam, da bomo lahko s skupnimi močmi in različnimi ukrepi čim več mladih, še posebej punc navdušili nad temi znanji pa tudi poklici prihodnosti,« je še dodal. Program računalniški tehnik sicer trenutno obiskuje približno 200 soboških dijakov.

Področje digitalne vključenosti je ena glavnih prioritet ministra. Tako s projektom digitalni bon želijo pomagati starejšim, da osvojijo osnove digitalnih veščin, veliko pa delajo tudi na tem, da mlade navdušijo nad znanji in poklici prihodnosti: »Tako bomo zagotovili subvencionirane ali pa celo brezplačne tečaje robotike, programiranja, umetne inteligence in pa podjetništva za naše osnovnošolce in srednješolce. Prav tako bomo pomagali mnogim od njih tudi z moderno računalniško opremo,« je pojasnil.

Minister za digitalno preobrazbo se je po srečanju z dijaki pogovarjal še z ravnateljem šole Ludvikom Sukičem. Ob tem se je seznanil z izzivi šolarjev v pomurski regiji glede pokritosti širokopasovnega omrežja. Spregovorila pa sta tudi o priložnostih, ki jih v regiji predstavljajo hitrorastoča tehnološka podjetja.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija