https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ledeni možje nič kaj ledeni, v Murski Soboti se je ozračje segrelo do 30,1 stopinje Celzija

12.05.2022 ob 15:00  

V teh dneh godujejo tako imenovani ledeni možje, ki po ljudskem izročilu prinašajo hladne dni in deževje sredi maja. Skladno s tradicijo si že od danes namesto prijetnega pozno spomladanskega vremena obetamo oblačno in deževno vreme z občasnimi nevihtami ter tudi določen padec temperatur.

 

 

Na današnji god sv. Pankracija bo po napovedih Agencije RS za okolje popoldne pretežno jasno, pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 29 °C. 

Danes ob 14.30 so v Murski Soboti izmerili 30,1 stopinje Celzija.

Vir: ARSO

V petek, ko godujeta sv. Servacij, bo dopoldne sončno, popoldne pa bodo notranjost Slovenije od severa zajele plohe in nevihte. "Na severu se bodo popoldne začele pojavljati plohe in nevihte, nekatere tudi močnejše, ki se bodo postopno pomikale proti jugu. Jutranje temperature bodo od 10 do 14, najvišje dnevne pa od 23 do 28 °C," navaja Arso.

Na god sv. Bonifacija pa bo spremenljivo do pretežno oblačno. Nastajale bodo krajevne padavine, popoldne tudi plohe in posamezne nevihte.

V nedeljo bo večinoma sončno, možnost popoldanskih ploh in neviht bo majhna.

Biovreme

V četrtek bo vpliv vremena na počutje ljudi ugoden in spodbuden. V petek bo vremenska obremenitev postopno naraščala.

Ledeni možje

Ledeni možje, sveti Pankracij, Servacij in Bonifacij, godujejo od 12. do 14. maja. V preteklosti so jim pripisali krivdo za mrzlo in mokro vreme, ki se ob še možnem prodoru polarne zračne mase nad naše kraje lahko pojavi v maju. Za njimi 15. maja goduje sveta Zofija. Ker na njen god rado dežuje, so ji v ljudskem izročilu nadeli ime mokra oziroma uscana Zofka.

Po ledenih možeh se ravnajo številni vrtičkarji v Sloveniji, saj velja, da je s saditvijo nekaterih sadik na prosto dobro počakati, da minejo ledeni možje in da se zemlja dovolj ogreje. To še posebej velja za plodovke, med katere sodi paradižnik, ki je priljubljen na slovenskih vrtovih.

Ljudski pregovori

Sveti Pankracij, Servacij in Bonifacij so ledeni možje, če prej ni slane bilo, tudi pozneje ne bo mrzlo.

Če se Pankracij (12.5.) na soncu peče, obilo mošta v sod priteče.

Če je pred Servacem poletje, mraz rad pritiska na cvetje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.05.2022 ob 15:06 gost

      Hvala bogu ,da nam vsaj narava malo prizanaša

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.05.2022 ob 15:16 Štef gost

      Upam da desni ne bodo okrivili novo vlado za ta vroč dan

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.05.2022 ob 17:28 gost

      Bravo sonček bravo nova vlada vse boljše in boljše. Res je že čas tudi za Slovence da se rešimo te sivine kr se vremena tiče in se bolj pa debilne vlade.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.