https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO in VIDEO: V soboški knjižnici predstavili knjigo nekdanje Sobočanke

Murska Sobota, 12.03.2022 ob 19:00  

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota je v četrtek, 10. marca, potekala predstavitev knjige "Svet, kot iz škatlice vzet."

Svet, kot iz škatlice vzet je prvenec nekdanje Sobočanke, Škrabanove Matejke s Trstenjakove 1, ki je svojo življenjsko pot nadaljevala v Ljubljani kot Mateja Gaber in je danes predavateljica nemškega jezika na Filozofski fakulteti.

V knjigi, ki je izšla jeseni, se spominja otroštva v rojstni Murski Soboti, bližnjih Skakovcih, na Drüjgi šouli in še kje. Matejka je obiskovalce popeljala zlasti v sedemdeseta in osemdeseta leta v Jugoslaviji, obenem pa tudi v svoj novi dom, ki si ga je ustvarila v prestolnici. Podobe iz pretekle Sobote se kot film zavrtijo pred bralčevimi očmi in prebudijo nostalgijo po minulih časih. Avtorica se v knjigi med drugim spominja mladostniška poletja, praznikov, kulinarike in izkušenj.

"Mogoče se bo kdo ustrašil, ko bo prebral naslov o ‘svetu, ki je kakor iz škatlice vzet’. Navajeni smo namreč, da ženskemu delu človeštva pripisujemo večjo vnemo pri pospravljanju in urejanju, potem je pa hitro dolgčas. Vendar v tem primeru nič takega. ‘Škatlica’ je v pripovedi bliže prijazni Pandorini skrinjici: ob vsaki besedi se iz nje usuje slikovita množica spominov, malo nostalgičnih in zelo živopisnih. Za povrh so ‘osrednjemu’ Slovencu ti spomini celo malce eksotični, saj govorijo o ljudeh in deželici, ki je bila večji del zgodovine ločena od preostalega slovenskega telesa. Tisoč let ločeno, kot se ji je zgodilo – ni malo! Pripovedovalka to deželico ljubi, to se vidi iz vsake zapisane besede; zraven jo spremljajo še sijajen spomin, nezgrešljiva prekmurska mehkoba in več kot očitna pripovedna veščina. – Skratka: besedilo sem prebral na dušek in z užitkom; že dolgo ne takšnim! Mislim, da se bo tako zgodilo vsakomur, ki ga bo vzel v roke," je na zadnji strani zapisal akademik dr. Matjaž Kmecl.

Predstavitev je obogatil nastop Janija Kovačiča z venčkom hitov iz osemdesetih. Kovačič je slovenski glasbenik, kantavtor, literat, filozof in pedagog. Ena njegovih najbolj znanih skladb je "Delam". 

Pogovor z avtorico je vodila Hana Gaber.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.03.2022 ob 8:22 blues gost

      če je tako, potem bi se nazaj priselila, naj ne bluzi!

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.03.2022 ob 15:56 gost

      voditeljica in pisateljica bi mogle noge malo bolj narazen dati , pa bi bilo bolj interesantno--bolj seksi !!!!!!!!!!

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.