https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Vsi lahko delamo dostojno! Mladi so se udeležili mednarodne konference

30.11.2021 ob 7:00  

Zavod Pomaju Murska Sobota je med 8. in 16. novembrom 2021 gostil mladinsko izmenjavo z naslovom "Vsi lahko delamo dostojno."


36 mladih udeležencev iz šestih različnih držav (Slovenija, Litva, Romunija, Madžarska Španija in Grčija) je v Murski Soboti spregovorilo o prekarnem delu in trgu dela v partnerskih državah. Udeleženci so se po zaključku mladinske izmenjave v Sloveniji udeležili tudi spletne mednarodne konference. Udeležba na konferenci jim je prinesla nove izkušnje, nove kompetence in potrdilo o udeležbi, ki ga bodo lahko priložili k svojemu življenjepisu. Udeleženci so na konferenci spregovorili predvsem o mentalnem zdravju med mladimi tekom pandemije COVID-19 in kako je le ta vplivala na iskanje zaposlitve in k povečanju stisk med mladimi.

»S projektom smo želeli mladi, iz 6 različnih držav opozoriti na položaj, ki ga imajo prekarni delavci v različnih državah. Tematika se nam je zdela še posebej zanimiva in aktualna v današnjem času, ker smo opazili trend zaposlovanja mladih v nestalnih, prekarnih oblikah dela. Vse skupaj niti ne bi bilo slabo, če bi takšna oblika dela vodila v napredovanje in enake priložnosti na trgu dela za mlade, ki se odločijo ali so se celo primorani zaposlovati v takšnih oblikah. Mladi smo s projektom opozarjali, da te oblike zaposlitve ne prinašajo stabilnosti. Prekarno delo ni dolgotrajno in ne omogoča avtonomije mladih. Prihaja celo do tega, da se jih v očeh statistike smatra kot zaposlene, neproblematične, medtem ko se sami srečujejo s težavami doseganja minimalne plače, nimajo nadomestil za bolniške odsotnosti, da o tem, da banke tako zaposlenim ne omogočajo kreditov, niti ne govorimo. Ob tem so v posebno težkem položaju mlade ženske, ker se srečujejo s tem, da ne morejo imeti otrok, družine, ker nimajo neke materialne osnove in zagotovila, ki bi zagotavljalo človeka dostojno življenje. Ker smo mnenja, da si težave in izzivi, s katerimi se soočajo prekarni delavci, zaslužijo več pozornosti, smo se odločili za izvedbo tega projekta,« pove koordinatorica projekta.

Njihove aktivnosti lahko spremljate na Facebook strani Zavoda Pomaju: https://www.facebook.com/ZavodPomaju

Fotografije so bile narejene v času priprav člankov na mednarodno konferenco – tekom mladinske izmenjave v Sloveniji. 

Projekt je v celoti financiran s strani programa Erasmus+ Mladi v Akciji in slovenske nacionalne agencije za mladino MOVIT.  

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.