https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Evropska podružnica Sberbank bo verjetno propadla, poslovalnice v Sloveniji zaprte

28.02.2022 ob 7:00  

Sankcije proti Rusiji zaradi vojaške agresije nad Ukrajino se že odražajo tudi v bančnem sistemu. Poslovanje ruske banke Sberbank v Sloveniji je omejeno le še na kartično poslovanje. Ostale storitve te banke začasno niso na voljo, poslovalnice so zaprte. Podrobnejša pojasnila bodo na voljo v torek.


Banke z ruskim lastništvom v Evropi se soočajo z zmanjšanim zaupanjem. Posledično je bila na ravni Evropske centralne banke in Enotnega odbora za reševanje danes sprejeta odločitev, da bančna skupina Sberbank Europe AG, ki ima hčerinsko banko tudi v Sloveniji, prekine s poslovanjem. Hkrati je bilo sprejeto tudi prehodno obdobje oziroma kratkotrajni moratorij, v katerem bodo za slovensko hčerinsko banko poiskali hitro in konstruktivno rešitev in na ta način zagotovili nemoteno poslovanje vsem njenim komitentom. Poslovanje Sberbank banke v Sloveniji je tako v tem času omejeno na kartično poslovanje; ostale storitve začasno niso na voljo, poslovalnice so zaprte. V Banki Slovenije še poudarjajo, da je Sberbank banka edina banka v slovenskem bančnem sistemu, ki ima rusko lastništvo. Vse ostale banke poslujejo kot običajno.

"Zaradi vojaške agresije nad Ukrajino so bile na ravni EU dogovorjene stroge sankcije proti Rusiji. Njihov pomembni del je usmerjen na finančni sektor, s poudarkom na podjetjih in finančnih inštitucijah z ruskim lastništvom. Posledično se banke z ruskim lastništvom v Evropi soočajo z zmanjšanim zaupanjem.

Na ravni Evropske centralne banke in Enotnega odbora za reševanje je bila včeraj sprejeta odločitev, da bančna skupina Sberbank Europe AG, ki ima hčerinsko družbo tudi v Sloveniji, prekine s poslovanjem. Hkrati pa je bil sprejet tudi kratkotrajni moratorij na to odločitev, v katerem bomo za slovensko hčerinsko družbo sprejeli hitro in konstruktivno rešitev.

Za komitente slovenske Sberbank banke to pomeni, da se s ponedeljkom zjutraj do srede zjutraj poslovanje banke omeji zgolj na poslovanje s plačilnimi karticami. Ostale storitve začasno ne bodo na voljo, poslovalnice bodo zaprte," so zapisali pri Banki Slovenije.

V Banki Slovenije še pojasnjujejo, da je Sberbank banka edina banka v slovenskem bančnem sistemu, ki ima rusko lastništvo. Vse ostale banke poslujejo kot običajno.

Verjeten propad banke

Sberbank Europe AG, ki ima sedež v Avstriji, in njeni hčerinski družbi na Hrvaškem in v Sloveniji so "izkusile znatne odlive vlog zaradi vpliva geopolitičnih napetosti na njihov ugled", so še zapisali v sporočilu, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Dvigi so privedli do poslabšanja likvidnosti banke in ni razpoložljivih sredstev, so opozorili pri ECB. Proti ruskim bankam so bile uvedene tudi ostre sankcije zaradi ruskega napada na Ukrajino.

Avstrijski regulator je uvedel moratorij na evropsko hčerinsko družbo Sberbanke, ki zato ne more izvesti nikakršnega umika, prenosa ali druge transakcije vsaj do srede, 2. marca. Po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA je edina izjema od moratorija na izplačila za komitente, ki lahko za zagotovitev osnovnih dnevnih potreb dvignejo največ 100 evrov na dan.

Sberbank Europe AG je v 100-odstotni lasti ruske matične družbe banke. Ima tudi hčerinske družbe v Bosni in Hercegovini, na Češkem, Madžarskem in v Srbiji, ki bi jih prizadel stečaj, vendar niso v pristojnosti ECB, navaja STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.02.2022 ob 7:51 Magyar Bacsi gost

      Mula, floki in jajo imajo pri Sberbank odprt račun.

      13 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.02.2022 ob 9:42 GOST gost

      ČASTITE PUTINA GOSPODA KOMUNISTIČKA EVO VAM POZDRAV NAROD PA NAJEBE SRAMOTA LAŽETE ŽE 70 LET

      10 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.02.2022 ob 9:56 gost

        Janša ima pri ruski benkah tri račune. Človek je zaradi svojega velikega jezika že dobil po pički. Kakšna demokracija je to, da si en predsednik vlade izmisli, da blokira neko banko in zaseže njeno premoženje????????? Drugi predsedniki vlad mu pa sledijo. Brez parlamentarnega odločanja. Res hočete živeti v takšni " demokraciji ", ko si bo nekdo izmislil in vam bo jutri zasegel vaše premoženje???????????????

        14 12 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.02.2022 ob 20:57 KUKI gost

        Gost ob 9:56: Ko si že tako dobro obveščen, bi lahko napisal še, koliko in v kateri valut je na katerem računu!

