https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Mestna občina Murska Sobota nosi naziv Občina po meri invalidov

03.12.2021 ob 14:30  

Mestna občina Murska Sobota nosi naziv Občina po meri invalidov.


Mestna občina Murska Sobota je s pridobitvijo naziva, že leta 2012 zavezala, da bo postopoma odpravljala fizične ovire in ustvarjala družbo, ki bo vključujoča in dostopna za vse. V občini si prizadevajo za zagotavljanje čim bolj ugodnih razmer za vse občane in tudi za invalide, kar uresničujejo z  stvarjanjem pogojev, ob upoštevanju in spoštovanju različnosti, za vse enake možnosti dostopa do skupnih dobrin, možnosti kvalitetnega bivanja in udeležbe v družbenem življenju občine.

Pri vseh projektih trajnostne mobilnosti, ki so jih izvajali v zadnjih letih so že v projektnih rešitvah in pozneje tudi v izvedbi upoštevali ukrepe za gibalno ovirane osebe. V primerih večjih rekonstrukcij vgrajujejo taktilne vodilne sisteme za slepe in slabovidne. Prav tako se je v sklopu večjega števila rekonstrukcij uredilo več kot 30 prehodov za pešce z taktilnimi označbami. Pristopajo tudi k ureditvi obstoječih prehodov, kjer robniki niso poglobljeni in le-te sanirajo na način prijazen za vse ranljivejše udeležence v cestnem prometu. Skrbijo tudi za izvedbo ustreznih naklonov peš in kolesarskih površin v bližini križišč in prehodov za pešce za gibalno ovirane osebe.

Tako so ukrepi bili že izvedeni pri investicijah v kolesarske steze in pločnike in sicer v naslednjih ulicah: na Prešernovi in Štefana Kuzmiča, na Tomšičevi ulici, Kroški ulici, Ciril Metodovi in Grajski ulici v Murski Soboti. Ukrepe za invalide so vključili tudi v prenovo Slovenske ulice in Trga zmage, na južnem delu Kocljeve ulice in krajši del odseka na Lendavski ulici v skupni dolžini več kot 1 km. Ukrepe za invalide so vključili tudi v prenovo Slovenske ulice in Trga zmage. Vključevanje tovrstnih ukrepov je postala stalna praksa in bodo vključeni tudi v bodoče projekte v cestno infrastrukturo (vključeni so že v projekte Gregorčičeve ulice, Slomškove ulice, Ulice arhitekta Novaka ipd.) saj jih predpisuje poseben slovenski standard SIST 1186.

Slušne induktivne zanke so bile nameščene v naslednjih objektih: Zdravstveni dom Murska Sobota, Okrajno in Okrožno sodišče Murska Sobota, Grajska dvorana Murska Sobota, Galerija Murska Sobota, Trgovski center Maximus, Zavod za zaposlovanje Murska Sobota, Gledališče Park, Stolnica sv. Nikolaja in Evangeličanska cerkev. V Gledališču Park je bilo urejeno dvigalo, ki omogoča samostojen dostop gibalno oviranim osebam v dvorano. V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota so z ustreznejšo sanitarno opremo bili urejeni toaletni prostori.

Prav tako je Mestna občina Murska Sobota sodelovala pri projektu Multimodalna mobilnost oseb z različnimi oviranostmi. S pomočjo standardiziranega sistema, ki ga je razvil Geodetski inštitut Slovenije se pridobivajo podatki o ovirah v javnem prostoru, ki so podlaga za odpravo fizičnih ovir v krajih, izdelavo spletnih in fizičnih kart ter aplikacije za navigacijo. Rezultat projekta je tiskana karta - zemljevid dostopnosti za osebe z različnimi oviranostmi, občina pa je s projektom pridobila seznam dejanskih ovir v prostoru, ki jih bo potrebno postopoma odpraviti. V projektu je nastala tudi spletna različica karte, ki je dostopna na https://app.gis.si/murska_sobota/.  

Naslovna fotografija: MOMS.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 15:59 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.