https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Lendavi s slovesnostjo počastili slovenski kulturni praznik in podelili priznanji

Lendava, 06.02.2022 ob 19:00  

V Lendavi so na osrednji občinski slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku počastili spomin na največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna.

Ob tej priložnosti je župan Občine Lendava Janez Magyar podelil priznanji in čestital nagrajencema, ki sta s svojim delom na različnih kulturnih področjih zaznamovalo podobo Lendave, vsem občankam in občanom pa zaželel lep kulturni praznik in jih pozval, naj bo vsak dan, tako ali drugače, kulture poln dan.

Lendavski župan je pozval, da z odgovornostjo in strpnostjo doprinesemo k lepšemu, človeka vrednemu in kulture polnemu življenju. Posebej je izpostavil različne vidike kulture, ki skupaj določajo način življenja v človeški skupnosti in izpostavil pomen privzgajanja odnosa do kulture in umetnosti, ki se mora začeti že v zgodnji mladosti.

Priznanje za dosežke na področju kulture 

Za dosežke na kulturnem področju je župan letos priznanji podelil ilustratorju in grafičnemu oblikovalcu Petru Orbanu in gledališki igralki Miši Gerič Špacapan, zahvalil pa se je tudi vsem, ki so s svojimi dosežki v kulturi v preteklih tridesetih letih obstoja naše države in občine prispevali k ustvarjalnemu in kakovostnemu kulturnemu prostoru, v katerem živimo.

Miša Gerič Špacapan je Lendavčanka, ki je vedno zazrta v prihodnost: načrtuje novo monokomedijo za odrasle, nove predstave za otroke, v njeni glavi nastajajo ideje za nove pravljice. Njeno delo marsikomu polepša dan, vzbudi zanimanje za kulturo, postavlja ogledalo in spodbuja k spoštljivemu in odgovornemu ravnanju. Zaradi Mišinega dela je vsakdan bogatejši, njeno delo pa pomemben delček v mozaiku Lendave kot kulturno bogatega kraja.

Peter Orban je zasnoval likovno podobo glavnine knjižnih izdaj, objavljenih v slovenskem jeziku v Lendavi ter seveda številnih dvojezičnih. Oblikoval je učbenike, prilagojene za dvojezično šolstvo, večino plakatov za dogodke in prireditve v Lendavi, razstavne kataloge, publikacije, revije, konferenčne prezentacije, zloženke. S svojim delom je oblikoval podobo Lendave zadnjih dvajsetih let in jo zaznamoval s svojim barvitim in slikovitim rokopisom, so v obrazložitvi zapisali na spletni strani lendavske občine.

V kulturnem programu prireditve so nastopili Komorni pevski zbor Vita in Gaberski mantraši.

* Foto: Tomaž Galič

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.02.2022 ob 19:36 gost

      Kak lejku praznujejo Prešernov praznik če so pa Prešerna izdali in ga zamenjali z,,,, janušom groznim,,,,,.keri jih je prodal Madžarom oni so pa to dovolili.

      18 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.02.2022 ob 8:19 Goričanec gost

        To je naročnik sam Viktor kok morajo praznovati še samo letos ka drugo leto do praznovali njegov god.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.02.2022 ob 19:38 czestreg gost

      Slovenski praznik in ne madžarski. Zakaj tudi napisi v madžarskem jeziku. Mar ne živimo v Sloveniji? In kaj je imel Prešeren z Madžari? Palinko.

      24 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.02.2022 ob 22:07 kvinta gost

      Mantraši pa Vita, to dvoje ne gre skup, ali pa se motim.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.02.2022 ob 9:13 reko ,reko gost

      Te župan se samo slika glij kak soboški doktor pendrek istiva sta

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.02.2022 ob 14:51 ge, ge gost

      reko, reko. Nika v životi napravi. Ge mu te sliko.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.