https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Razstava ob 70. obletnici Združenja Slovenska izseljenska matica

07.04.2022 ob 16:30  

Pokrajinska in študijska knjižnica (PIŠK) Murska Sobota je v sredo, 6. aprila, gostila Združenje Slovenska izseljenska matica (SIM), ki je v sodelovanju z Ustanovo Dr. Šiftarjeva fundacija, otvorila razstavo ob 70. obletnici njenega delovanja, ki si jo lahko ogledate vse do 22. aprila, v sklopu predstavitve knjige rojaka iz Argentine Daniela Brunskole z naslovom Iz bele krajine v El Chaco.


Na otvoritvi razstave v PIŠK z naslovom ... že od leta 1951, ob 70. obletnici združenja, ki prikazuje delovanje SIM od njenega nastanka pa vse do danes, so zbranim nekaj besed namenili predsednik Združenja SIM Boris Jesih in glavna tajnica organizacije Jasmina Ilič Draković, podpredsednik Ustanove Dr. Šiftarjeva fundacija Marjan Šifter, poslanec državnega zbora Dejan Židan, župan Aleksander Jevšek in direktorica knjižnice Klaudija Šek Škafar. Otvoritve razstave pa se je udeležil tudi prvi predsednik Milan Kučan. 

Gre za prvo terensko predstavitev delovanja SIM, v okviru obeleževanja 70. obletnice, in to ravno v Murski Soboti. Ta prva terenska predstavitev ima več pomenov, saj je Prekmurje zelo povezano z izseljensko matico in svojimi rojaki v tujini.

Na 17 panojih so prikazani spomini na pomembne dogodke, srečanja, posameznike, predsednik izseljenske matice, knjige, revije, ki so del dejavnosti matice. Vloga SIM pri povezovanju slovenske izseljenske skupnosti z matično domovino in ohranjanju slovenske narodne identitete in kulturne dediščine med rojaki po svetu je izjemna.

Združenje prinaša prispevek, ki je še kako potreben tudi v prihodnje, na področju povezovanja slovenskih skupnosti med seboj, spodbujanje učenja slovenskega jezika, digitalizacije in ureditve njihovega izjemnega arhiva, pa tudi približevanje izjemne dediščine in potenciala slovenskih skupnosti po svetu slovenski družbi v domovini, ki žal o rojakih in njihovem ne le življenju na tujem, temveč tudi njihovih uspehih in zvestobi slovenstvu žal premalo ve. 

Združenje SIM, slovenska nevladna organizacija za Slovence po svetu, je bila ustanovljena 9.1.1951 v Ljubljani. Namen društva je pospeševati stike med domovino in Slovenci po svetu ter njihovimi potomci na narodnostnem, kulturnem, socialnem in gospodarskem področju. V ta namen posreduje leposlovne, znanstvene in druge knjige, časnike, časopise, filme in drugo kulturno, umetniško in znanstveno gradivo, organizira srečanja izseljencev v domovini, gostovanja Slovencev iz domovine v tujini in obratno, pomaga izseljencem pri ohranjanju in učenju slovenskega jezika in kulturnega izročila, organizira razstave, ekskurzije.

Prikazan pa je bil tudi kratki dokumentarni film o 70-letnem delovanju matice.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.04.2022 ob 17:00 Magyar Bacsi gost

      Kje pa je bil domobranec jajoš???

      11 19 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.04.2022 ob 17:35 GOST gost

      SAMO SLIKANJE ŽALOST GOSPOD ŽUPAN

      12 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.04.2022 ob 17:43 Magyar Bacsi gost

      Kaj pa Porabski Slovenci????

      9 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.04.2022 ob 18:21 gost

      Kučan Šerif in Koršmit sedijo kot na verestivanji

      21 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.04.2022 ob 18:33 gost

        Kaj si jezen ker ni malega domobranskega diktatorčka. Ta se je že začel skrivati ker ga bomo po 24. aprilu ulovili in zaprli.

        10 19 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.04.2022 ob 18:47 gost

      Na njega čakajo Rusi samo ko bo konec volitev. Ker Slovenci niso nič krivi za njegove izjave in solo akcije. Zato pa oni počakajo ko bo nova vlada in bo on prost bodo znijm Rusi že obračunali. Zato tviter maršalu nebo dolg čas po volitvaj. Vido de on kako rublji izgledajo. Nebo se več norčeval vse počez.

      13 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.04.2022 ob 19:30 gost

      Hajvanje levojaji--gamad komunistična se samo slika !!!!!!! Janši se jebe za take kretene nema časa za njih !!!!! Po volitvah pa boste videli ge ima bik pizdo ---jebali boste kobili kraste--leva gamad !!!!!!!!

      17 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.04.2022 ob 19:37 gost

      Naduti tovariši z debelimi bleki kot ponavadi v prvi vrsti , samo še Mirko in Slavko sta manjkala , oglaša se panike zvon, ding, dong, ding , dong, prihaja pomladi vonj.

      16 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      07.04.2022 ob 19:40 gost

      Par starčkov in odsluženi politiki , kako patetično.

      14 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      07.04.2022 ob 19:40 gost

      Milan Kučan, ne bo ti uspelo, še vedno je več normalnih in pridnih Slovencev, kateri se bomo odločili za Slovenijo, ne za KUL in ptiča.

      22 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      07.04.2022 ob 20:35 gost

      Mene spominjajo na preveč kuhane makarone , zlezli so sami vase , brez neke volje do življenja.

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      08.04.2022 ob 7:16 Karel K. gost

      Za Kučana so bili ne tako davno izseljenci sovražniki titoizma, zdaj pa se slika na tem zboru KULOVCEV. To so ljudje dvoživke moralni hinavci in manipulatorji. Zdaj pred volitvami se nekam potegnejo vsakomur, samo da bi dobili volilni glas. To je bil dejansko zbor nekdanjih vodilnih Prekmurskih partijcev z Kučanom in Šiftarjem na čelu.

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.04.2022 ob 7:57 gost

        Karček, Karček, ti pa zgodovina sta dva različna pojma. Zato nima smisla pisati. Ti neuki tepček pa le piši in piši.

        2 7 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      08.04.2022 ob 8:07 Karel K. gost

      Zagotovo se je inseider 73 srečal s svojim mentorjem, da mu je ta natrosil navodila za njegovo nadalnje vohljaško delo v Prekmurju, da bo še naprej onemogočal, provociral in iz njih vlekel njihova mišljenja o Kučanovem titoizmu, Udbovstvu in nasprotovanju tej zločinski ideologiji in političnem sistemu.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.04.2022 ob 8:12 Karel K. gost

        Včeraj je sporočil, da je Rus, da ni ne srbijanec ne bosanec. Torej je Kučanu podal najnovejše podatke o stanju v Ukrajini v korist Rusije in kaj nameravajo Rusi v bodoče storiti, če morda nameravajo zavzeti Slovenijo kot svoje oporišče sredi Evropske Unije, saj imajo tu kar množico vidnih političnih podpornikov. Umrl je Žirinovski in to od kovida.

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      08.04.2022 ob 8:35 gost

      To če bi pogledno ali ne, naprej znaš kere face boš vido....nemrejo iz svoje kože. Ka bi ten starčkon falijlo, ka bi lepo doma vnuke čuvali, nej, morejo do smrti drek mešati, te so pa drugi krivi!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.