https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Občina Križevci s partnerji v turistične namene uredila kamešnico

29.08.2022 ob 15:00  

V ponedeljek, 29. avgusta, je v Križevcih potekala ob odprtju kamešnice tiskovna konferenca, na kateri je bil predstavljen projekt vodilnega partnerja – občine Križevci in partnerjev projekta - Športno društvo Križevci in gostilna Zorko. Na novinarski konferenci so sodelovali župan občine Križevci mag. Branko Belec, Dušan Zorko, lastnik Gostilne Zorko, predsednik športnega društva Križevci Andrej Weis ter predstavnica LAS Prlekije Maja Šogorič. 

Župan občine Križevci mag. Branko Belec pove, da je občina Križevci s partnerji v turistične namene uredila gramoznico za Gostilno Zorko. Doda da se je občina Križevci prijavila julija 2020 na 5. javni poziv LAS Prlekija, in bili uspešni. Še istega leta so dobili pozitivno izdani sklep, tako da so lahko šli v javno naročilo. Maja 2021 so tako izvedli javno naročilo za izvedbo gradbenih del, na tako imenovani kamešnici. V sklopu naložbe, za katero je projektno dokumentacijo izdelalo podjetje Kubico domino arhitekti d.o.o., se je izvedla terasasta brežina na severozahodnem delu gramoznice, namestile so se štiri manjše pontonske ploščadi – površine 6,5 m² in ena večja pontonska ploščad površine 45 m² , uredila se je potka in postavilo 15 klopi, stopnice na urejenih brežinah in postavili so se koši za smeti. 

Vzporedno pa se je še izvajal uspešen operacija Kaj nas uči Mura. V okviru katerega pa so umeščali plavajoče rastlinske otoke v samo kamešnico z namenom, da bi se voda ohranila čim bolj vitalno in zdravo. Tako so se uredili ekoremediacijski ukrepi ( čistilni otoki, vrbov poplet, mokrišče), odstranilo se je neprimerno zarastje in obrezalo drevje. Občina je uredila tudi dostopno pot do gramoznice. Gradbena dela je izvajala gospodarska družba GMW d.o.o. iz Turjancev, nadzor nad investicijo pa AKENING d.o.o. iz Borecev. Končna vrednost izvedenih del je znašala 166.832,19 EUR z DDV. Projektni partnerji iz naslova sofinanciranja pričakujejo 50.000 evrov, kar je tudi maksimalen znesek, ki ga iz tega naslova lahko prejmejo. Investicija je sofinancirana s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Ob tem pa še načrtujejo še določene finese tega projekta, doda župan.

Športno društvo Križevci je imelo pri tem projektu nalogo, da izdela brošuro, v nakladi nekje 2000 kosov ter pripraviti program trženja in upravljanja vsebine parka. Prav tako so si v sklopu tega projekta kupili opremo za piknik – plinski žar, vrtne garniture – kompleti miz in klopi.

Drugi partner v tem projektu, Gostilna Zorko, pa je imela za nalogo posneti promocijski film, ki prikazuje turistične produkte Križevcev s poudarkom na tej kamešnici. Izdelana je bila tudi obora za konje kasače na južni strani kamešnice. Ob tej priliki pa župan poudari, da je ta prostor namenjen za sprostitev, za rekreacijo, pa tudi za aktivno preživljanje prostega časa Ta kamešnica dopolnjuje Park doživetij. Gre za dobitno kombinacijo. Ob tem pa vsem pa imajo tudi ribiči še lepše pogoje. Z brošurami in promocijskim filmom pa verjame, da bo obiskovalec še mnogo več. Ob tej sprehajalni poti pa nameravajo še letos narediti parkirišče ter vse primerno označiti s tablami za obiskovalce. 

Dušan Zorko lastnik partnerja Gostilna Zorko s.p. se je najprej v imenu Gostilne Zorko zahvalil vsem, ki so zaslužni za ta projekt. Doda, da je bilo njim v interesu, da se kamešnica uredi, zato so bili pripravljeni tudi pomagati z vsemi močmi. Saj je bil skupini interes, da se potka okrog kamešnice uredi. Ob tem pa izrazi željo, da bi se naredil še mostiček med Parkom doživetij in kamešnico.

Predsednik športnega društva Križevci Andrej Weis izrazi zadovoljstvo, saj zelo lepo pri vseh projektih sodelujejo z občino Križevci. Že z Parkom doživetij so dobili mnogo turistov. Športno društvo Križevci pri vsem tem sodeluje z najemom prostora kakor tudi z rekreacijskim športom, kot sta nogomet in odbojka. Društvo organizira v sklopu občinskega praznika tudi "Dan Športa", kjer se vaščani lahko tisti dan pridejo rekreirat in pokažejo svoje športne zmogljivosti. Namen brošure pa je v tem, da se privabijo šole in vrtci, ki lahko uporabljajo ta prostor za športne ter kulturne dneve. 

Predstavnica LAS Prlekija Maja Šogorič pa doda, da gre zdaj že za drugi projekt, ki so ga v tem programskem obdobju izvedli. Prvi je bil Park doživetij, drugi pa je odprtje kamešnice. Obakrat so bila sredstva financirana iz Evropskega kmetijskega sklada, za razvoj podeželja. Skozi zgodbo Parka doživetij, kot motoričnega parka s številnimi elementi za rekreacijo v naravi, se je zgodba s tako imenovano kamešnico le še nadgradila in razširila. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija