https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Slabša prometna varnost na pomurskih cestah. Poskrbimo, da bo poletje bolj varno!

Petanjci, 08.07.2022 ob 14:10  

Samostojni policijski inšpektor Sektorja uniformirane policije PU Murska Sobota Srečko Šteiner je danes na Petanjcih, kjer so opravljali poostren nadzor prometa, v izjavi za javnost predstavil prometno varnost na pomurskih cestah in hkrati podal še nasvete za varno vožnjo. 

Pomurski policisti letos beležijo za 17,6 odstotka več prometnih nesreč kot v enakem obdobju lanskega leta. Še vedno se vsaka peta prometna nesreča zgodi zaradi neprilagojene hitrosti, v vsaki sedmi je prisoten alkohol, stran in smer vožnje je vzrok za vsako četrto prometno nesrečo.

Srečko Šteiner je na Petanjcih, kjer so opravljali poostren nadzor prometa, v izjavi za javnost predstavil prometno varnost na pomurskih cestah in podal nasvete za varno vožnjo. 

"Stanje prometne varnosti na pomurskih cestah ni ugodno oziroma je prej slabo kot dobro. Policisti so letos obravnavali 414 prometnih nesreč, tri so se žal končale s smrtnim izidom. V teh prometnih nesrečah je bilo 27 oseb hudo in 124 lahko telesno poškodovanih," pove Šteiner.

"Število teh poškodb kaže na to, da prometna varnost ni takšna, kot bi si jo želeli," poudari. Najpogostejši vzroki za nesrečo so neprilagojena hitrost, nepravilna smer vožnje, neupoštevanje pravil prednosti in nepravilno prehitevanje. "Zaradi neprilagojene hitrosti se na pomurskih cestah zgodi vsaka peta prometna nesreča," obrazloži.

"Še hujše pa je to, da je v visokem odstotku prisoten alkohol in praktično v vsaki šesti do sedmi prometni nesreči, katero obravnavamo, ugotovimo, da je vsaj eden od udeležencev pod vplivom alkohola," zaskrbljeno pove. To kaže tudi statistični podatek, da so policisti letos obravnavali že več kot 440 voženj pod vplivom alkohola. Še bolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da je bilo 157 takšnih koncentracij pri voznikih motornih vozil za katere se izreče globa 1.200 evrov in pa 18 kazenskih točk, kar pomeni, da preneha veljati vozniško dovoljenje.

Vozniki enoslednih motornih vozil ena najbolj ranljivih skupin udeležencev

V prometnih nesrečah sta življenje izgubila dva voznika enoslednih motornih vozil, kar kaže na to, da gre za eno najbolj ranljivih skupin udeležencev v prometu. Še bolj so izpostavljeni kolesarji. Od 27 hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah je 11 kolesarjev. Več kot 60 odstotkov prometnih nesreč, v katerih so udeleženi kolesarji, pa jih kolesarji povzročijo sami.

Za boljšo varnost v cestnem prometu bodo v prihodnjih dneh okrepili prisotnost v prometu

Policisti si prizadevajo, da bi s svojim delom, stalnim in kontinuiranim nadzorom izboljšali varnost cestnega prometa. Zato bodo v prihodnjih dneh še bolj okrepili svojo prisotnost v prometu. Ob vseh že načrtovanih aktivnostih bodo tako policisti ob rednem delu povečali nadzor cestnega prometa, ki bo usmerjen v najbolj pogoste in problematične dejavnike najhujših prometnih nesreč, kot sta denimo prehitra vožnja in vožnja pod vplivom alkohola.

Poziv vsem udeležencem v cestnem prometu

Ker je čas poletja ter dopustov in s tem vročina ter gneča na cestah, policisti ponovno pozivajo vse udeležence v cestnem prometu, da vozijo previdno ter zbrano, hitrost vožnje prilagodijo razmeram na cesti, uporabljajo varnostne pasove, med vožnjo ne telefonirajo in vozijo trezni in spočiti. Posebna pozornost naj bo namenjena pešcem, kolesarjem in voznikom enoslednih motornih vozil. Le na tak način bo vsak dal svoj prispevek k večji varnosti na naših cestah.

"Vsi ti podatki kažejo na to, da še vedno ne upoštevamo vseh prometnih pravil, da ne vozimo strpno, da ne spremljamo prometa tako pred kot za nami, da ne upoštevamo drugih udeležencev v cestnem prometu in da pozabljamo tisto osnovno pravilo oziroma na tisto kar je najbolj pomembno, da noben udeleženec v cestnem prometu, naj bo to pešec ali voznik nima absolutne prednosti," zaključi Šteiner.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.07.2022 ob 14:32 Nick gost

      Policist bi moral biti obriti

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.07.2022 ob 14:42 dejstvo gost

      ta članek je samo zaradi tega da se lahko začne nazaj kasiranje in to na vsakem koraku!!! aha svoboda je, samo tak naprej

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.07.2022 ob 15:22 gost

      Zdaj ko si motorje kopujejo stari dbili150 kilnatni pa polek sebi ženo kera ima okrog 100 kg pa brez kakih koli izkušenj z motorji niti na kolesu niso stabilni kamoli na motorju. Zdaj bo še cesta obremenjena z neodgovornimi nesposobnimi 60 do 70 letnimi motoristi. Keri mislijo da ko kupiš motor si že Rosi na motorju.

      8 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.07.2022 ob 15:24 GNUSI LEVI PEDOFILSKI gost

      Ustavno sodišče: Istospolni partnerji se lahko poročijo in posvojijo otroke..GNUSNI SPREVRŽENCI LEVI!!!!!!

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.07.2022 ob 16:14 gost

      Vsi pedofili buziji poceem setu prihajajo iz cerkvenih in desnih krogov. Zato nebluzite peder zabiti.

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.07.2022 ob 18:20 gost

      Svoboda ja pa pse in mucke do prckali ju hu svoboda.

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.07.2022 ob 19:14 kilonja gost

      Vidimo SVOBODO, komentarji pod novicami spolnih deviantov ki si želijo posvajati otroke, so zaklenjene.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      08.07.2022 ob 22:15 gost

      👠💃🕺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      09.07.2022 ob 12:06 Muraš gost

      Kazni dvigniti za 10 krat pa ne plačilo polovice pa odvzemmati vozniška za vsak večji prekršek pa bomo potem videli kako se bo vozilo

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.