https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Najvzhodnejša točka v Sloveniji praznovala visok jubilej

Benica, 13.06.2022 ob 13:50  

V soboto, 11. junija, je najvzhodnejša točka v Sloveniji in največja krajevna skupnost v občini Lendava Pince Marof-Benica je v soboto, 11. junija 2022, praznovala visok jubilej. 

Kraj Benica je ob svoji 100. obletnici priredil proslavo, na kateri je kot slavnostni govornik spregovoril Tone Partljič. S svojo prisotnostjo so jih počastili poslanci državnega zbora, župani sosednjih občin in tistih iz prijateljskih mest na Primorskem, častni občani, vodstvo Šiftarjeve fundacije in številni domačini, ki se jih je zbralo več kot 500.

Obmejni kraji in njihovi ljudje so v zgodovini pogosto bili žrtve velike mednarodne politike, sprememb političnih sistemov, meja, kar se je odražalo tudi na zgodovini Lendave.

Zgodba Istranov in Primorcev je še nekoliko bolj tragična in turbulentna. Na mirovnih pogajanjih ob koncu prve svetovne vojne so celotno Primorsko pripojili k Italiji, tako so tamkajšnji prebivalci postali brezdomci in begunci, ki so štiri leta preživeli v taborišču Strnišče pri Ptuju, nato so se po prepričevanju agrarnega odbora iz Murske Sobote odločili za odkup agrarne zemlje.

Leta 1922 so na nekdanji zemlji vojvode Pála Eszterházyja ustanovili vas Benica. Prvotno veselje 32 družin, ki bodo – četudi daleč od doma – lahko živele skupaj, si pomagale in vzajemno reševale težave, je že naslednje leto skalilo dejstvo, da je na videz velika rodovitna ravnica poplavljena. Poplav, ki so odnese skoraj ves pridelek, ni manjkalo niti v naslednjih letih, tako so jih do leta 1938 doživeli kar trinajst. Ob vsakdanji borbi za preživetje jih je bolelo tudi dejstvo, da jih okoliški domačini niso sprejeli za svoje.

Kmalu so ustanovili osemletno osnovno šolo, začeli so snovati kulturna in športna društva ter osnovali krovno organizacijo Sokoli. Kljub številnim težavam so se borili in nekako shajali, a je prišla naslednja vojna, ko so ponovno izgubili vse, kar so imeli, in ponovno so se znašli v taborišču, tokrat v Sárváru na Madžarskem, od koder so se po koncu vojne vrnili v svoje izropane domove in ponovno začeli z ničle.

O njihovi usodi je bilo v zadnjih dveh desetletjih napisanih nekaj knjig, študij in člankov, pod taktirko znanega novinarja dr. Uroša Lipuščka je nastal dokumentarni film Primorski eksodus, ob jubilejih sta jih obiskala zgodovinar dr. Jože Pirjevec in nedavno preminuli Boris Pahor. Od leta 2010 je na ogled tudi spominska hiša, ki doživeto priča o zgodbah Primorcev in Istranov v Lendavi, so sporočili iz občine Lendava.

Podžupan v funkciji župana Občine Lendava Ivan Koncut pa je ob tej priložnosti pohvalil prizadevanja skupnosti po ohranjanju zgodovinskega spomina in prenašanja tega na mlade rodove, saj je poznavanje lastne zgodovine osnova za načrtovanje kakovostne skupne prihodnosti.

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

Foto: Tomaž Galič. 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.