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.03.2022 ob 19:16 gost

        KUKI, konec leta 2020 je stranka SDS imela na dveh ruskih bankah in mariborski banki okoli 650.000 evrov. Koliko ima danes pa ne vem.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.02.2022 ob 10:11 GOST gost

      MATER SI BETEŽEN GOST OB9,56 GE PA TE JANŠA BANKO ZAPRO TU ON NEMRE SKOJ PRITI GOSPODA ČEFERIN PA JA JE VELKI LOBIST ČITAJ RAZGLEDAJ SE NEJ ČUDO BUDALO LEJVO VETER PIHNE PA MISLIŠ KA JANŠA LETIJ CVIKATE

      11 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.02.2022 ob 10:47 gost

      Pa kje si še videl na tem svetu ,da boš ti kmetavzar juge imel kdaj pamet .Tvoja glava ima očitno samo gnoj .

      7 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.02.2022 ob 11:08 gost

        Ti si pravi Janšev vernik. Žalitve in primitivnost je edino kar znaš in imaš. Za resno debato si veliko preneumen.

        11 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.02.2022 ob 11:06 gost

      9:56 Janša ti je možgane redno opral ,iz tebe je naredil pravo zverino in zrelega psihiča !!!! dudek

      6 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.02.2022 ob 11:13 gost

      11.10 SMO SE MALO HECALI PRDEC

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      28.02.2022 ob 11:33 gost

      Slovenci pozabite na svojo življenje. VSEMOGOČNA JANŠA in HOJS sta prpiravljena sprejeti 200.000 Ukrajinskih beguncev. Kaj bodo jedli, kje bodo stanovali in kje bodo dobili zdravstveno oskrbo se tema dvema luzerjema niti ne sanja. Glavno, da dajeta populistične izjave za svoje ovce.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.02.2022 ob 20:53 KUKI gost

        Gost 11:33: Ti ljudje bežijo pred vojno. Ko je Fajonka navijala za Azijske in Afriške migrante, ki v glavnem niso bežali pred vojno in so bili v glavnem mladi moški, ki so šli v "obljubljeno deželo", je bilo pa vse OK? Ko bodo tebi pokale granate nad glavo, boš tudi bežal!

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.02.2022 ob 11:51 gost

      TEBE BOMO POSLALI V JUGO ;IN VZELI RAJŠI UKRAJISKEGA ČLOVEKA . 11:33

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      28.02.2022 ob 11:58 gost

      levojajo gamad bomo počepirali , pa bodo imeli mesto (beli ) begunci-naši bratje!!!! vij lejvi majmunje pa boste imeli tetiste , ki se (delajo ) begunce---talibane vam podobne !!!!!!!!!!!

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      28.02.2022 ob 12:16 gost

      na portalu Vojna te čakajo zapisi gas pa dolge luči dudek

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      28.02.2022 ob 14:10 gost

      Vi, janšisti, ki ste proti beguncem, v Velenju imate že prve begunce, ki so jih zrihtali Janša, Hojs, Tonin. Rekli so, da jih lahko sprejmemo 200.000. Se zavedate, da je to za 10 % prebivalcev Slovenije? Jedli bodo vašo hrano, stanovali bodo v stanovanjih kjer bi lahko stanovale mlade slovenske družine: Ker bodo rabili veliko zdravniške pomoči, boste vi na zdravnika čakali še veliko dalj kot že čakate. Ker ne bo ruskega plina, ruske nafte, ruskih surovin in ruskih izdelkov, bo veliko naših tovarn propadlo, delavci bodo pa na cesti. Zaradi velike podražitve vsega, bo v državi velika revščina. STE ŠE VEDNO ZA VOJNO IN POŠILJANJE OROŽJA UKRAJINI TER NJENIM NEONACISTOM????

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.02.2022 ob 14:15 kilonja gost

        Budalo, eno so begunci, eno pa poceni delovna sila ki prihaja s kozojebistanov in si se jim ti drl WILKOMEN, za namene Angele Merkel. Vidiš budalo levo, Moški od 18-60 let ne smejo zapustiti UKRAJINE, štekaš peder levi ? Tvoji kozojebi pa ravno obratno, otroke in ženske so pustili v vojni ali pa v bedi, sami pa ilegalno prečkali 10 meja, otročički od 18-60 let. Kaj je s tabo narobe da ves čas govoriš in delaš proti svoji domovini in njenim interesom ? Si bil zlorabljen v otroštvu s strani lokalnega župnika ? Daj zaupaj se nam kaj te muči ? Si potomec srpskega oficirja in hlapčevske slovenke ? Si fačuk ?

        1 5 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      28.02.2022 ob 19:37 gost

      Najebali so pa nedlžni prebivalci Slovenije, ki niso mogli dvigniti socialnih transferjev. In verjetno tudi pokojnin ne. Evropski politiki vedno zajebejo malega človeka.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.03.2022 ob 19:08 umetnik gost

        Evropska podružnica Sberbank bo verjetno propadla, poslovalnice v Sloveniji zaprte, odpuščenih nekaj deset ljudi, ni problema !!

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.