https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Najslavnejši namaz iz lešnikov in kakava ima svoj dan

05.02.2022 ob 6:05  

Ste vedeli, da danes, 5. februarja, praznujemo svetovni dan Nutelle?

Nutella ima svoj dan

Priljubljen namaz iz lešnikov in kakava je od leta 2007 uradno razglašen za Svetovni dan Nutelle. 

Namaz vsebuje sladkor, palmovo olje, lešnike, manj masten kakav v prahu, posneto mleko v prahu, sirotko v prahu, emulgator sojin lecitin in vanilin. Vsebuje približno 56 g sladkorja na 100 gramov izdelka.

Na slovenskem trgu se najdejo namazi, proizvedeni na Poljskem, v Nemčiji in Franciji. Po oceni Zveze potrošnikov Slovenije bistvenih razlik v sestavi ni. Poljski ima več okusa po lešnikih in mleku, nemški pa po kakavu.

Zgodovina Nutelle

Pietro Ferrero je imel v lasti pekarno v Albi, Italiji. Leta 1946 je prodal 300 kg "Paste Gianduje", kot se je takrat imenovala. Sprva je bila to le kot tablica lešnikove čokolade, a leta 1951 je Pietro Ferrero začel prodajati "Pasto Giandujo" v bolj kremasti obliki in jo poimenoval "Supercrema."

Njegov sin Michele Ferrero je leta 1963 recept dodelal in to z namenom, da bi jo prodajal tudi drugod po svetu. Supercremo je preimenoval v Nutello. Ime je nastalo iz besede "nut", ki v angleščini pomeni lešnik in "ella," ki je v latinščini "sladka".

Nutello tako proizvaja italijansko podjetje Ferrero, ki je prvi kozarec Nutelle napolnilo 20. aprila 1964. Zelo hitro je postala fenomen. Leta 1966 je Nutella prišla na trgovske police v Nemčiji in Franciji, čez 11 let, ko je Nutella zavzela že celotno Evropo, se je leta 1977 začela prodajati in proizvajati že v Avstraliji. Leta 1983 so jo začeli prodajati tudi v Združenih državah Amerike, danes pa jo prodajajo že po celem svetu.

Zanimivost

Kot zanimivost naj omenimo, da se kozarec Nutelle po vsem svetu proda vsake 2,5 sekunde.

Čokoladna plast, ki obdaja lešnik na sredini vsakega Ferrero Rocherja, je Nutella.

Količina Nutelle, proizvedene v enem letu, tehta enako kot Empire State Building, 102-nadstropni nebotičnik v središču New Yorka.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.