https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Na grajskem hribu našli domnevno prazgodovinski skelet

Gornja Radgona, 30.05.2022 ob 12:00  

Med gradnjo vodovoda v Gornji Radgoni so na grajskem hribu naleteli na okostje. Gre za ostanke človeškega skeleta, za katerega domnevajo, da sodi v obdobje prazgodovine, morda celo v čas bronaste dobe.

Ob skeletu so bili tudi manjši ostanki bronastih predmetov. Tako na predmetih kot skeletu bodo opravili nadaljnje analize. Z radiokarbonsko analizo bodo določili starost ter spol in starost pokopanega.

Ob gradnji vodovoda so prav tako našli tudi nekaj koščkov keramike, skelet pa je prva tovrstna večja najdba. Nekaj manjših najdb, na primer keramike in ognjišče, pa so našli že ob preteklih gradbenih delih na hribu, ob urejanju električnih vodov in plinovoda. Jančarjeva meni, da so v nadaljevanju možne nove najdbe, saj gradbena dela trenutno potekajo na začetku hriba.

Grajski hrib v Gornji Radgoni je kulturni spomenik lokalnega pomena. Tamkajšnje arheološke najdbe dokazujejo poseljenost v obdobju kulture žarnih grobišč, železne dobe ter zgodnjega srednjega veka. Na hribu je stala centralna naselbina iz obdobja starejše železne dobe širšega regionalnega pomena.

Potem ko so jih zaradi izkopavanja najdbe začasno prekinili, se gradbena dela nadaljujejo, so pa arheologi ves čas prisotni na grajskem hribu, poroča STA.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.05.2022 ob 13:23 gost

      Radgonski grad je omenjen 1211 leta . Sedanjo podobo mu je dal leta 1775 grof Leopold Herberstein . Leta 1931 so ga prodali banski upravi .Pred 2 svetovno vojno je bila v njem meščanska šola , po vojni pa nižja gimnazija in osnovna šola do leta 1974 ter dom za ostarele . Sedaj je grad v zasebni lasti prenovljen v reprezetančni objekt z poslovnežem Milan Herzog za dobo 99 let Lep razgled na Pomurje in Avstrijo . Priporočam ogled !

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.